Onze badkamerrenovatie: van basic naar sjiek (+ vijf tips)

Een jaar geleden verruilden we ons huis in de stad voor een groter huis met dito tuin onder de rook van Alkmaar. De badkamer telde een flink aantal verborgen gebreken en bleek de meeste aandacht op te eisen. Inmiddels is de ruimte echt af en ging de badkamer van een basic uitstraling een stuk sjieker zónder de hoofdprijs te betalen.

Voor de indeling van onze badkamer hebben we niet zelf gekozen, maar de basis - qua tegels in elk geval - was prima. Witte wanden en een grijze tegelvloer. Het toilet bij binnenkomst rechts in de hoek. Daarnaast twee douches en de wastafel er tegenover.

Natuurlijk hoef je niet je hele badkamer te renoveren om een andere sfeer te krijgen. Met onderstaande tips kom je al een heel eind!

De badkamer na de sleuteloverdracht.

De badkamer na de sleuteloverdracht.

Het badkamermeubel met de veel te grote wasbak. En Amélie op links - ze kon nog niet eens lopen!

Het badkamermeubel met de veel te grote wasbak. En Amélie op links - ze kon nog niet eens lopen!

1. Geef één wand een andere tegel

De douches vonden we nogal lomp en log. Ze reikten haast tegen het plafond en waren van plastic. Bij het loshalen van de douches bleken de aansluitpunten niet op gelijke hoogte te zitten. De achterwand moest eruit - en omdat geen tegels meer hadden moesten we op zoek naar een alternatief. Geluk bij een ongeluk achteraf, want door de wand te bekleden met natuursteen is het geheel veel spannender geworden. De meeste bouwmarkten hebben regelmatig (flinke) kortingen op tegels. De nieuwe wand kostte ons - inclusief materiaal - zo’n 150 euro.

Onze badkamerrenovatie: van basic naar sjiek (+ vijf tips)
Onze badkamerrenovatie: van basic naar sjiek (+ vijf tips)

2. Combineer lowbudget met design

Het badkamermeubel van IKEA oogt als eikenhout maar is in werkelijkheid massief berken (een stuk betaalbaarder). De zachtsluitende lades geven het meubel een extra gevoel van luxe. De waskom is, net als de achterwand, van natuursteen. Een echte eyecatcher, die we via een veiling voor een klein prijsje op de kop tikten. Door de waskom krijgt het meubel nog meer allure.

Onze badkamerrenovatie: van basic naar sjiek (+ vijf tips)

3. Gebruik ‘rijke’ prints en materialen

Een zeepbakje of tandenborstelhouder van marmer? Tegenwoordig zijn er tig merken die items met marmerprint verkopen - de een nog mooier dan de ander. En, als je het goed doet, niet van echt te onderscheiden. Een ander materiaal dat bijdraagt aan een luxegevoel is messing. Maar een mooie, geglazuurde bloempot in de vensterbank of een sieradenrekje geven ook een groots effect.

Onze badkamerrenovatie: van basic naar sjiek (+ vijf tips)
Onze badkamerrenovatie: van basic naar sjiek (+ vijf tips)

4. Koop een grote spiegel

Ja, een grote spiegel in de badkamer straalt weldaad en luxe uit. Ook fijn: het vergroot de ruimte optisch. Wij kozen voor een kast met spiegel zodat we ook voldoende opbergruimte hebben voor onze badspullen.

Onze badkamerrenovatie: van basic naar sjiek (+ vijf tips)
Onze badkamerrenovatie: van basic naar sjiek (+ vijf tips)

5. Opvallende hangers

Een stijlvolle toiletrolhouder of handdoekring knalt van je witte tegelwand af en valt lekker op! Ik koos voor een zwarte variant vanwege het contrast en doordat het lekker mixt met de donkere tegels bij de douche, op de vloer en met het badkamermeubel.

Wat vind jij van het resultaat?