Bouwdepot, overwaarde of spaargeld? Zo kun jij je verbouwing financieren

Ga je verbouwen? Dan zijn er een hoop zaken om over na te denken. Een daarvan is de financiering van je plannen. Kies je voor een bouwdepot, investeer jij je spaargeld of heb je een overwaarde van een reeds verkochte woning te besteden? In dit artikel lees je over de opties voor het financieren van je verbouwing en de voor- en nadelen daarvan.

Door de huidige wooncrisis is verhuizen steeds moeilijker geworden. Huiseigenaren kiezen steeds vaker voor een (grondige) verbouwing van hun huis of appartement. De bouw kent gouden tijden, goede vaklui zijn steeds moeilijker te vinden of hebben een ellenlange wachttijd.

De bouw kent gouden tijden: goede vaklui zijn schaars, hebben volle agenda’s of vragen de hoofdprijs voor hun klus. Zorg dat je goed beslagen ten ijs komt en vraag meerdere offertes op. Maar voor je begint is het zaak dat je het financiële plaatje helder hebt. Hoe jij de financiering voor je verbouwing regelt, hangt af van je situatie of je persoonlijke voorkeur.

Optie 1: Kies voor een (hypotheek met) bouwdepot

Kies voor een hypotheek met bouwdepot. Een bouwdepot is een extra leningdeel waarmee jij je verbouwing kunt financieren. Dit ‘potje’ wordt beheerd door de partij die jouw lening verstrekt. Je kunt maximaal twee jaar uit je bouwdepot putten. Wil je geld uit je bouwdepot halen? Dan moet je dat soms zelf voorschieten. Facturen en bonnen dien je te alle tijden te bewaren. Een bouwdepot is niet gratis: de bank vraagt vooraf steevast om een taxatierapport omdat een bouwdepot enkel geopend mag worden als je woning in waarde stijgt. Bij onze verbouwing bijna drie jaar geleden kozen we voor een bouwdepot omdat we de overwaarde van ons vorige huis niet helemaal wilde investeren in deze woning. De belangrijkste reden daarvoor is dat we beiden zzp’er zijn en het fijn vinden om een goede buffer te hebben.

Optie 2: De overwaarde gebruiken

Verkoop jij je huis? Dan wordt de hypotheek afgelost met de opbrengst. Het geld dat overblijft noemen we overwaarde. In de huidige markt is de kans op een flinke overwaarde heel groot. En dat is gunstig, want dat geld kun je gebruiken om je verbouwing te financieren. Toen wij ons huis in 2017 verkochten, nog voor de markt écht oververhit raakte, hadden we al bijna een ton overwaarde op ons Haarlemse huis. Een deel daarvan hebben we gebruikt voor onze verbouwing. Daardoor stegen onze maandlasten wel, maar niet meer dan goed voelde. De overwaarde in eerste instantie als buffer. Toen bleek dat we een hoop extra kosten moesten maken, hebben we facturen uit dit potje kunnen betalen.

Optie 3: Investeer je spaargeld


Heb je (veel) spaargeld? Voor de rente hoef je het al een hele tijd niet meer op de bank te laten staan. Beleggen is natuurlijk een optie, maar je kunt er ook voor kiezen om je eigen geld te investeren in je woning. Bepaal vooraf hoeveel spaargeld je over wilt houden: zo bescherm je jezelf (en je portemonnee). Kom je er zelf niet uit? Neem een financieel adviseur in de arm om te voorkomen dat je het schip in gaat. Bij NIBC Direct kun je terecht met al je vragen.

Beeld: Pixabay

Vorige
Vorige

Een trampoline ingraven in de tuin? Zo doe je dat eenvoudig zelf

Volgende
Volgende

Van buitenverlichting tot overkapping: geef je tuin een upgrade