Q&A: Hoe duur was je verbouwing? - en vijf andere vragen

Wat viel je het meest tegen? Hoe duur was je verbouwing? Van welke fouten kunnen wij leren? Er werd enthousiast gereageerd op mijn oproep om vragen in sturen voor mijn Q&A over de verbouwing. Tijd voor de antwoorden!

Via Instagram Stories kun je de vorderingen van onze verbouwing al geruime tijd volgen. Aangezien ik na het plaatsen van een verbouwupdate zoveel reacties én vragen krijg, leek het me leuk daar een blog aan te weiden. Een poll op Instagram wees uit dat jullie zowel een Q&A als een blog met verbouwtips zien zitten. Leuk! We beginnen met de vragen - ik heb er zes uitgekozen en tracht deze in dit blog zo volledig mogelijk te beantwoorden. Komen ze:

1. Hoe hou je het vol?

Eerlijk is eerlijk: het is een uitdaging. We zijn in april van dit jaar gestart met verbouwen, nadat de lekkage vanuit onze oude badkamer steeds erger werd. Ik had heel veel zin om te beginnen en het kon me allemaal niet snel genoeg gaan: gas erop! Helaas werkt de praktijk anders. De bouw van onze nieuwe badkamer deden we grotendeels zelf, naast de zorg voor onze peuter en ons werk. Dat viel tegen. Regelmatig werd er in de weekenden geklust. Of ’s avonds. Naarmate de weken verstreken, werd het hier een steeds grotere troep. De keuken ging eruit, de vloer verdween, er werd gesloopt en gejekkerd.

In de heetste weken van het jaar verbleven Amélie en ik op zolder, waar we aan het einde van de ochtend wegbrandden. Een badje in de tuin zetten was geen optie, want ook daar werd gebouwd.

Op die momenten kreeg ik het regelmatig te kwaad en vloog het me naar de strot. Zeker in het begin kon ik daar dan in blijven hangen en vroeg ik mezelf af of het ooit nog goed kwam. Als je daar middenin zit, is het heel moeilijk om positief te blijven en vooruit te kijken.

Q&A: Hoe duur was je verbouwing? - en vijf andere vragen
Q&A: Hoe duur was je verbouwing? - en vijf andere vragen

Ik heb een knop omgezet: dit is nu onze situatie, we hebben hiervoor gekozen en kunnen niet meer terug. Of ik het onderschat heb? Ja, absoluut. Zwaar onderschat zelfs. Het is een aanslag op mijn mentale gestel en voor je relatie is verbouwen ook pittig. Gek genoeg went het wel. Ik stofzuig niet meer elke dag, ik accepteer de stof en rommel. Zorg dat de zolder, onze leefruimte op het moment, zo schoon mogelijk blijft.

Ik leer enorm veel van mijn flexibele peuter die, na een halve dag opvang, even benoemd wat voor troep het in huis is en dan met restjes bouwmaterialen gaat spelen. En elke dag voor ze weggaat even een praatje wil maken met de aannemer of de loodgieter. Een peuter die boos is als de werklui weg zijn gegaan zonder haar gedag te zeggen.

Ik hou me vast aan de gedachte dat het uiteindelijk allemaal beter wordt en geniet oprecht van de dingen die wel al af zijn. Zoals onze nieuwe badkamer, een spa aan huis, waar ik me kan terugtrekken als het me even te veel wordt. Daar krijg ik echt nieuwe energie van.

2. Wat viel je het meest tegen? Het financiële gedeelte of de tijd en moeite die je hebt geïnvesteerd?

De tijd en moeite. Vooraf hadden we een uitgebreide financiële planning gemaakt en gaandeweg hebben we die ook bijgehouden en aangescherpt. Op die manier hebben we de controle aardig kunnen houden en bleef het overzichtelijk. Wel komen er altijd dingen bij als je aan het verbouwen bent. Zoals het muurtje bij het toilet dat instortte tijdens het afbikken van de tegels: extra werk. Of het ontdekken van een slechte gasleiding in het plafond: extra werk. Daar moet je vooraf zeker rekening mee houden en budgettechnisch zorgen voor wat speling.

