Kerst knutselen: 4x budgetvriendelijke zelfmakers tot €10

Ben je (alvast) op zoek naar inspiratie voor kerst knutselen en wil je niet te veel geld uitgeven? sevencouches maakte vier soorten kerstdecoratie voor nog geen tientje per stuk. Van goedkope kerstballen tot een groene krans. Lees je mee?

Kerst knutselen: ideetjes

Mijn collectie kerstprul verandert ieder jaar. Er sneuvelen ballen, er gaan hangers naar de kringloop en er wordt weer wat bijgehaald. Van de klassieke kerstboomdecoratie hou ik niet zo - het mag in huize sevencouches best wat speelser. Dit jaar koos ik voor een smalle kerstboom. Qua decoratie heb ik het minimaal gehouden: een lichtslinger, enkele kerstballen en wat spuitsneeuw is hier voldoende. Niet alleen de boom kun je versieren, ook op andere manieren kun jij kerst naar huis brengen. En de leukste decoratie maak je makkelijk zelf. Onderstaande DIY-projecten kosten maximaal tien euro per stuk.

Diy kerstballen van wasknijpers
Diy kerstversiering met tak en zelfgemaakte kerststerren van wasknijpers

Houten kerststerren maken

Voor in de boom, aan een pakje, langs de schouw, op de kersttafel: deze houten kerststerren zijn multi inzetbaar, makkelijk om te maken en je hebt de materialen waarschijnlijk al in huis. Deze kerststerren zijn namelijk gemaakt van… houten wasknijpers!

Wat heb je nodig?

Wasknijpers op marmeren tafel
Houtlijm op de wasknijpers
Wasknijpers aan elkaar lijmen
Met de gelijmde wasknijpers kun je nu een ster lijmen

Hoe ga je te werk?

Haal de wasknijpers uit elkaar en lijm deze met de ‘ruggen’ tegen elkaar. Gebruik de uitsparing, waar het metaal tussen zat, als referentie om de stukjes hout mooi op elkaar te lijmen. Smeer een van de kanten in met houtlijm en druk enkele minuten op elkaar. Goed laten drogen. Herhaal dit bij alle knijpers. Leg de houten stukjes daarna tegen elkaar tot je een mooie vorm krijgt. Per stuk vastlijmen en goed laten drogen. Indien gewenst kun je aan een zijde van de ster gebruikmaken van nietjes om de verbinding te verstevigen.

Gemiddelde kosten: €4,89 (voor 24 knijpers)

Kersthangers van klei op advent kalender

Kersthangers van klei maken

Aan een pakje, de adventkalender of in de boom: deze hangers zijn een knipoog naar de traditionele kerstbal. Je kunt ‘m versieren met wat je maar wilt - droogbloemen, glitters of eucalyptustakken: met deze DIY kun je alle kanten op.

Wat heb je nodig?

  • Witte boetseer klei (bijv. DAS klei)

  • Droogbloemen, dennentakken of andere decoratie

  • Touw (bijv. jute)

Witte boetseer klei (DAS, klei) met een rondje uitgedrukt
DAS klei met dennentakjes
Meerdere kersthangers van witte boetseerklei

Hoe ga je te werk?

Kneed de klei tot deze voldoende soepel is en druk plat op een placemat of broodplank. Gebruik een kopje of schaaltje om een vorm uit te steken. Maak de klei met een kwastje nat en druk de decoratie erin. Maak met een rietje of een pen een gaatje in het vormpje. Hier kun je een touwtje of lint doorheen doen. Goed aan de lucht laten drogen (ongeveer 24 uur).

Gemiddelde kosten: €7,65 (voor een kilo klei)

diy kerstkrans met kaars
Kerstkrans met kaars en dennentakken

Kerstkrans met kaars maken

Op de schouw, aan de deur of voor het raam: deze metalen kerstkrans met (nep)kaars is onmisbaar tijdens de feestdagen. Een absolute sfeermaker!

Wat heb je nodig?

  • Metalen ring met kaarshouder (bijv. Madam Stoltz via Stoer Metaal: €7,95)

  • Eucalyptustakken of dennengroen

  • IJzerdraad

  • Kaars

Metalenring met kaarshouder, dennengroen en ijzerdraad

Hoe ga je te werk?

Je kunt de metalen krans zo vol maken als je zelf wilt. Ik koos ervoor om alleen de onderkant van de krans te bekleden met dennentakken. Hiervoor kun je ook eucalyptus gebruiken. Of maak een combinatie van je favoriete kerstgroen! Goed vastzetten met ijzerdraad, kaars erin en klaar ben je!

Gemiddelde kosten: €10

Diy kandelaar met kerstgroen glazen potje met dennentakjes

Kandelaar met kerstgroen

Steelt de show op de kersttafel, het dressoir of in de vensterbank. Combineer kerstgroen met droogbloemen, kleine kerstballen en een goudkleurige kaars. Pak uit of houd het subtiel. Variëren kan natuurlijk ook!

Wat heb je nodig?

  • Kant-en-klare kandelaar met ruimte voor decoratie

  • Alternatief: een glazen potje/fles met een losse kaarsenhouder

  • Eucalyptustakken, droogbloemen of dennengroen

  • Kaars

Glazen potjes met dennengroen en kaars

Hoe ga je te werk?

Vul je glazen fles, potje of de kandelaar met je favoriete kerstdecoratie. Combineer verschillende losse takken of bind samen met een lint of stukje jute touw. Kaarsenhouder erop (of erin) en klaar ben je. Wissel verschillende formaten af voor een speels effect.

Gemiddelde kosten: €10

Ook leuk: maak zelf winter in een pot voor je op je kersttafel of in de vensterbank. Een papieren kerstster maken doe je ook low budget. Hou je meer van stoer? Dan is het idee van de betonnen adventskrans misschien iets voor jou. Tot slot: in de categorie lekker creatief kun je een kerstengel vouwen van een notitieblokje.

Welke kerst DIY is jouw favoriet?

Vorige
Vorige

IKEA RÖDEBY hack: maak je eigen salontafel in vijf stappen

Volgende
Volgende

Kostbaar vs. Koopje: bespaar flink op deze Marcel Wanders look-a-like