Weekend DIY: van loos hoekje naar speeltafel in een handomdraai

Loze hoekjes - welke huiskamer heeft er geen. In huize sevencouches vond je het loze hoekje tot voor kort naast de televisie. Te klein voor een fijne stoel, te ruim voor een mooie plantentafel. Als vanzelf werd het de ‘speelhoek’ - ofwel: veel boeken, knuffels en blokken - weggemoffeld in curverbakken. Niet handig en stijlvol is het allerminst. Dat kan anders! Zo creëer je met minimaal budget supersnel een fijne plek voor je kids.

In mijn zoektocht naar kant-en-klare bureaus en knutseltafels vielen twee dingen op: het formaat is vaak onpraktisch en de prijzen aan de hoge kant. Voor een mooi tafeltje met stoel(en) betaal je al gauw zo’n honderd euro. En dan heb je iets dat - in mijn geval dan - nergens in de woonkamer precies zou passen. Het loze hoekje was dus toe aan een make-over. 

Weekend DIY: van loos hoekje naar speeltafel in een handomdraai

Na wat passen en meten bleek mijn tv-meubel de ideale zithoogte te hebben voor kleine kinderen. Bij de bouwmarkt kocht ik een een wit meubelpaneel: spaanplaat voorzien van een laag kunststof. Van dit materiaal weet ik dat je de randen makkelijk afwerkt met kantband. Op maat zagen is dus geen enkel probleem. Het kunststof is makkelijk schoon te maken (en te houden!) en je hangt de plank eenvoudig op met plankendragers. Totaalbedrag: zo’n vijftien euro.

Weekend DIY: van loos hoekje naar speeltafel in een handomdraai

Houten wandplankjes

Omdat de ‘werkruimte’ op de tafel beperkt is, koos ik voor houten wandplankjes. Staat niet alleen gezellig, maar is ook enorm praktisch omdat je er veel op kwijt kunt. Ik koos voor FLISAT van IKEA omdat deze qua maat perfect past op het stuk muur naast de speelplek. Prijs per stuk: 14,95 euro. 

Weekend DIY: van loos hoekje naar speeltafel in een handomdraai

De plank wordt voor een groot deel ondersteund door het tv-meubel. Dat zorgt niet alleen voor een stevige constructie, maar ook voor eenheid. De plank ligt overigens niet los: hij is vastgeschroefd aan het tv-meubel.


TIP: Heb je geen plek voor wandopberger FLISAT? Dan kun je ook kiezen voor kruidenplankje BEKVÄM. Bijna de helft kleiner en nóg fijner geprijsd (3,99 euro)


Rond kleurvlak maken

Op de achterwand van de speelhoek moest een kleurvlak komen. Ik koos voor een cirkel omdat ik het speels en ietwat eigenwijs vind. Een cirkel op de muur schilderen is geen hogere wiskunde - er zijn verschillende trucs om het voor elkaar te krijgen. Ik koos voor de makkelijke weg en gebruikte een spiegel om de cirkel op te zetten. Het kleurvlak op mijn wand heeft een diameter van zo’n 30 cm

Weekend DIY: van loos hoekje naar speeltafel in een handomdraai
Weekend DIY: van loos hoekje naar speeltafel in een handomdraai

Ik gebruikte een kleurentester van Flexa (Cafe Latte). Ideaal om dit soort vlakken mee op te zetten. Ook fijn: voor 1,99 euro ben je klaar. Je kunt natuurlijk ook een restje verf gebruiken uit een pot die je nog hebt staan.

Lowbudget? Naar de kringloop!

Daarna volgt het leukste gedeelte: de aankleding! Via stories op Instagram deelde ik eerder deze week al beelden van mijn kringloopbezoek. In tweedehandswinkels vind je de mooiste spullen voor een prikkie om hoekjes als deze aan te kleden.

Weekend DIY: van loos hoekje naar speeltafel in een handomdraai
Weekend DIY: van loos hoekje naar speeltafel in een handomdraai
Weekend DIY: van loos hoekje naar speeltafel in een handomdraai
Weekend DIY: van loos hoekje naar speeltafel in een handomdraai

Zo kocht ik de letter A, het stoeltje, de stippenbeker, houten blokken en de zwevende meeuw bij de kringloop (niet allemaal tegelijk overigens). Totale kosten voor deze vondsten: 7 euro. Een overzicht van alle kosten vind je hieronder:

Kosten bouw speelhoek:

Meubelpaneel: 11 euro
Plankendragers: 4 euro
Wandmeubel FLISAT: 14,95 (x2)
Kruidenrek BEKVAM: 3,99

Totaal: 48,99 euro

Kosten aankleding speelhoek:

Kleurentester Flexa (Cafe Latte): 1,99 euro
Dierenkoppen Intratuin: 14,95 euro per stuk
Papieren zak Intratuin: 1,99 euro
Houten Krukje IKEA: 14,95 euro
Kringloopvondsten: 7 euro

Totaal: 40,88

Wat vind jij van het resultaat?