Houten wandpaneel maken? Zo doe je dat (met eenvoudig stappenplan)

DIY

Het houten wandpaneel is hip! De lattenwand niet alleen sfeerverhogend, maar hebben ook een positief effect op de akoestiek in huis. Met dit handige stappenplan van Anne maak je eenvoudig zelf houten wandpanelen in huis.

Houten wandpaneel woonkamer

Wie op zoek is naar een lattenwand in huis heeft een legio aan mogelijkheden om deze aan te schaffen. Anne van @annehome14 besloot zelf een houten lattenwand te maken van vurenhout. Deze DIY kostte haar zo’n 90 euro. Een groot verschil met de houten panelen die je kant-en-klaar kunt bestellen.

Wood up panelen of zelf maken?

Een lattenwand kun je overal maken. Bepaal vooraf de breedte en hoogte van de lattenwand. Wil je een klein stukje van de muur bekleden of kies je voor de hele wand? De latten die Anne heeft gebruikt zijn afgestemd op de hoogte van haar plafond. Meet vooraf hoe lang de latten in jouw woning moeten zijn. Je kunt de latten in de bouwmarkt vaak al op maat laten zagen. Let op: gebruik nooit de volledige hoogte van de ruimte, maar laat ongeveer een halve centimeter over. Het hout kan nog gaan werken.

Misschien vind je dit ook leuk: Maak zelf een lambrisering van houten sierlijsten (met handige werkbeschrijving)

houten wandpanelen op de muur

Houten wandpaneel maken: wat heb je nodig?

  • Latten (bijvoorbeeld vurenhout) met een breedte van 5 cm en een hoogte van 1,6 cm.

  • Zwarte of grijze muurverf

  • Beits in een kleur naar keuze

  • Polymax high tack kit

  • Waterpas

  • Kwasten

  • Schilderstape

  • Optioneel: lijnlaser

interieur met houten latten op de muur

Wandpaneel houten latten: zo maak je het

Stap 1: Bepaal de afmetingen

Bepaal de breedte van het wandpaneel op de muur. Anne koos voor een breedte van 145 centimeter. Gebruik eventueel een lijnlaser om het vlak op de muur af te plakken.

Stap 2: Verf de muur

Verf het vlak met zwarte of (licht)grijze muurverf. Deze achtergrondkleur is straks zichtbaar tussen de latten. Goed laten drogen, houd hier zeker 24 uur voor aan.

Stap 3: Schuur de latten

Schuur de latten aan een kant goed glad. Neem ook de zijkanten mee. De achterkant wordt gelijmd, dus deze hoeft niet geschuurd te worden.

houten wandpanelen zelf beitsen

Stap 4: Beitsen

Beits of lak de latten in een kleur naar keuze. Laat goed drogen. De beits die Anne heeft gebruikt, wasbeits van Rambo, wordt niet meer verkocht. Veel beitsmerken hebben tegenwoordig kleurenkaarten en testers, zodat je makkelijker kunt kiezen. Op veler verzoek een beits die lijkt op de beits die Anne heeft gebruikt:

Stap 5: Afstand bepalen

Bepaal de ruimte die je tussen de latten wilt overlaten. Je kunt hiervoor ook de kopse kant van een van de latten gebruiken die je al hebt. De tussenruimte wordt dan dus 1,6 centimeter. Wil je meer of minder ruimte, gebruik dan een andere lat.

houten wandpanelen op de muur plakken

Stap 6: Kitten

Leg de latten op schragen en kit de achterzijde. Zorg minimaal elke twintig centimeter voor een dot kit om te voorkomen dat de latten losraken.

Stap 7: Bevestigen

Plak de eerste lat op het randje van je kleurvlak. Zorg dat deze de lijn goed volgt en rechtop staat. Als je eerste lat scheef is wordt de rest van de lattenwand dat ook. Goed aandrukken.

latten op de wand monteren

Stap 8: Drogen

Meet met de behulp van een andere lat de tussenruimte uit en plak zo de resterende latten op de muur. Laat goed drogen en klaar ben je!

Beeld: @annehome14


Misschien vind je dit ook leuk:

Vorige
Vorige

Hoe vind je de juiste bank voor jouw interieur? Vier tips

Volgende
Volgende

Snelle zelfmaker: je favoriete droogbloemen ingelijst in een handomdraai