Muurverf op hout: met deze tips kom je tot een mooi resultaat ( + mijn ervaring na twee jaar)

DIY

Stel: je hebt de wanden in je woonkamer of slaapkamer een mooi kleurtje gegeven. Eigenlijk wil je dat dressoir, kastje of tafeltje ook meenemen. Kun je muurverf op hout gebruiken? sevencouches nam de proef twee jaar geleden op de som. Mijn tips, tricks en ervaringen lees je hier.

Muurverf op hout: waarom zou je?

Omdat je verf over hebt, de muurverf exact de kleur is die je zoekt of uit gemakzucht: er zijn veel redenen te verzinnen waarom je muurverf wilt gebruiken om dat leuke tafeltje of kastje op te knappen. Je kunt kwasten en rollers eenvoudig hergebruiken, hebt geen gedoe met verschillende verfbakjes en je hoeft naderhand niet in de weer met terpentine. Vaak kun je de muurkleur ook laten mengen in speciale houtverf, maar kleurverschil is er altijd. Dat komt doordat de ondergrond anders is: op hout pakt verf anders uit dan op terracotta, kunststof platen, steen of stucwerk. Daarnaast heeft houtverf logischerwijs een andere samenstelling dan muurverf.

Het verschil tussen houtverf en muurverf

Muurverf is niet gemaakt voor hout, dat is duidelijk. Maar dat betekent niet automatisch dat je geen muurverf op hout kunt gebruiken. Hout is een natuurlijk, werkend materiaal dat kan uitzetten of inkrimpen onder verschillende weersinvloeden en schommelingen in temperatuur. Houtverf is daarop berekend, maar muurverf niet. Dat kan gaan scheuren of afbladderen. Om die reden wordt het gebruiken van muurverf op hout door professionals afgeraden. Maar hoe is de praktijk?

Kan muurverf op hout?

Twee jaar geleden gaf ik onze inmiddels hotel chique slaapkamer een geslaagde make-over. De verf die ik daarvoor had gekocht, een extra matte muurverf in de kleur basic beige (zie hieronder), pakte niet uit zoals gehoopt. De kleur was veel te donker. Omdat ik weggooien geen optie vond, ben ik de verf eigenhandig gaan mengen met een emmer witte latex die ik nog over had. Uiteindelijk had ik zo veel verf, dat ik de hele kamer van een nieuw kleurtje kon voorzien. En daarna had ik genoeg over voor mijn dubbele IKEA IVAR kast. Ik besloot het te proberen: schuren en toch in de houtverf zetten kan altijd nog.

Ivar kasten met muurverf beschilderd met gouden marmeren knoppen

Dekt muurverf wel op hout?

Voor ik aan de schilderklus begon, heb ik de kasten (onbehandeld hout) licht opgeschuurd en ontvet met St. Marc. Daarna heb ik de kasten met een blokkwast voorzien van twee lagen muurverf in dezelfde kleur als de rest van de slaapkamer. Hoewel de ondergrond van de kasten anders is dan de muur, is er bijna geen verschil te zien. Dat komt, denk ik, doordat het hout onbehandeld is. Het aanbrengen van de muurverf ging prima, twee lagen waren voldoende. Dat is niet meer dan je bij houtverf zou gebruiken. Knopjes erop en klaar is kees. Voorlopig dan. Want zou de verf wel goed blijven zitten?

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen: Zo hang je de deurtjes van de IVAR kast goed af

Ivar kasten met muurverf zonder knoppen in slaapkamer met spiegels en Ikea Pax kast

Mijn ervaringen na twee jaar

Stiekem had ik niet zulke hoge verwachtingen. Je kunt muurverf hergebruiken voor verschillende klussen, maar ik had mijn twijfels of de IVAR kasten lang mooi zouden blijven. Ik heb immers geen beschermende lak gebruikt en de kasten ook niet voorbehandeld. Inmiddels is het twee jaar geleden dat ik de kasten met muurverf heb geschilderd en ze zien er nog keurig uit. Geen beschadigingen, geen butsen, krassen of barsten. Wel ontstaan er her en der vlekken van vingers op de kast, zeker bovenop waar de deurtjes geopend worden (handig hé, die greepjes).

Kortom: ja, je kunt muurverf op hout gebruiken mits je het materiaal vooraf goed behandeld. Je kunt ervoor kiezen om je meubel te behandelen met blanke lak om beschadigingen en verkleuringen te voorkomen.

Ivar kast met gouden knoppen met marmeren inleg

Tips om muurverf op hout te gebruiken

  • Hoewel experts het gebruiken van muurverf op hout afraden, wijst de praktijk uit dat het prima kan. Er zijn uiteraard wel kanttekeningen. Verf op een dressoir aan de muur heeft veel minder te lijden dan een houten eettafel waaraan ook geknutseld wordt. Hou daar rekening mee om teleurstelling te voorkomen.

  • Ik gebruikte een extra matte verf en heb deze aangebracht met een blokkwast, omdat ik niet per se een strak resultaat wilde. Een beetje imperfectie is prima, maar als je dat niet mooi vindt kun je beter aan de slag met houtlak en rollers. Zorg voor een goede voorbereiding: schuren, ontvetten en eventueel voorbehandelen met een primer. Behandelen met een (matte) lak achteraf kan ook, om de verf beter te beschermen. Hou altijd wat verf achter de hand om je meubel bij te kunnen werken. Zekerheid voor alles.

Ga je zelf aan de slag met muurverf op hout? Onthoud dat er altijd risico is op een ongewenst resultaat! Wil je geen risico lopen, gebruik dan speciale houtverf.

Vorige
Vorige

Smalle kerstboom? Dit exemplaar is ideaal voor de kleine(re) woonkamer

Volgende
Volgende

IKEA IVAR hack: van opvallend dressoir tot hoogslaper (vijf DIY-ideeën)