RAL kleuren wit: 4x de meest gekozen verfkleuren (en deze wittint gebruik ik zelf)

Signaalwit, verkeerswit, crèmewit: wie op zoek gaat naar witte latex heeft enorm veel keuze. Maar welke RAL kleuren wit kies je voor jouw interieur? En wat is het verschil tussen bijvoorbeeld RAL 9010 en RAL9016? In dit blog lees je alles over de verschillende witte RAL kleuren en laat ik zien welke mijn favoriet is.

Wat zijn RAL kleuren?

Wittinten worden vaak aangeduid volgens het RAL systeem, maar er zijn veel meer verschillende RAL kleurtonen. RAL definieert kleuren voor verf, maar ook voor coatings of plastics. Ooit begon RAL met veertig tinten, zodat deze kleuren onderscheiden konden worden met een kleurcode. Zo krijg je overal ter wereld in principe dezelfde verfkleur, waar je ‘m ook laat mengen. RAL kleuren zijn dus universeel te noemen. Ook handig: alle wittinten in het RAL coderingsysteem beginnen met 9000.

Overzicht ral 9001, 9003, 9010 en 9016 kleuren
Gallery wall sevencouches

RAL9016 op wanden en het plafond.

RAL kleuren wit

Wil jij je woonkamer witten of de zolder sauzen? Dan is witte latex ideaal. Maar naast ‘gewoon wit’ zijn er tal van tinten om uit te kiezen. Hoe kies je de juiste wittint voor jouw interieur? Dat hangt af van verschillende factoren. Lichtinval bijvoorbeeld, maar ook de kleur van de vloer en gordijnen zijn bepalend. Dit zijn de vier meest gebruikte RAL kleuren wit:

RAL 9010

Misschien wel de meest bekende en meest populaire wittint op de RAL kleurenwaaier. RAL 9010 staat ook bekend als zuiver wit. Neem je een staaltje RAL 9010, dan zou je zeggen dat het wit is. Maar leg je RAL 9010 voor een ‘echt’ witte ondergrond, bijvoorbeeld een A4 papier, dan zie je dat RAL 9010 meer crème oogt. Deze wittint is populair omdat de ondertoon wat warmer is dan bij ‘echt’ wit. RAL9010 wordt omschreven als minder hard én fris. Omdat RAL9010 zo geliefd is, kun je ook stopcontacten en binnendeuren vinden in deze kleur. Scheelt weer schilderen.

Kies voor RAL 9010:

  • Als je een ruimte hebt met weinig lichtval (donkere kamer).

  • Als je op zoek bent naar een warme wittint.

Ral kleuren sevencouches 9010 bankje
Ral kleuren sevencouches tuinbank

RAL 9016

RAL9016, ook wel verkeerswit genoemd, is bezig met een opmars. Deze wittint is zo populair omdat het een neutrale wit is en misschien wel het dichtstbij ‘echt’ wit komt. Geen gele goed of rode ondertoon. RAL 9016 absorbeert aanwezige kleuren in de ruimte. Dat maakt ‘m ideaal als basis voor je lichte stulpje. RAL9016 kan in een donkere ruimte wat koel ogen. Kies in dat geval voor een warmere tint.

Kies voor RAL9016:

  • Als je op zoek bent naar een ‘echt’ witte tint.

  • Als je de ruimte optisch groter wilt laten lijken.

RAL 9003

Deze RAL-kleur staat ook te boek als signaalwit en komt het meest in de buurt van ‘echt’ wit. RAL9003 wordt veel gebruikt in nieuwbouwhuizen. RAL 9003 heeft een ietwat koele ondertoon. In de bouwmarkt vind je RAL9003 als latex ook aanduid met ‘wit’. Door andere kleuren te gebruiken, kun je een mooie balans creëren. Deze verfkleur is ideaal voor wanden, houtwerk en het plafond.

Kies voor RAL9003

  • Als je woning een koele wittint kan gebruiken (bijvoorbeeld in combinatie met een warme houten vloer).

RAL9001

Een warme wit die veel in oude(re) huizen werd gebruikt, is RAL9001 - ook wel crème wit genoemd. Een stuk warmer dan RAL9016 en RAL9003. RAL9001 is warmer dan RAL9010. Deze tint is ideaal in combinatie met donkere verfkleuren. Ook bij buitenschilderwerk wordt vaak gekozen voor deze wittint. Pas op met het witten van je plafond of wanden in RAL9001: door de gelige ondertoon kan het er snel smoezelig uit gaan zien.

Kies voor RAL9001

  • Als je veel donkere kleuren gebruikt.

  • Als je een warme wittint op je deuren of kozijnen wilt.

Ral kleuren waaier RAL 9001, RAL 9003, RAL 9010 en RAL 9016

Ral 9010 of Ral 9001?

Hoewel beide RAL-kleuren aan de warme kant zitten, zijn deze tinten niet met elkaar te vergelijken. De verschillen zijn heel groot. RAL9010 is ideaal voor liefhebbers van een warme wittint die toch een fris resultaat willen. Voor houtwerk, zowel binnen als buiten, kun je kiezen voor RAL9001.

RAL 9010 of RAL9016?

Welke wittint je kiest hangt af van je persoonlijke wensen, voorkeuren en de basis van je interieur. Lange tijd koos ik zelf standaard voor RAL9010, simpelweg omdat ik eraan gewend was. Inmiddels werk ik het liefst met RAL9016, omdat deze wittint neutraler is en oogt als wit. Geen warme ondertoon of gelige gloed op wanden en plafonds. Moeilijk kiezen? Gebruik een tester om te kijken welke wittint het beste past bij jouw interieur. Dat kan zelfs per ruimte verschillen!


Meer lezen over verfklussen?

Vorige
Vorige

Kostbaar vs. Koopje: het prijsverschil tussen deze hippe bijzettafels is €654

Volgende
Volgende

Tafellamp maken in de stijl van Madam Stoltz (totale kosten: €40)