Ik heb me over een bepaalde gene moeten heenzetten om voor de zoveelste keer te bellen waar iemand blijft. In het begin liet ik dan een beetje over me heen lopen, maar ik heb wel geleerd op m’n strepen te gaan staan. Afspraak is afspraak.

Mijn metgezel is en was vaak aan het klussen met de aannemer, dat doe ik niet. Ik regel de vakmensen, hou de planning in de gaten en zorg dat iedereen er is op het moment dat ze er moeten zijn. Ook dat kost heel veel tijd, want veel bouwlui varen hun eigen koers. Ik heb me over een bepaalde gene moeten heenzetten om voor de zoveelste keer te bellen waar iemand blijft. In het begin liet ik dan een beetje over me heen lopen, maar ik heb wel geleerd op mijn strepen te gaan staan. Afspraak is afspraak. Het hele circus eromheen is me wel tegengevallen wat dat betreft.

Q&A: Hoe duur was je verbouwing? - en vijf andere vragen

3. Hebben jullie energiebesparende maatregelen toegepast?

Ja - en daar hebben we vooraf al veel onderzoek naar gedaan. We twijfelden over het laten installeren van een warmtepomp, maar daar bleek ons huis (bouwjaar 1969) niet geschikt voor omdat er te veel warmteverlies zou optreden. Dat was dus geen optie. De benedenverdieping is voorzien van vloerverwarming dat straks continu op dezelfde temperatuur blijft verwarmen. Hoe minder temperatuursschommelingen, hoe beter.

De ramen die geplaatst zijn hebben we voorzien van HR++ isolatieglas om op de energiekosten te besparen. En ons gasfornuis heeft plaatsgemaakt voor inductie. De kamers die nog wel een radiator hebben, zijn voorzien van een slimme thermostaat waarmee de temperatuur per kamer geregeld kan worden. Volgende maand wordt tevens een nieuwe cv ketel geïnstalleerd die vele malen zuiniger is dan onze huidige. Een flinke investering, maar ik ga er vanuit dat we snel verbetering zien op ons verbruik. In de toekomst willen we ook zonnepanelen laten plaatsen - maar eerst de boel op orde brengen.

4. Van welke fouten kunnen wij leren?

Loop niet te hard van stapel en handel niet te impulsief. Wij hadden wat tegenslag met de aanvraag van het bouwdepot. Niet verwacht - óók onze financieel adviseur niet. Maar we hadden wel al een complete keuken besteld en de bouwlui stonden al met de sloophamer in hun hand. Oeps. Uiteindelijk is het goedgekomen, maar dat heeft ons wel een hoop stress opgeleverd. Beter even wachten dus!

Q&A: Hoe duur was je verbouwing? - en vijf andere vragen

Een goede planning is ook héél belangrijk. Denk niet: komt wel, we zien het wel. Zorg voor een goed team om je heen dat je kan ondersteunen en dat kennis van zaken heeft. Kies voor vakmensen en betaal liever wat meer, dan dat je Harry van de hoek vraagt die ooit een keer heeft meegekeken met een tegelzetter. Die fout hebben wij vorig jaar gemaakt, door een allround klusjesman in de arm te nemen. Hij deed alles, maar was nergens echt goed in. Klinkt lullig, maar het was wel zo. Gevolg: hoge kosten achteraf. En opnieuw lekkage. Zonde van het geld!

Ik denk dat een verbouwing een groot leerproces is. Wij hebben veel dingen gedaan die we achteraf anders hadden kunnen doen. Denk ik. Of misschien ook wel niet?

Een verbouwing is niet iets waarop je je tot in detail kunt voorbereiden (behalve financieel, maar ook daar kom je aan de lopende band verrassingen tegen), je moet er een beetje in meegaan en kijken wat je tegenkomt. Ik ben een controlfreak en heb daar ontzettend veel moeite mee gehad. Hoe harder ik probeerde de controle te houden, hoe lastiger het werd. Laat los waar je geen invloed op hebt, dat helpt je alleen maar. Probeer niet te blijven hangen in negativiteit, maar denk ik oplossingen. Door te relativeren en te lachen om tegenvallers houd je het veel langer vol.

