Van rommelhok naar droombadkamer: dit is het eindresultaat

Drie maanden lang bouwden we aan onze droombadkamer. Een bad, regendouche, uniek badkamermeubel en microcement: we regelden het allemaal. Er werd gebouwd onder flinke druk, met strakke deadlines. Maar het is af. En het is nog mooier geworden dan ik had kunnen bedenken.

Even terug naar de conceptfase - want die duurde even. Maandenlang werd er geschetst en gerekend. We maakten ontelbaar veel plattegronden met opstellingen voor de badkamer en liepen steeds tegen hetzelfde aan: een wastafel, douche, toilet én bad was te veel van het goede. Douchen in bad wilden we niet. Midden in de nacht beneden naar het toilet ook niet. Geen bad nemen was ook geen optie. Luxeproblemen hadden we. Nee, als we de badkamer aan gingen pakken, dan wilden we onze droombadkamer creëren. En die paste simpelweg niet op de plek van de oude badkamer. Dus offerden we een van de slaapkamers op de eerste verdieping op.

Misschien vind je dit ook leuk: zo zag onze vorige badkamer eruit

Badkamer zelf bouwen

Mijn metgezel deed veel - heel veel zelf. We bouwden de badkamer vanaf nul op, iets dat we nog nooit eerder hadden gedaan. De houten ondervloer werd voorzien van aluminiumplaten waar de zandcementvloer op gestort kon worden. Daar zou dan uiteindelijk microcement overheen gesmeerd worden. De ondervloer moest minimaal vijf centimeter dik worden. Vriendlief legde eigenhandig alle elektra aan en aardde de boel. Water en elektriciteit gaan niet goed samen. Hij liet zijn werken checken (slim!) door een elektricien. Hulp met de opbouw kregen we van een aannemer. Hij begeleidde op momenten dat het echt nodig was: bij werkzaamheden waarvan wij geen kennis hadden of constructieve zaken. Daar wil je geen risico mee lopen.

De opbouw van de badkamer deden we naast ons werk. Omdat er niet alleen een badkamer werd gebouwd, maar inmiddels ook de benedenverdieping wordt gesloopt, vraagt dat soms veel van ons. Maar als je nu ’s avonds, na een klusdag, je favoriete bruisbal in bad gooit ben je alles vergeten. Echt.

Van rommelhok naar droombadkamer: dit is het eindresultaat
Van rommelhok naar droombadkamer: dit is het eindresultaat
Van rommelhok naar droombadkamer: dit is het eindresultaat
Van rommelhok naar droombadkamer: dit is het eindresultaat
Van rommelhok naar droombadkamer: dit is het eindresultaat

Onze keuzes

Voor de vloer en wanden kozen we voor microcement in de kleur Bouquet. Deze is gesmeerd door Tendenza Design. Het halfvrijstaande ligbad is ideaal voor deze ruimte. Ook kozen we voor een badkraan uit de vloer. Vanuit de hal kun je ‘m zien en dat vind ik waanzinnig mooi. Om de badkamer karakter te geven ben ik op zoek gegaan naar een oud meubel. Deze Chinese wandkast van elmhout had precies de juiste maten. Daar op staat een waskom van keramiek in dezelfde vorm als het bad. We kozen voor kranen van Hotbath uit dezelfde lijn om eenheid te creëren.

In deze kamer hingen voorheen houten, witte jaloezieën op maat. Die hebben we inmiddels verruild voor een rolgordijn van bamboe. Dat geeft de ruimte meer kleur en warmte. Omdat we de vorige badkamer gaan gebruiken als washok met toilet, hebben we in de badkamer geen kastruimte nodig. Die gaan we integreren in het washok - en dat geeft een ruimte. Heerlijk!

Wat vind jij van onze nieuwe badkamer?