Lekkage, tocht of warmteverlies? Laat je platte dak opnieuw bekleden

Heb je een plat dak of ben je trotse eigenaar van een uitbouw? Dit is het moment om je dakbekleding te controleren. Zonder goede dakbekleding kun je last krijgen van lekkage, warmteverlies of tocht. Ben je handig? Dan kun je dakbedekking zelf vervangen met een doe-het-zelfpakket.

Dakbedekking beschermt een plat of hellend dak tegen vocht en tocht. Daarnaast houdt dakbekleding wind, hitte en zonlicht tegen. Best cruciaal dus. Dakbedekking is in zekere mate bepalend voor het wooncomfort. Maak er een gewoonte van om de dakbedekking jaarlijks te controleren.

Verschillende soorten dakbedekking

Wanneer je een nieuwe dakbedekking wilt aanschaffen, zal je merken dat het aanbod groot is. Er zijn veel verschillende bedrijven die elk andere dakbedekkingssoorten aanbieden. Denk aan bitumen, pvc of zink. Een vorm van dakbedekking dat staat bekend om zijn lange levensduur is een EPDM dak. EPDM - Ethyleen, Propyleen, Dieen en Monomeer - is een soort synthetisch rubber dat bestand is tegen allerlei weersinvloeden. EPDM is gebruiksvriendelijk en - een groot voordeel - makkelijk zelf aan te brengen. EPDM kun je (laten) lijmen.

Doe-het-zelf pakket aanschaffen

Het bevestigen van een EPDM dakbedekking is geen hogere wiskunde. In principe zou iedereen EPDM dakbedekking kunnen aanbrengen. Het is wel belangrijk dat je hiervoor de juiste materialen gebruikt. Wil je goed voorbereid aan de klus beginnen, dan kan een EPDM pakket voor uitkomst bieden. Dit doe-het-zelf pakket is voorzien van alle materialen die je nodig hebt voor het vervangen van je dakbekleding. Van het dakbedekkingsmateriaal tot de lijm en kit. Handig!

Jouw dakbedekking mooi afwerken

Het plaatsen van de dakbedekking is niet heel lastig, maar met enkel lijmen ben je er nog niet. Je zult na de bevestiging van de dakbedekking ook zogenoemde daktrimmen moeten plaatsen. Een daktrim zorgt ervoor dat de dakbedekking op zijn plaats blijft. Bovendien zorgen de daktrimmen ervoor dat het geheel er mooi afgewerkt uitziet. Kies je voor een speciale EPDM daktrim? Dan is deze gemakkelijk te bevestigen. De plaatsing én afwerking van EPDM dakbedekking is in de regel vrij eenvoudig. Heb je twijfels? Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de klus uit te besteden en een vakman in te huren.

Beeld: Pixabay

Vorige
Vorige

Hout, beton of pvc: welke vloer past het best bij mijn interieur?

Volgende
Volgende

Chique en stoer: laat je inspireren door deze mix van stijlen