Q&A: Hoe duur was je verbouwing? - en vijf andere vragen

5. Welke keuzes hebben jullie gemaakt en waarom?

Het heeft even geduurd voor de plannen zo waren als ze nu zijn uitgevoerd. In december zijn we begonnen met plannen en schetsen en hebben we meerdere aannemers over de vloer gehad om met ons mee te denken. Aangezien de kosten voor een casco uitbouw zo de pan uitrezen, hebben we ervoor gekozen om inpandig te verbouwen en ons huis helemaal af te maken (in hoeverre een huis af is). In elk geval een goede basis waar wij blij van worden. Een grote wens van ons was meer binding te hebben met de zijtuin. Daarom hebben we ervoor gekozen een groot raam in de zijgevel te laten plaatsen. Niet alleen meer licht, maar ook een fijn uitzicht als we staan te koken. De badkamer is verhuisd naar een nieuwe kamer (voormalig rommelkamer), waardoor we een slaapkamer minder hebben. De oude badkamer wordt omgetoverd tot washok mét een toilet, waardoor we een ruimtere badkamer hebben en de was niet meer hoeven op te vouwen in ons kantoor (zolder).

De begane grond is voorzien van vloerverwarming. Dit kun je op twee manieren doen: door je kruipruimte te isoleren of door de vloer eruit te jekkeren en noppenfolie neer te leggen. Wij kozen voor het laatste: een arbeidsintensieve klus, maar op termijn een betere keuze. Kruipruimteisolatie kan lek gaan en schijnt na een x aantal jaar ook weer vernieuwd te moeten worden.

Voor de badkamer hebben we gekozen voor microcement, een materiaal dat er niet alleen prachtig uit ziet, maar ook erg hygiënisch is omdat je geen voegen hebt. Datzelfde materiaal wordt ook beneden op de vloer gesmeerd. In eerste instantie zouden we een eiken visgraatvloer leggen, maar in combinatie met de eikenhouten keuken werd dat too much. De visgraatvloer komt nu op de eerste verdieping te liggen: in het washok en in de slaapkamers.

Q&A: Hoe duur was je verbouwing? - en vijf andere vragen

6. Wat zijn de verbouwkosten per ruimte?

Omdat we nog bezig zijn kan ik daar nog geen concrete cijfers van geven. Wel kan ik jullie laten zien wat voor kosten we tot nu toe hebben gemaakt en een prognose delen.

Voor deze grote verbouwing, hebben we een bouwdepot aangevraagd van 65.000 euro. In principe zouden we ons hele huis daarvoor moeten kunnen opknappen en inrichten.

Dit is wat we hebben gedaan of aan het doen zijn:

- Aanleggen en opbouwen nieuwe badkamer. Dat betekent: elektra, vloer storten, wand bouwen, materiaalkosten, stukadoor, loodgieter en afwerken microcement. Nieuwe douche, nieuw bad, kranen en badmeubel. Plaatsing sanitair, aansluiten en afstellen. Totale kosten voor onze badkamer: 13.000 euro.

- Renovatie benedenverdieping. Dat betekent: aanvragen vergunning voor zijraam in gevel, constructieberekeningen, technische tekeningen, plaatsing raam in zijgevel voor binding met de zijtuin, opmetselen achterdeur en plaatsing raam. Nieuwe keuken incl. montage. Vloerverwarming, plaatsing schouw, nieuwe deuren en kozijnen, stuken, storten betonvloer en afwerken microcement. Geschatte kosten: 35.000 euro. Dit is inclusief de nieuwe keuken.

- Aanleggen en opbouwen washok en nieuw toilet. Dat betekent: slopen oude badkamer, afvoeren puin, nieuw inbouwreservoir en toilet (ivm lekkage), egaline op de vloer. Afwerken en stuken. Ruimte voorzien van ondervloer en eiken parket. Geschatte kosten: 3.500 euro

- Verder worden de trappen nog opgeknapt, afhankelijk van de staat laten we ze bekleden of schilderen. Ook gaan we acht (kartonnen) binnendeuren vervangen voor nieuwe exemplaren en gaan de stalen kozijnen eruit. Er komen houten kozijnen voor terug. Geschatte kosten voor deze werkzaamheden: 8.000 euro.

Heb jij nog vragen? Opmerkingen? Of zijn er andere dingen die je wilt weten? Laat een reactie achter in de comments!