Houten speelhuisje in de tuin: tips, tricks en inspiratie

Een houten speelhuisje in de tuin: wie wil dat nu niet? sevencouches toverde een rommelhoekje in de zijtuin om tot stijlvol speelparadijs. In dit artikel lees je tips voor het aanschaffen van een speelhuisje en laat ik zien hoe je een speelhuisje goedkoop kunt inrichten. Mét handige recycle tips!

Houten speelhuisje in de tuin

Het was een langdurig dilemma in huize sevencouches: gaan we zelf een speelhuis bouwen en ontwerpen of kopen we een exemplaar en gaan we deze personaliseren? Dat er een nieuw speelhuis in de tuin zou komen stond buiten kijf. Lange tijd hadden we een bescheiden blokhutje in de zijtuin staan, waar ook volop gebruik van is gemaakt. Maar na onze tuinverbouwing was er ruimte voor iets groters. In eerste instantie wilden we het huisje op een bestaande vlonder plaatsen, maar uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om het laatste stuk tuin op te offeren om daar een soort tiny house voor dochterlief op te plaatsen. Wat dat is het uiteindelijk wel geworden.

Kosten houten speelhuisje

Afgelopen zomer begonnen we serieuze plannen en tekeningen te maken, maar de torenhoge houtprijzen brachten ons aan het twijfelen. Er is altijd meer hout nodig dan je vooraf denkt - en een snelle berekening leerde ons dat het vele malen voordeliger was om een kant-en-klaar ontwerp aan te schaffen. Hoewel, een speelhuisje is sowieso best een investering. Afhankelijk van de grootte van het exemplaar uiteraard. Wij kozen ervoor om te investeren in een huisje dat langere tijd mee kon. Met een fijne korting betaalden we zo’n 800 euro voor dit huisje. Oef. Maar volgens de leverancier kunnen kinderen er tot een jaar of twaalf mee spelen. Dat dan weer wel.

stappenplan vlonder maken voor speelhuisje

Houten speelhuisje buiten

Wie een speelhuisje aanschaft kan daar een weekend voor vrij houden: het hout wordt negen van de tien keer los geleverd. Het bouwen mag je dus zelf doen. In ons geval werd het hout geleverd op een soort houten pallet met een getimmerd hekwerk er omheen. De handleiding bleek summier, dus ben je zelf niet zo handig - dan is het slim om hulp in te schakelen. Zorg dat je speelhuisje op een vlakke ondergrond komt: een bestraat hoekje in de tuin of op een vlonder bijvoorbeeld. Anders heb je kans op verzakkingen - of erger. Veiligheid staat voorop!

Houten speelhuisje decoratie

De aankoop van het speelhuisje vroeg om een flinke investering, de aankleding en inrichting wilde ik graag lowbudget houden. Recyclen en upcyclen dus! Voor we het huisje in elkaar konden zetten, moest er flink wat onkruid geruimd worden. Ook: wortels uit de grond halen, een vlinderstruik verplaatsen en de boel egaliseren. Daar is het meeste werk in gaan zitten. Voor de bouw van de vlonder hebben we gebruik gemaakt van hout dat over was van onze veranda. Enkele hardhouten palen en tuinplanken hebben we voor dit project bewaard. Twintig stoeptegels, gratis opgehaald via Marktplaats, dienden als basis voor de vlonder. Op de palen hebben we geïmpregneerd tuinhout geschroefd.

Kwaliteit houten speelhuisje

Wij kozen voor een huisje van 248 cm lang, 161 cm breed en 251 cm hoog, gemaakt van geïmpregneerd FSC tuinhout. Precies pas. Het speelhuisje heeft een open ruimte, een vide, ramen van plexiglas en twee dakkapelletjes. Voor de prijs die wij hebben betaald verwachtte ik een stevig en solide exemplaar, maar dat viel eigenlijk een beetje tegen. De wanddikte is slechts 12 mm en de vide werd niet met balken ondersteund. Dat hebben we uiteindelijk zelf gedaan, ook met restanten hout.

boor en schroefmachine van bosch
hout zagen met bosch
binnenkant speelhuisje stofzuigen

Goed gereedschap

Bij zo’n omvangrijk project is het fijn om met goed gereedschap te werken. Voor de bouw van het huisje gebruikten wij de draadloze boor- en schroefmachine van Bosch. Deze AdvancedDrill 18 wordt geleverd met verschillende opzetstukken om ook hoekjes waar je moeilijk bij kunt makkelijk te kunnen schroeven. Voor het zagen van de planken hebben we de UniversalSaw 18V-100 van Bosch gebruikt. Met deze zaag kun je planken tot tien centimeter dik eenvoudig op maat maken. Ook ideaal: de 3-in-1 nat- en droogstofzuiger van Bosch kun je op dit apparaat aansluiten. Geen rondvliegend zaagsel meer. Deze stofzuigen is draadloos. Ook ideaal voor het stofzuigen onder de veranda.

bankje maken van resthout
bankje met rugleuning maken
bankje schroeven met de schroefmachine van bosch

Speelhuisje inrichten

De bouw van het huisje heeft een weekend gekost - maar dan staat er ook wat! Voor het inrichten van het huisje wilde ik zo veel mogelijk gebruik maken van spullen die we al hebben. De houten pallet waarop het speelhuisje werd geleverd hebben uit elkaar gehaald en hergebruikt om een bankje van te bouwen. Zonde om weg te gooien! Drie houten balken als basis, schaaldelen erop en klaar. Mijn metgezel heeft met planken die over waren een rugleuning gemaakt.

diy bank in het houten speelhuisje
stapel resthout
gordijnen maken van een oude lap stof

Spullen recyclen

Een gordijn dat op zolder lag te wachten op een nieuwe bestemming, heb ik gebruikt om kleinere gordijnen te maken in het speelhuisje. Dat hoefde niet perfect: er is geen naaimachine aan te pas gekomen. Als roede gebruikte ik dunne bamboestokken uit de garage. Schroef erdoor en klaar. De andere helft van het gordijn heb ik over de bank gedrapeerd als ‘bankhoes’. Kleedt ’t gelijk lekker aan!

Verf hergebruiken

De decoratie had ik allemaal al in huis: het vloerkleed, de wandhanger en de papieren lampenkap lagen allemaal op zolder. Heerlijk om deze spullen zo een nieuw ‘leven’ te geven - een andere plek om te shinen. De wanden heb ik geschilderd met houtverf. Gekocht voor onze verbouwing, maar uiteindelijk een andere kleur gekozen. Deze RAL9010 was te créme voor ons huis. Ik heb er een scheut grijze verf doorheen gegooid en goed gemengd. Twee vliegen in een klap: goed voor de portemonnee én het ruimt weer op.

steentijm voor het speelhuisje
wit speelhuisje van hout
licht interieur houten speelhuisje

Budgettips voor het inrichten van een speelhuis:

  • Scoor je speelhuis tweedehands. Sommige huisjes zijn zelfs gratis af te halen;

  • Ben je handig? Gebruik resthout om meubels van te maken;

  • Ga naar de kringloop voor stoffen of oude gordijnen om te hergebruiken;

  • Kijk of je nog halfvolle verfpotten in de schuur hebt staan. Voor de binnenkant kun je dit prima hergebruiken!

Lees hier meer over een kindvriendelijke tuin inrichten. Wat vind jij van het resultaat?


Misschien vind je dit ook leuk:

Vorige
Vorige

Inspiratie voor de feestdagen: drie tips voor een stijlvolle kersttafel

Volgende
Volgende

Kostbaar vs. Koopje: scoor deze toffe vaas met dierenprint voor nog geen €20