Zo creeërden we onze droombadkamer samen met Tendenza Design

Na maandenlang brainstormen, schetsen, plannen, opbouwen en afwerken is het eindelijk zo ver: de badkamer is klaar! We hebben er waanzinnig veel tijd en liefde in gestoken - en de vaklui met ons. In dit blog laat ik zien hoe wij, samen met Tendenza Design, onze droombadkamer hebben gerealiseerd.

Als je me volgt op Instagram heb je al een hoop beelden en video’s voorbij zien komen de afgelopen weken. Een hele nieuwe badkamer bouwen - wij hadden het nog nooit gedaan. Het leek me leuk om alles tot in detail te documenteren, omdat het ontzettend leuk is om achteraf terug te kijken wat een bergen werk er verzet zijn.

Vanaf het moment dat wij de keuze maakten om de badkamer te gaan renoveren (dat was het eerste plan), wist ik dat ik geen tegels meer wilde. Geen voegen meer - lekker hygiënisch - en bij voorkeur een product dat natuurlijk en duurzaam is. Ik deed onderzoek naar tadelakt in de badkamer, typisch Marokkaans stukwerk, maar hoorde via een vriendin over microcement. Qua looks lijkt het op elkaar, maar microcement bleek ongeveer de helft zo duur te zijn. We bezochten de showroom van Tendenza in Purmerend en keerden huiswaarts met verschillende kleurstalen. Microcement is bijzonder geschikt voor vochtige ruimtes, is krasbestending én kan zowel op de wanden als de vloer gesmeerd worden. Het product wordt gesmeerd, waardoor geen vloer of wand hetzelfde is. Dat imperfecte vind ik prachtig. De keuze was snel gemaakt.

Zo creeërden we onze droombadkamer samen met Tendenza Design
Zo creeërden we onze droombadkamer samen met Tendenza Design

Keuze voor een vaste wand

Voor de opbouw van de badkamer hebben we gekozen voor een vaste wand. We hebben ook gekeken voor een glazen alternatief, maar dat bleek toch minder solide. De zandcementvloer is om deze wand heen gestort en daardoor staat ‘ie als een huis. Ik hoop dat het open kan blijven en dat er geen waterballet ontstaat. Mocht dat wel zo zijn, dan kunnen we een wand plaatsen of een douchedeur kopen.

Zo creeërden we onze droombadkamer samen met Tendenza Design
Zo creeërden we onze droombadkamer samen met Tendenza Design

Speciaal stucwerk

Met Tendenza maakte ik een globale planning die door de weken heen vanaf onze kant nog weleens veranderde. We hadden een vrij krappe deadline (want: lekkage) en de communicatie met de klussers verliep niet altijd even vlekkeloos. Dat zorgde voor vertraging. Op 21 juni kon er eindelijk gestuukt worden. Tendenza stuurde een stukadoor die werkt met Ardex: dat is cementgebonden en daardoor ideaal voor ruimtes als de badkamer. Voor het smeren van de vloer was een cementvloer nodig van vijf tot zeven centimeter dik. Deze hebben we op Lewisplaten laten storten.

Zo creeërden we onze droombadkamer samen met Tendenza Design

Voorbereiding

De afwerking met microcement duurt in zijn totaliteit ongeveer een week. Op de eerste dag werden alle hoeken en naden in de badkamer voorzien van kimband, een materiaal om natte ruimtes waterdicht mee te maken. De vloer is ingesmeerd met epoxy, waardoor als het ware een grote douchebak ontstaat. Zekerheid voor alles: er mag natuurlijk geen druppel water doorheen komen.

Zo creeërden we onze droombadkamer samen met Tendenza Design
Zo creeërden we onze droombadkamer samen met Tendenza Design

De eerste laag

Nadat de wanden voorbehandeld waren, werd de eerste laag microcement gesmeerd. Wij kozen voor de kleur Bouquet, de meest grijze kleur in de collectie van Tendenza. Overigens werkt het bedrijf ook met RAL-kleuren en kan in principe elke gewenste tint gemaakt worden. Microcement heeft een fijne korrel waardoor het krasbestendig is. Door het product over de wanden te ‘smeren’ krijgt het de imperfecte look die het product in mijn optiek zo charmant maakt.

Zo creeërden we onze droombadkamer samen met Tendenza Design
Zo creeërden we onze droombadkamer samen met Tendenza Design

Schuren, schuren, schuren

Microcement droogt snel - de dag erna kon de tweede laag erop. Tussen de lagen door worden de wanden en vloer licht opgeschuurd. Hoe meer microcement er op de wanden kwam, hoe mooier de kleur werd. Het smeerwerk is niks anders dan een kunstwerk van de maker, in ons geval Remon, die met hart voor zijn vak de badkamer steeds mooier maakte.

Zo creeërden we onze droombadkamer samen met Tendenza Design

Finishing touch

Microcement wordt afgewerkt met een coating. Die zorgt ervoor dat de kleur nog iets voller wordt en geeft bescherming. Voor het product volledig is uitgehard, gaat er ongeveer een maand overheen. In de tussentijd kan de badkamer wel al ingericht of gebruikt worden. Doordat de badkamer geen voegen heeft, kun je de ruimte makkelijk schoonhouden. Een beetje groene zeep volstaat. Ideaal, toch?

Zo creeërden we onze droombadkamer samen met Tendenza Design

Onze ervaring met Tendenza

In deze tijd is het niet makkelijk om goede en betrouwbare vaklui te vinden. Het aantal beunhazen dat binnen de sector actief is groeit - wij hebben er helaas ook mee te maken gehad. Wij hebben Tendenza leren kennen als een razend enthousiaste club. Geduldig, kundig en flexibel. De communicatie verliep prettig en ‘onze’ vakman Remon ging door tot het perfect was. Avonden heeft hij staan smeren en schuren en zelfs zijn zaterdag offerde hij op om onze badkamer af te krijgen. En dat het kwik ruim boven de dertig graden uitkwam, interesseerde hem helemaal niks. Na zes dagen bikkelen was hij klaar - en dat was wel even vreemd. Alsof je kraamhulp na een week de deur achter zich dichttrekt. Wat rest is de montage en het kitwerk, de eindstreep is in zicht. Overweeg je microcement of een gietvloer? Aan deze partij heb je een hele goede. Aanrader!

Binnenkort zie je het eindresultaat op mijn blog.

Beelden terugkijken? Check van even het hoogtepunt ‘Verbouwing’ op mijn Instagramaccount.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Tendenza Design.