6x met deze tips schilder je zelf een kleurverloop op de muur

DIY

Interieurliefhebbers kennen het euvel: een huis is nooit af. Voor de kinderkamer wilde ik aan de slag met een klus die ik nog nooit had gedaan maar wel graag wilde proberen: een kleurverloop op de muur. Ook een kleurverloop maken? Lees dan verder!

Cruciaal was deze klus niet (lees: niet voor mij, wel voor de kleuter), maar ik speelde al langer met het idee om weer met kleur te experimenteren. Amélie wilde dolgraag een roze kamer. Het idee van een kleurverloop bedacht ik letterlijk op het moment dat ik al bezig was. Ik wilde het net even anders.

Maar hoe pak je dat aan? En wat kun je beter laten?

Laten we beginnen met het boodschappenlijstje.

Dit heb je nodig:

- Verf (twee of drie tinten uit dezelfde kleurfamilie);
- Schilderstape;
- Kwast;
- Sponsjes;
- Verfbak (mengbak).

Duur: 4 tot 8 uur (afhankelijk van de grootte van je muur)

Voor de duidelijkheid: ik begon totaal onvoorbereid aan deze klus. Het schilderproject heeft bij mij daarom onnodig lang geduurd.

farrow & ball verf in pot
roze verf mengen in een verfbak

Stap 1: Kies je kleur(en)

Voor deze klus heb ik gewerkt met de kleur Setting Plaster van Farrow & Ball. Dat was mijn uitgangspunt en daarmee heb ik de onderkant van de muur geschilderd. Deze verf heb ik gemengd met een witte krijtverf tot een duidelijk contrast ontstond met de originele kleur. Deze mengkleur komt op het midden. De witte krijtverf heb ik gebruikt aan de bovenkant.

Je kunt er ook voor kiezen om drie standaard kleuren te gebruiken (bijv. via zwart naar grijs en dan naar wit).

Stap 2: Vlakverdeling

Om het voor jezelf makkelijk te maken, verdeel je de muur in drie vlakken. Meer kan ook, afhankelijk van hoeveel kleuren je gebruikt. Let op: hoe meer kleurvlakken, hoe ingewikkelder de klus is. Ik heb de vlakverdeling op gevoel gedaan en met een laser heb ik de lijn uitgezet. Gebruik schilderstape om de boel af te plakken.

kleurverloop op de muur schilderen

Stap 3: Banen schilderen

Verf de vlakken in de gewenste kleur, zorg voor een logische opbouw. Dus: van donker naar licht of omgekeerd.

roze vlakken op de muur
vlakken schilderen met farrow & ball

Stap 4: Vlakken verbinden

Zodra de vlakken geschilderd zijn haal je de tape eraf. Het geeft niet als de verf wat vlekt, want je gaat de verschillende kleurvlakken nu met elkaar ‘verbinden’. Dat betekent: blenden. Hoe doe je dat? Begin bij het donker en eindig bij licht. Gebruik voor elke kleur een andere spons, om te voorkomen dat je donkere stukken krijgt in lichte gebieden. Let op: maak de spons niet nat met water, want dan komt de originele muurkleur door je verf heen. Ietwat verdunnen kan wel.

kleurverloop maken met een spons
muur schilderen met een kwast

Stap 5: Tamponeren en blenden

Om te blenden doop je de sponzen van de twee kleurvlakken die je gaat verbinden in de verf. Tamponeer naar elkaar toe, zodat de verf gaat mengen. Dat doe je over een vrij groot vlak voor een natuurlijk verloop. Er ontstaat zo een ‘wolkig’ effect. Zorg ervoor dat je niet te donker gaat in de lichtere vlakken en omgekeerd.

muur in de kinderkamer roze verven

Tips voor het schilderen van een kleurverloop:

1. Geef niet te snel op

Een kleurverloop schilderen lukt je niet in twee uur. Neem de tijd en geeft niet te snel op. De kunst van een mooi kleurverloop zit ‘m in het creëren van diepte. Daar zijn een hoop verflagen voor nodig.

2. Blijf niet oneindig doorgaan

Als je een mooi kleurverloop ziet ontstaan, neem er dan afstand van. Oneindig doorgaan om imperfecties bij te werken, werken vaak averechts.

3. Maak je klus direct af

Ben je eenmaal bezig met een kleurverloop, dan is het lastig om te stoppen. Ik heb de fout gemaakt om te beginnen met de helft van de muur, omdat ik geen idee had of het me zou lukken. Het heeft me enorm veel tijd gekost om de andere helft netjes aan te helen.

4. Meng genoeg verf

Ga je zelf mengen? Zorg dan dat je voldoende verf hebt. Open deur wellicht, maar ik had te weinig verf voor de middelste baan en daar heb ik nog spijt van. Het kostte me namelijk een hele ochtend om dezelfde kleur te maken. Let daar goed op!

Het eindresultaat:

roze kinderkamer met een kleurverloop

Wil je iets anders doen met kleur? Gemma geeft tips voor het schilderen van een halve muur. Ook tof: de DIY betonlook muur van blogger Go Gracy. Liever een muurschildering in de kinderkamer? Dat kan ook!

Vorige
Vorige

4x creatieve ideeën om je favoriete foto’s in huis te vereeuwigen

Volgende
Volgende

Make-over van de kinderkamer met kleurverloop op de muur