Tafellamp maken in de stijl van Madam Stoltz (totale kosten: €40)

DIY

Wil je graag een tafellamp maken en hou je van het vakantiesfeertje in huis? Dan is dit echt een DIY voor jou. Aan deze boho blikvangers hangt vaak een pittig prijskaartje. Ik liet me inspireren door de tafellampen van Madam Stoltz en maakte zelf voor vier tientjes een bohemian tafellamp.

Tafellamp maken

Een imperfecte lampenvoet gecombineerd met een kap van raffia of zeegras: het zijn de ingrediënten voor een bohemian tafellamp. Het zijn echte sfeermakers. Eerder maakte ik een palm leaf tafellamp. Veel van dit soort lampen zijn gemaakt van natuurlijke materialen, maar de afwerking vind ik vaak te netjes. Kap perfect in de plooi, alles symmetrisch… Het mag wat mij betreft best wat speelser. Ik liet me inspireren door tafellamp Iron van Madam Stoltz en maakte zelf een boho tafellamp van een stenen lampenvoet, kap van touw en witte klei.

DIY Bohemian tafellamp in de stijl van Madam Stoltz detail foto
DIY Bohemian tafellamp in de stijl van Madam Stoltz overzicht

Wat heb je nodig?

  • Stenen lampenvoet (ik kocht de mijne voor €10)*

  • Lampenkap van touw of raffia (ik koos voor deze kap, €22)

  • Zelfhardende klei van DAS of Action (€7,29)

  • Stuk (oud) elektriciteitsdraad

  • Optioneel: nieuwe fitting en draad

  • Secondelijm

  • Boormachine met steenboor

*Tip: ga op zoek naar een lampenvoet bij de kringloop. Deze zijn vaak heel betaalbaar!

DIY Bohemian tafellamp voor foto
DIY lamp pendel loshalen

Lampenvoet met oren maken

De grootste uitdaging voor deze zelfmaker zat ‘m in het maken van de ‘oren’ op de lampenvoet. Ik koos voor lampenvoet Ceto, die ik met een flinke korting uit het schap bij Kwantum haalde. Qua vorm precies wat ik wilde. Online is deze variant helaas uitverkocht, maar in principe kun je elke lampenvoet voor deze DIY gebruiken. Gebruik bij voorkeur een exemplaar van beton of steen. Deze zijn hol van binnen en makkelijk(er) te bewerken.

Stap 1: Lampenvoet demonteren

Elektriciteitsdraad vlechten

Haal de lampenvoet uit elkaar. Verwijder het lichtsnoer en de fitting. Doe dit voorzichtig als je deze spullen wilt hergebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om een andere kleur snoer en/of fitting te kopen.

Stap 2: Elektriciteitsdraad vlechten

Om de oren vorm te geven heb ik elektriciteitsdraad gevlochten. Dit kun je handmatig doen, maar makkelijker is om het draad dubbel te vouwen, om een deurklink te vouwen en de draden met een schroefmachine te vlechten. Knip daarna op de gewenste maat. Beide oren krijgen dezelfde ronding door deze om een vaasje of kandelaar te buigen.

Stap 3: Gaten boren

Bepaal waar de oren in de lampenvoet komen. Gebruik een stapel boeken voor de juiste hoogte. Let een viltstift of krijtje op de stapel en zet deze tegen de lampenvoet aan. Laat iemand anders de voet ronddraaien. Zo krijg je eenvoudig een lijn op dezelfde hoogte. Doe dit ook met de onderkant van het oor. Gebruik een steenboor en boor voorzichtig. Niet te veel druk zetten en niet te snel boren. Schade is zo gemaakt.

Gaten boren in de DIY lamp
Elektra draad plaatsen in de DIY lamp

Stap 4: Oren vastmaken

Steek het elektriciteitsdraad door de gaten. Aan de binnenkant van de lampenvoet kun je deze openvouwen. Optioneel kun je lijm gebruiken bij de opening.

Stap 5: Lampenvoet bekleden met klei

Voor deze DIY gebruikte ik een pak witte DAS klei. Deze droogt aan de lucht. Je kunt hier elk type boetseerklei voor gebruiken, als het maar makkelijk droogt. Begin met het bekleden van de oren en neem daarna de hele lamp mee.

Het beplakken van de lampenvoet kun je geheel naar eigen smaak doen: kies je voor ruw en grof, werk dan met verschillende diktes. Wil je de lampenvoet strak afgewerkt hebben? Gebruik dan water om de klei glad te maken. Laat goed drogen (minimaal 24 uur).

Elektra draad bedekken met DAS klei
Diy lamp oren vormen
DIY lamp bedekken met DAS klei

Stap 6: Afwerken

Als de klei voldoende is uitgehard kun je deze schilderen. Een verftester is ideaal, maar je kunt ook een restje muurverf gebruiken. Monteer daarna het lichtsnoer weer en stel de fitting. Is deze scheef? Zorg dan eerst dat je de fitting hebt gelijmd en voeg daarna eventueel wat klei toe om de fitting op z’n plek te krijgen. Even laten drogen, kap erop en klaar ben je! De totale kosten? Zo’n 40 euro.

Wat vind jij van het resultaat?

DIY Bohemian tafellamp in de stijl van Madam Stoltz eind resultaat detail
DIY Bohemian tafellamp in de stijl van Madam Stoltz eind resultaat overzicht
Vorige
Vorige

RAL kleuren wit: 4x de meest gekozen verfkleuren (en deze wittint gebruik ik zelf)

Volgende
Volgende

Tuin aanleggen: dit zijn de gemiddelde kosten voor een renovatie (met bespaartips)