Hout, beton of pvc: welke vloer past het best bij mijn interieur?

Als je een nieuwe vloer wilt laten leggen, heb je de keuze uit verschillende soorten vloeren. Welke vloer je kiest hangt af van je wensen, eisen en bestaande interieur. Welk type vloer past bij jouw woonstijl? Dat lees je hier.

Voor ieder interieur is een passende vloer te vinden. Hoe maak je een keuze? Vooraf is het goed om te kijken naar de stijl van je woning. Als je een industrieel en stoer interieur hebt kun je kiezen voor een cementdekvloer, als smeervloer of afwerkvloer. Bij een landelijke stijl is het gebruik van cementdekvloeren iets minder geschikt, maar kun je deze beter vervangen met een houten vloer van bijvoorbeeld laminaat of parket. Wij kozen voor een vloer van microcement in de woonkamer.

Smeervloer

Bij een modern interieur hoort een moderne vloer. Een smeervloer leggen is hiervoor heel geschikt. Deze vloeren noemen we ook wel specievloeren of zwevende dekvloeren. Zo’n vloer leg je bovenop een dragende vloer. Kies voor een smeervloer in vochtige omgevingen, zoals bijvoorbeeld de badkamer of de garage. Deze vloer is namelijk heel vochtbestendig, omdat de materialen cementgebonden zijn. Het aanbrengen van een dergelijke vloer laat je best over aan professionals, want het is een precies klusje. De smeervloer is de ondervloer waar je vervolgens de zogenoemde afwerkvloer overheen legt. In de smeervloer kun je eventueel ook vloerverwarming laten aanleggen.

Afwerkvloer

Als je de smeervloer hebt gelegd, kun je beginnen aan de afwerkvloer. Kies bijvoorbeeld voor een zandcement vloer: deze bestaat uit een mix van zand, cement en water. Normaal gesproken plaats je een eindvloer over cementdek heen. Maar als je een unieke uitstraling in je woonkamer wilt, kun je de afwerkvloer ook als eindvloer gebruiken. We spreken dan van woonbeton met een dikte van drie tot vier millimeter. Daardoor ziet de ruimte er authentiek, maar toch heel modern uit. Lees hier meer over de voor- en nadelen van microcement.

Een afwerkvloer is er in verschillende kleuren zoals wit of grijs. Voordeel van deze vloer is dat deze lang meegaat en daarmee erg slijtvast is.

Houten vloeren

In een landelijke woning kun je kiezen voor hout. Een houten vloer geeft warmte en sfeer. Kies in dit geval voor een smeervloer als ondergrond, waarover je vervolgens houten elementen overheen plaatst. Dit kan bijvoorbeeld parket, laminaat of pvc zijn. Door van tevoren eerst een smeervloer te laten leggen, kan vochtophoping voorkomen worden. Zo heb je langer plezier van je houten vloer!

Vorige
Vorige

Van idee tot uitwerking: alles wat je wilt weten over DIY-projecten

Volgende
Volgende

Lekkage, tocht of warmteverlies? Laat je platte dak opnieuw bekleden