Sneak peek tuinontwerp: zo ziet onze tuin er binnenkort uit

Binnenshuis gaan we vrolijk door met verbouwen, maar ook buiten worden de plannen steeds concreter. Eerder dit jaar hebben we een tuinontwerper uit de regio in de arm genomen, omdat ik zelf niet kennis en kunde heb om een goed buitenplan te maken. Een vak apart, zo bleek. Op papier is het al zo tof, ik sta te springen om de plannen te realiseren.

In eerdere artikelen deelde ik het al: we kochten dit huis voor de flinke tuin die erbij hoort. Het totale oppervlakte van onze kavel bedraagt 315 m2. We wonen in een hoekhuis met een voor- achter- en zijtuin. In de zijtuin had in principe nog een huis gebouwd kunnen worden. Vorig jaar, met het plaatsen van onze houtbetonschutting was dat even slikken: het ging om 41 meter schutting. De tuin is door de vorige eigenaren vrijwel niet onderhouden - op sommige plekken leek het wel een jungle. Destijds hebben we al veel verwijderd; wat een ruimte kwam daarvoor terug! Omdat we de tuin zien als het unieke aspect van ons huis, wilden we een ontwerp laten maken zodat we de ruimte optimaal kunnen benutten. En dat is geen overbodige luxe, gezien ons wensenlijstje.

Sneak peek tuinontwerp: zo ziet onze tuin er binnenkort uit

1. Gras en groen

In huis kom je hier amper planten tegen, maar buiten krijg ik er geen genoeg van. Een groot grasveld, bomen, borders met veldbloemen en een moestuin: allemaal favoriet. Ik ben het liefst altijd buiten en zit graag met mijn handen in de aarde. Bij zo’n grote tuin hoort een weldaad aan groen en bomen. Dat was denk ik wel de belangrijkste opdracht voor de tuinontwerper. Als het aan mij ligt blijft er geen stukje schutting onbegroeid.

2. Veranda

Weer of geen weer: we willen buiten kunnen zitten. Een veranda als schuilplek voor regen of zon is ideaal. Over een tuinkamer heb ik ook nagedacht, maar voor de veranda vonden we het mooiste plekje: aan de schuur vast, met de oprit in je rug. Vanaf daar kun je de hele tuin overzien én zit je beschut. Ideaal. Qua materialen zijn we er nog niet helemaal over uit. Glas is heel mooi, maar wordt ook snel vies en hout vraagt jaarlijks om onderhoud. Bij Foravida.nl heb ik al een aantal mooie oplossingen gezien. Wordt vervolgd.

3. Pergola

De parasol verhuist niet mee naar onze nieuwe tuin, ik kies liever voor een schaduwdoek. Tussen het huis en de schutting bouwen we een pergola waar de 22 meter lange lichtslinger aan kan hangen. Op die plek in de zijgevel komt een extra raam, zodat de connectie tussen binnen en buiten optimaal is. Onder de pergola plaatsen we een mooie eettafel.

4. Avondterras

Lekker, zo’n veranda, maar een plekje buiten is ook fijn. Aan de voorkant van de zijtuin is een hoekje gereserveerd voor een loungebank, waar je aan het einde van de middag zonnestralen kunt pakken. Met niet woekerende bamboe rondom maken we er een knus hoekje van.

5. Speeltuin

Voor de (nu nog) peuter willen we voldoende speelmogelijkheden maken, zonder dat de halve tuin volstaat met kleurrijke glijbanen en dito huisjes. Tegen de zijgevel gaan we een speelhuis bouwen dat de hoogte in gaat, zodat ze met een trappetje of klimstenen naar boven kan klimmen. Een soort boomhut, maar dan tegen het huis. De trampoline is ook in het ontwerp opgenomen - deze verdwijnt een beetje tussen het groen. En als de trampoline over een tijdje de tuin uit gaat, dan houden we een mooi plekje over voor een hottub. Niet waar?

Wat vind jij van onze plannen?