Zelf maken: geef je (saaie) wand meer sjeu met een houten lambrisering

Volgende maand ben ik uitgerekend, maar huize sevencouches is nog volop in bedrijf. Er wordt druk geklust, geschoven, gerommeld en gefröbeld. Nu mijn zwangerschapsverlof is begonnen - en ik dus tijd over heb - vond ik in mijn metgezel een vrijwilliger om een van mijn langgekoesterde woonwensen in vervulling te laten gaan: een lambrisering in de woonkamer.

Dol op oude details ben ik altijd al geweest. Helaas dachten de eerdere bewoners van ons huis daar anders over. Zij namen afscheid van het glas in lood, de kamer-en-suite deuren en een aantal zware, houten deuren. Stukje bij beetje brengen wij weer wat van die details terug in huis. Het geeft karakter.

Zelf een lambrisering maken

Ik speelde al langere tijd met het idee en lambrisering aan te brengen op de wand achter de bank. De egale witte wand kon wel wat meer sjeu gebruiken. Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van veranderdrang. Behoefte om te experimenteren met kleur. Dat laatste heb ik gelukkig niet, want daarvan zou ik geheid spijt krijgen. Ik experimenteer met vorm, structuur en indeling - maar wel passend binnen mijn stijl en smaak.

Houten profiellijsten

Voor de lambrisering kochten we een aantal profiellijsten die door mijn metgezel in verstek werden gezaagd. Ik heb gekozen voor het formaat 50x70 cm omdat zo’n standaard maat makkelijk werkt en de grootte goed past bij de hoogte van de lambrisering.

Lambrisering schilderen

De profielstukken zijn gelijmd en geniet voor extra stevigheid. Met montagekit zijn de lijsten op de wand geplakt waarna ik de wand in het geheel heb geschilderd. Die keuze heb ik bewust gemaakt, omdat ik de matte look - die de latjes van de latex krijgen - het mooist vind. De lambrisering geeft het geheel meer dynamiek. Blij mee!

De aanpassingen op de wand zorgen er natuurlijk voor dat er opnieuw geschoven moet worden. De apotherskast heeft zijn oude plek terug en de oude deur is naar boven verkast. Benieuwd hoe dat is geworden? Binnenkort meer!