IKEA RÖDEBY hack: maak je eigen salontafel in vijf stappen

DIY

Droom jij van zo’n hippe salontafel met houten latjes maar heb je geen zin om honderden euro’s uit te geven? Met deze IKEA RÖDEBY hack maak je in vijf stappen zelf een waanzinnige koffietafel. Easy does it. Lees je mee?

IKEA RÖDEBY hack

Hout in het interieur is hot - van houten wandpaneel tot keukenfrontjes. Ook in meubels komen latjes steeds vaker terug, het liefst in combinatie met natuursteen. Van licht eiken tot walnoot: de keuze is reuze. Ik besloot zelf aan de slag te gaan met een koffietafelontwerp. De totale kosten? Nog geen vijftig euro.

Ikea Rödeby hack
Ikea Rödeby hack

Wat heb je nodig?

In deze DIY staat RÖDEBY van IKEA centraal, een soort flexibel dienblad dat je over de leuning van je bank kunt leggen. Zo heb jij je kopje koffie of glas wijn altijd binnen handbereik. Dat RÖDEBY multi inzetbaar is bewijst deze simpele DIY. Dit heb je nodig:

  • IKEA RÖDEBY bamboe armleuning (één of twee stuks), prijs per stuk: € 16,99

  • 2x IKEA NYPON bloempot, € 7,99

  • Kit en kitspuit (bijvoorbeeld deze)

  • Verf en beits (optioneel)

  • Stanleymes

  • (Breker)zand

  • Tafelblad (je kunt ook draaiplateau SNUDDA van IKEA gebruiken)

Marmeren tafelblad gebruiken

Voor mijn salontafel maakte ik gebruik van een echt marmeren tafelblad dat ik enige tijd geleden in de uitverkoop had gekocht. Het onderstel was totaal niet mijn smaak, maar het blad bewaarde ik. Je kunt ook in de kringloop kijken voor een tafeltje met rond blad, maar draaiplateau SNUDDA van IKEA volstaat ook. Deze koop je voor €9,99.

IKEA NYPON hack

Voor deze DIY gebruikte ik twee kunststof bloempotten (gerecycled) van IKEA (NYPON). Deze wordt verkocht in verschillende groottes en afmetingen. Kijk vooral wat je mooi vindt en wat bij je blad past. Mijn tafelblad heeft een doorsnede van zestig centimeter. Je kunt ook voor een grotere pot kiezen.

Ikea Nypon bloempotten

Stappenplan salontafel maken

Stap 1:
Voorbereiden en egaliseren

Ga je twee potten op elkaar lijmen? Zorg dan eerst dat deze goed op elkaar aansluiten. Dat doe je door het randje onderop de pot voorzichtig weg te snijden. Snijd altijd van je af om verwondingen te voorkomen.

Randen verwijderen

Stap 2: Verven en/of beitsen

Spuit een helft van de pot (indien gewenst) in een kleur naar keuze. Ik koos ervoor om deze dezelfde kleur te geven als de poten van mijn bank. Je kunt dit randje zichtbaar laten aan de onderzijde als leuk detail. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om het randje onder het tafelblad te laten. Als je het mooier vindt kun je de onderkant van het blad dezelfde kleur geven. Opvallen doet het amper, behalve als je de tafel van onderaf bekijkt.

Indien gewenst kun je RÖDEBY in een andere kleur beitsen.

Ikea Nypon overspuiten
Ikea Nypon overspuiten

Stap 3: Poot lijmen

Lijm de potten op elkaar. Gebruik voldoende kit en verzwaar de bovenste pot. Laat 24 uur drogen.

Ikea Nypon lijmen met kit
Ikea Nypon lijmen met kit
Ikea Nypon op elkaar gelijmd

Stap 4: RÖDEBY plakken


Smeer de achterzijde van de bamboe mat in met kit en vouw deze om de pot heen. Fixeer met spanbanden of lijmklemmen om RÖDEBY goed aan de potten te laten hechten. Laat goed drogen.

Ikea Rödeby kitten op Ikea Nypon
Ikea Rödeby kitten op Ikea Nypon

Stap 5
: Verzwaren en blad lijmen

Vul de bovenste pot met zand (je kunt ook stenen of restjes beton gebruiken). Zo creëer je een stevige, solide poot voor je salontafel. Bepaal het midden van het tafelblad en smeer de randen van de bloempot in met kit. Leg het tafelblad erop en verzwaar deze voor de juiste hechting. Laat zeker 24 uur drogen voor je de tafel gaat verplaatsen en gebruiken.

Ikea Rödeby salontafel hack

Let op! Til je salontafel niet aan het blad, maar zorg dat je ‘m bij de poot pakt als je ‘m gaat verplaatsen. Zo voorkom je dat de bovenkant loskomt van de poot.

Wat vind jij van het resultaat?


Meer IKEA hacks zien?

Vorige
Vorige

Beslagen ramen in huis: zo kom je er vanaf

Volgende
Volgende

Kerst knutselen: 4x budgetvriendelijke zelfmakers tot €10