Beslagen ramen in huis: zo kom je er vanaf

Wellicht heb je er de afgelopen dagen ook last van gehad: beslagen ramen in huis. Vocht op de ruiten belemmert niet alleen je uitzicht, maar kan ook voor schimmelvorming zorgen. In dit artikel lees je alles over beslagen ramen in huis en vind je tips om condens te elimineren.

Beslagen ramen in huis: hoe kom je eraan?

Condensvorming ontstaat door het verschil in temperatuur en vochtigheid tussen de binnen- en buitenomgeving. Wanneer de warme lucht van binnen in contact komt met koudere ramen, condenseert het vocht in de lucht op het glasoppervlak. Het resultaat: beslagen ramen. Dit gebeurt zowel bij enkel- als dubbelglas.

Bij mij op zolder, met minimale isolatie en oude dakkapellen, heb ik geregeld last van condensvorming op de ramen. Afgelopen weekend was het zelfs zo erg dat het is gaan lekken. Door de flinke regenval heb ik op zolder amper een raam open gehad. En niet (of slecht) ventileren is een van de boosdoeners wanneer je last hebt van condensvorming.

Beslagen ramen komen vaak door een te hoge luchtvochtigheid. Zeker in ruimtes als het washok, de slaapkamer en de badkamer. De vochtigheidsgraad in huis ligt idealiter tussen de 40 en 60 procent. Is het hoger? Dan heb je meer kans op beslagen ramen en daarmee schimmel in huis.

Pexels | Leah Vieantana

Tips tegen beslagen ramen

1. Zorg voor goede ventilatie


Goede ventilatie in huis is cruciaal om te zorgen voor een goede luchtvochtigheid in huis. Goed ventileren doe je niet door af en toe een raampje open te zetten: zorg steevast voor voldoende luchtdoorstroming. Hierdoor kan vochtige lucht ontsnappen en wordt condensatie verminderd. Een ventilatiesysteem kan hierbij ook helpen. Gebruik eventueel een luchtvochtigheidsmeter (hydrometer).

2. Gebruik ontvochtigers of vochtvreters


Plaats ontvochtigers in vochtige ruimtes of koude(re) kamers, zoals de keuken, badkamer of kelder. Zo kun je overtollig vocht absorberen en is de kans op beslagen ruiten kleiner.

3. Controleer je isolatie


Zorg voor goede isolatie in huis, met name rondom je ramen. Slechte isolatie draagt bij aan temperatuurverschillen en kan condensatie in de hand werken.

Beslagen ramen oma weet raad

Soms zijn de eenvoudigste oplossingen de meest effectieve. Dit zijn enkele oma weet raad-trucs die je kunt proberen:

1. Krijt


Plaats een paar stukjes krijt op de vensterbank. Het krijt absorbeert vocht en helpt condensatie te verminderen.

2. Theezakjes


Gedroogde, gebruikte theezakjes op de vensterbank leggen absorbeert vocht én ruikt ook nog eens lekker.

3. Azijn


Maak een oplossing van water en azijn en veeg de binnenkant van de ramen schoon. Dit voorkomt dat condens zich ophoopt.

Pexels | Cole Keister

Beslagen ramen aan de binnenkant

Het verschil tussen vocht binnen- of buitenshuis is vrij eenvoudig. Beslagen ramen aan de binnenkant duiden zoals je hierboven hebt kunnen lezen vaak op een te hoge luchtvochtigheid in huis. Door voldoende te ventileren kun je dit probleem verminderen. Heb je dubbel glas en zit er vocht tussen je raam? Dan ligt het probleem bij het glas. Mogelijk heb je last van een lek. Schakel een expert in voor advies.

Beslagen ramen aan de buitenkant

Beslagen ramen aan de buitenkant zijn vaak het resultaat van weersomstandigheden. In dit geval is geduld vaak de beste oplossing. Als de temperatuur buiten stijgt verdwijnt het vocht op de ramen vaak vanzelf.

Heb jij nog tips tegen condens in huis? Deel ze in de comments!

Vorige
Vorige

Alles over de losse elementen bank: past altijd én is makkelijk te combineren

Volgende
Volgende

IKEA RÖDEBY hack: maak je eigen salontafel in vijf stappen