Dit zijn de kosten voor een badkamerrenovatie (+ tips om te besparen)

Verbouwen is duur - ik schreef het enkele maanden geleden al in een blog. Waar moet je qua kosten op rekenen als je met je badkamer aan de slag gaat? En kies je voor renoveren of (op)nieuw bouwen? In dit blog deel ik mijn eigen ervaringen en laat ik zien hoe je slimme keuzes kunt maken. Want wat kost nu eigenlijk een hele nieuwe badkamer?

Wie gaat Googlen op ‘gemiddelde kosten badkamer’ komt een hele hoop cijfertjes tegen. Bij de een kost een gemiddelde badkamer tussen de €4.100 en €5.900, een andere site hanteert een marge tussen de €3.000 en €12.000. Sommige bedrijven reppen zelfs over kosten tussen de €11.000 en €17.000. Die verschillen zijn dus flink - en dat is ook niet zo vreemd. Je badkamer kun je in principe zo duur en luxe maken als je zelf wilt. De uiteindelijk prijs is afhankelijk van een hoop factoren:

Badkamerindeling

Hoe veel vierkante meter beslaat je badkamer en wat wil je erin hebben? Wij wilden dolgraag (weer) een bad in de badkamer. In de huidige situatie zijn er twee douches aanwezig. Oorspronkelijk zat er een ligbad in dit huis, maar de vorige bewoners hebben dat eruit gesloopt. Na flink wat passen en meten kwamen we erachter dat een bad wel zou passen, maar dat het behoorlijk proppen zou worden. Keuzes maken dus - maar er waren niet zo veel opties. Douchen in bad willen we niet, alleen een douche vinden we onvoldoende en het toilet moest ook boven blijven. Wij hebben ervoor gekozen om in een van de overgebleven slaapkamers een hele nieuwe badkamer te bouwen, waar we al onze wensen in konden doorvoeren.

Dit zijn de kosten voor een badkamerrenovatie (+ tips om te besparen)
Dit zijn de kosten voor een badkamerrenovatie (+ tips om te besparen)

Badkamerinrichting

Over het algemeen worden badkamers onderverdeeld in basic, normaal of luxe om een prijsindicatie te geven. De basisvariant is vaak weinig met spannend met een douchecabine, wastafel met kraan en effen tegels. Bij een gemiddelde variant wordt daar vaak een ligbad en dubbele wasbak aan toegevoegd. Wie kiest voor de luxe uitvoering heeft het over een spa-bad of ruime inloopdouche. Bepaal voor jezelf wat je nodig hebt of heel graag wilt. En kijk ook naar de verschillende merken, want het aanbod is enorm. Ik dacht bijvoorbeeld altijd dat vrijstaande baden duizenden euro’s kostten. Uiteindelijk waren we er nog geen €900 voor kwijt.

Materiaalkeuze

Kies je voor marmer, natuursteen of microcement? Dan zullen de kosten snel oplopen. Soortgelijke effecten kun je makkelijk creëren met bijvoorbeeld marmerprint op kunststof of betonlooktegels. Persoonlijk kies ik liever voor goedkope vloertegels en geef ik liever wat meer geld uit aan goede kranen en kwalitatief meubilair. Er bestaan ook sites waar je restpartijen tegels kunt kopen met flinke kortingen. Dit wordt vaak aangemerkt als B-keuze, maar mijn ervaring is dat dit vrijwel niet onder doet aan de zogenoemde A-kwaliteit.

Grootte van de ruimte

Hoe meer vierkante meters, hoe groter je badkamer en hoe meer werk erin gaat zitten. En dan heb ik het niet alleen over arbeidsloon van de tegelzetter of kitter, maar ook over bijvoorbeeld het aantal tegels dat je nodig hebt. Dat heeft allemaal invloed op de totaalprijs. Ook schuine wanden of lastige hoeken kunnen de prijs flink opdrijven.

Onze huidige badkamer (nieuwe wordt gebouwd):

Dit zijn de kosten voor een badkamerrenovatie (+ tips om te besparen)

Mate van luxe

Wil je genieten van constant warme voetjes in de badkamer? Vloerverwarming is een waanzinnig, maar ook prijzig. Voor onze badkamer werd aangeraden om elektrische vloerverwarming te kiezen. De kosten: 500 euro. Dat is voor veel mensen te overzien, maar vergeet niet dat je gas- of elektriciteitsrekening ook omhoog gaat door het gebruik van vloerverwarming.

Ook een douche of bad kun je zo luxe maken als je zelf wilt. Er zijn douches op de markt met led-verlichting, twintig massagestralen en ingebouwde radio. Daar kun je zo een paar duizend euro extra voor neertellen.

Vakman of niet?

Ben je handig? Steek dan zelf je handen uit de mouwen. Hak- en breekwerk is vaak niet zo ingewikkeld om zelf te doen en ook het afvoeren van materiaal en oud sanitair kan je een hoop kosten schelen. Met het bouwen van onze nieuwe badkamer hebben we zo veel mogelijk zelf of samen met de aannemer gedaan. Dat scheelt weer een mannetje over de vloer (met arbeidskosten). Bovendien is het ook leuk om mee te kunnen helpen - je bent bezig om je eigen huis mooi(er) te maken. Voor het leidingwerk en de afvoeren hebben we een loodgieter ingeschakeld, omdat we daar beide geen ervaring mee hadden en risico op lekkage aanwezig is. Dat hebben we de afgelopen periode al genoeg gehad.


Conclusie

Er is niet zoiets als een minimale prijs waar je rekening mee moet houden met het (opnieuw) bouwen van je badkamer. Basic sanitair schaf je al voor een paar honderd euro aan, datzelfde geldt voor tegels. Het is afhankelijk van hoeveel je zelf kan en wil doen, je wensen en materiaalkeuzes. Zelf denk ik dat je voor een complete badkamer minimaal op €4.000-€5.000 moet rekenen.

En wat kost onze badkamer?

Voor onze eigen badkamer hebben we zo’n €13.000 neergeteld. Dit is inclusief de inrichting, afwerking en het arbeidsloon van de vaklui die we hebben ingehuurd. We wilden in eerste instantie onze oude douches hergebruiken en ons huidige badkamermeubel een nieuwe plek geven, maar uiteindelijk besloten we anders. Die badkamer gaan we een keer aanpakken - en als we het doen, doen we het helemaal naar onze wens. Of we daar nog op hadden kunnen besparen? Dat denk ik niet. In eerste instantie hadden we een badkamerkraan die flink goedkoper was, maar waar onze loodgieter zijn vraagtekens bij had. Dat risico wilden we niet nemen: als je lekkage krijgt ben je verder van huis.

Mijn bespaartips

- Koop je sanitair in één keer en bij dezelfde partij. Vaak krijg je korting als je meerdere producten afneemt. In mijn geval is dat kortingspercentage op een bestelling zelfs opgelopen tot 20 procent. Fijne besparing!

- Steek je handen uit de mouwen! Ga tegels afbikken en voer je eigen sanitair af. Scheelt weer geld voor een puinbak en arbeidsloon.

- Kies voor een B-merk! Misschien minder bekend, maar niet per definitie van slechtere kwaliteit.

- Maak andere keuzes in materialen. Keramieken tegels zijn misschien minder sjiek dan natuursteen, maar wel stukken betaalbaarder!

Heb jij nog tips om te besparen op je badkamerrenovatie? Deel ze in de comments!