IVAR kastdeuren afstellen: met deze tips lukt het (en zo werken de scharnieren van IKEA)

IVAR kastdeuren afstellen is makkelijker dan het lijkt. Met het juiste gereedschap kun je de scharnieren zo monteren dat de deurtjes mooi op elkaar aansluiten. Geen storende spleet of scheve frontjes meer! In dit artikel: tips voor het afhangen van de deurtjes en IKEA scharnieren gebruiken.

De IVAR kasten zijn al jaren een succesverhaal bij IKEA. Alle elementen uit deze serie worden gemaakt van onbehandeld grenenhout en dat maakt de kasten, planken en stellages makkelijk te personaliseren. De IVAR kasten zijn verkrijgbaar in twee dieptes, dertig en vijftig centimeter. Daardoor kun je deze handige opbergkast bijna overal wel kwijt: van je eethoek tot hotel chique slaapkamer.

ikea kastdeuren afstellen

Deuren IVAR kast afstellen

Het monteren van de IVAR kasten is vrij simpel. Wie de stappen in de handleiding volgt, heeft zonder problemen binnen dertig minuten een IVAR staan. De scharnieren zijn wat ingewikkelder. Het zit ‘m vooral in het afhangen van de kastjes. Het vaakst gehoorde probleem is de storende spleet tussen de deurtjes. Er is zelfs een speciale ‘gap-kit’ op de markt waarmee je het probleem met de spleet kunt oplossen. Maar als je begrijpt hoe het scharnier werkt, krijg je ‘m gewoon weg.

Werk met het juiste gereedschap, dat voorkomt een hoop frustratie. Kies voor een goede schroevendraaier om te voorkomen dat je de schroeven kapot draait. Stanley heeft een handig exemplaar met verschillende bitjes, zodat je elke schroef eenvoudig kunt aandraaien of loshalen.
— Tip

Hoe werken de scharnieren van IKEA?

Installeer de scharnieren zoals de handleiding aangeeft. Hoe hangen de deurtjes erbij? Zijn ze recht of hangen de frontjes scheef? De scharnieren van de IVAR kasten hebben twee zogenoemde stelschroeven. Met deze schroeven, de naam zegt het al, kun je de kastdeurtjes verstellen. De voorste schroef (schroef 1 voor het gemak) is kleiner dan de achterste schroef (schroef 2). Deze laatste zit in het middel van het scharnier.

Hieronder: met de achterste schroef (schroef 2) haal je het deurtje dichter naar de kast en hang je ‘m recht.

zo werken de scharnieren van ikea

Hieronder: de voorste, kleine schroef gebruik je om de kastdeur naar links of rechts te schuiven.

scharnieren ikea gebruiken

Deuren IVAR kast recht hangen

Met schroef 2, de achterste dus, kun je het frontje recht hangen (evenwijdig aan de kast) of dichter naar de kast halen. Houd het deurtje vast als je aan deze schroef gaat draaien. Onthoud: draai je de schroef naar rechts, dan draai je ‘m strakker. Links is losser. Is het kastdeurtje erg scheef? Til je kastdeurtje dan op voor je gaat draaien. Niet te veel in een keer, maar steeds een halve slag. Kijk ondertussen wat er gebeurd. Wordt het beter? Ga dan door. Of gaat het deurtje nog schever? Dan ben je te fanatiek geweest. Draai dan weer de andere kant op.

Hieronder: de storende spleet tussen de kastdeurtjes

spleet tussen deurtjes van ivar kast

IVAR kastdeuren laten aansluiten

Sluiten je kastdeurtjes niet mooi aan? Dan komt er een spleet tussen de frontjes. Om dit probleem te verhelpen, ga je aan de slag met de kleinere, voorste schroef (schroef 1). Voor je aan schroef 1 gaat draaien, moet je schroef 2 eerst losdraaien. Doe je die twee slagen losser, dan kan je schroef 1 twee slagen vaster draaien. De grote schroef draai je linksom, de kleine rechtsom.

Met schroef 1 kun je het deurtje naar links of naar rechts schuiven. Met andere woorden: als je bezig bent met het scharnier van je linkerdeur en draai je de schroef linksom, dan schuift het deurtje naar de zijkant. Draai je ‘m rechtsom, dan verplaats je ‘m naar het midden. Bij de rechterdeur is dit precies omgekeerd. Zitten je deurtjes goed? Vergeet dan niet schroef 2 weer vast te draaien!

Hieronder: de spleet bovenaan is smaller dan onderaan. Nu kun je aan de onderste scharnieren draaien.

kastdeurtjes ikea goed afstellen

IVAR kastdeuren afstellen

Begin bij het bovenste scharnier. Ook hier geldt: niet te veel in een keer. Een halve slag is voldoende om resultaat te zien. Als je het goed doet, zie de dat de spleet kleiner wordt. Op de foto hieronder is aan het bovenste scharnier gedraaid: je ziet dat de spleet aan de bovenkant een stuk smaller is dan aan de onderkant. Zo wissel je onder en boven af, net zo lang tot je tevreden bent. Let op: je kunt het deurtje niet ongelimiteerd opschuiven, want dan komt er te veel ruimte aan de zijkant van de kast. Zoek naar een mooie balans!

ikea ivar kasten in de slaapkamer

IVAR kast verven

Gelukt? Dan heb je waarschijnlijk jarenlang plezier van je IVAR kast. Je geeft deze kasten eenvoudig een persoonlijke touch. Op zoek naar een IVAR kast hack? Ik verzamelde verschillende ideeën voor deze kast. En wil jij je IVAR kast verven? Ook dat is mogelijk, zelfs met muurverf.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Deel ze in de comments.


Meer IKEA IVAR:

Vorige
Vorige

7x met deze tips geniet je het langst van je favoriete bloemen in huis

Volgende
Volgende

4x overdekt: de verschillen tussen een overkapping, serre en veranda