Van doorsnee gezinshuis naar lichte droomwoning (voor- en na)

Het verbouwen van een woning is een enorme investering, maar het resultaat maakt vaak veel goed. De kracht van verbouwen wordt het meest zichtbaar in een serie voor- en nafoto’s. In dit artikel zie je hoe ons huis er na aankoop uitzag en wat het resultaat na maanden verbouwen is. Zoek de verschillen!

Verhuizen of verbouwen? Die vraag stelden we onszelf toen het wensenlijstje voor dit huis begin 2019 bleef groeien. We woonden net een jaar koud in ons huis en er bleek wat meer aan de hand dan enkel cosmetische verbeterpunten. Verborgen gebreken, verzakte dakkapellen, lekkage uit de badkamer… Daarentegen hadden we ideeën genoeg en zagen we de potentie. En onze tuin - die grote tuin - wilden we absoluut niet kwijt.

We kozen dus voor verbouwen en binnen no-time veranderde ons huis in een heuse bouwlocatie. Maandenlang werd er non-stop gesloopt en gejekkerd. Vakmannen waren kind aan huis. Overal troep. Tientallen kuub aan puin en afval werd afgevoerd en alle elektra is vervangen. In dit artikel zie je de voor- en nafoto’s van de verschillende ruimtes in huis en lees je wat we zoal hebben gedaan. Kijk je mee?

Project 1: badkamer

Het hele verbouwplan begon met een lekkage in de badkamer. De vloer moest open - en dat was een reden om na te denken over een badkamerrenovatie. Haast had het niet, de badkamer was basic en praktisch, maar het openhalen van een vloer is een rigoureuze ingreep. Wensen voor de badkamer hadden we al eerder opgetekend, alleen werd het plaatsen van een halfvrijstaande bad te krap.

Voorzichtig ontstond het idee om de badkamer te verplaatsen naar de derde slaapkamer - een soort veredeld rommelhok. Schetsen en brainstormen resulteerde in een concreet plan: een inloopdouche met bad en wastafel. Van de bestaande badkamer zouden we dan een washok maken. Mét toilet. Dat scheelde weer ruimte in de nieuwe badkamer.

Meer lezen over onze badkamerrenovatie en welke materialen we gebruikten? Klik hier.

witte kamer met groene deur

Project badkamer: voor

inloopdouche met microcement

Project badkamer: na

bloesemtak in de badkamer

Project badkamer: na

Project 2: keuken

Tijdens het maken van de plannen voor de badkamer ontstond ook het idee om direct de keuken mee te pakken. We hadden een leuke overwaarde op onze spaarrekening staan en de keuken was aan vervanging toe. Deze keuze viel op een u-keuken, waarbij de achterdeur plaatsmaakte voor een groot raam en deels werd dichtgemetseld. In de zijgevel lieten we een nieuw raam plaatsen, waardoor we vanuit de keuken ook zicht hebben op de zijtuin. Ook fijn: meer licht in huis. Wij kozen voor een keuken van Keukenloods met een blad van composiet.
landelijke keuken

Project keuken: voor

houten keuken met blad van composiet

Project keuken: na

Meer lezen over de keuze voor onze houten keuken?

Project 3: woonkamer en hal

Een goede aanvulling op de keukenrenovatie en het plaatsen van de nieuwe ramen. Onder het mom van ‘nu we toch bezig zijn’ kozen we ervoor om direct de benedenverdieping mee te nemen. De hele vloer werd verwijderd, vloerisolatie werd geplaatst en over de volledige begane grond werd vloerverwarming geïnstalleerd. De kamerdeur schoof een klein stukje op waardoor de zithoek iets ruimer werd. De tussendeur in de hal verdween waardoor direct een ruimtelijk gevoel ontstond. Ook plaatsten we een schouw met zuilen van beton, gemaakt door mijn schoonvader, waardoor de lange muur werd opgebroken. In combinatie met onze Jotul-kachel werd dat een eyecatcher in de woonkamer.

Meer lezen over onze woonkamer? Of wil je zelf aan de slag? Bekijk het stappenplan voor het maken van een lambrisering van sierlijsten.

lichte hal met tussendeur

Project hal: voor

lichte hal met beige loper

Project hal: na

woonkamer met laminaat vloer

Project woonkamer: voor

woonkamer met antiek berberkleed

Project woonkamer: na

Project 4: zolder

De zolder was casco bij opleving van ons huis. Het dak is volledig geïsoleerd en de verzakte dakkapellen zijn grotendeels hersteld en opgekrikt. Deze moeten op termijn wel vervangen worden. Naast de schoorsteen, die in het midden van de zolder over de muur loopt, hebben we nissen gebouwd in de vorm van een driehoek. Aan de zijkanten hebben we rondom bergruimte gemaakt. Ook de cv ketel is weggewerkt. De zolder doet dienst als thuiskantoor en er staat een twijfelaar voor logees.

Meer zien van mijn werkplek? Klik hier.

zolder met dakkapel

Project zolder: voor

kantoor op zolder met nisje

Project zolder: na

Binnenkort deel ik nieuwe voor- en nafoto’s van vier verschillende ruimtes in huis.

Welke make-over is jouw favoriet?

Vorige
Vorige

Badkamer renovatie: dit kun je doen met €1.000

Volgende
Volgende

Duurzaam, groen en bohemian: drie tuintrends voor de zomer van 2022