Hypotheek oversluiten of niet? Zo maak je een keuze voor jouw situatie

De hypotheek. Voor veel mensen is het een kwestie van eenmalig afsluiten en blijven betalen tot de looptijd eindigt. Maar wist je dat het oversluiten van je hypotheek (op termijn) een flinke besparing kan opleveren? In dit artikel lees je hoe je een keuze maakt die het beste bij jouw situatie past.

Op het moment dat je een hypotheek afsluit, spreek je een looptijd af met de hypotheekverstrekker. Die periode kun je ‘uitzitten’, maar je kunt er op termijn ook voor kiezen om jouw hypotheek over te sluiten. Waarom? Dat lees je hier.


Oversluiten kan je een besparing opleveren


De voornaamste reden dat mensen hun hypotheek oversluiten naar een andere bank is omdat zij hierdoor geld kunnen besparen. Als de hypotheekrente nu lager staat dan op het moment dat jij jouw hypotheek afsloot, is het goed mogelijk dat je geld bespaart door jouw hypotheek over te sluiten. Op het moment van schrijven zijn de rentes weer aan het stijgen, maar bij een ‘oude’ hypotheek met een hoog rentebedrag kan overstappen ook in deze tijd lonen. Stap je over, dan kan je besparing oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Andere geldverstrekker heeft betere voorwaarden


Een hypotheek oversluiten gebeurt vaak uit financieel oogpunt. Toch zijn er ook mensen die hun lening bij een andere bank onderbrengen omdat zij niet (meer) tevreden zijn over de huidige partij. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de hypotheekverstrekker de voorwaarden van de lening gewijzigd heeft. Ben je het hier niet mee eens? Dan kun je jouw hypotheek oversluiten. Je sluit dan elders een nieuwe lening af en gebruikt het geleende geld om de bestaande hypotheek af te lossen.



Bereken of oversluiten interessant is


Voor je besluit om je hypotheek elders onder te brengen, doe je er goed aan om alle kosten in kaart te (laten) brengen. Ga hiervoor naar je financieel adviseur. Hij of zij kan een berekening maken voor het oversluiten. Daar zijn altijd kosten aan verbonden. Sommige hypotheekverstrekkers rekenen een boete voor een overstap en in de meeste gevallen krijg je te maken met notaris- en taxatiekosten. Hou daar rekening mee. Heb je geen financieel adviseur maar wil je wel een gedegen berekening laten maken? Via Google kun je op zoek naar partijen bij jou in de buurt. Zoek bijvoorbeeld op ‘hypotheekadvies in Rotterdam’ of vraag rond in je eigen netwerk. Misschien wil je een verbouwing financieren. Ook dan kan oversluiten interessant zijn.

Boeterente of niet?


Wanneer je jouw hypotheek eerder aflost dan je hebt afgesproken, kan een geldverstrekker je een boeterente opleggen. Dit is een vergoeding die je aan de geldverstrekker betaalt voor de rente die zij mislopen doordat jij de lening voor de afgesproken datum aflost. Hoeveel boeterente je moet betalen hangt af van de hoogte van het hypotheekbedrag en de resterende rentevaste periode. Als je veel geleend hebt en de rentevaste periode nog lang doorloopt, gaat het al gauw over tienduizenden euro’s. Toch kan oversluiten dan nog steeds interessant zijn. Door de lagere rente kun je namelijk meer besparen dan oversluiten je kost. Bereken daarom samen met je adviseur of oversluiten in jouw situatie interessant is.

Vorige
Vorige

Tv meubel inspiratie: 5x de mooiste blikvangers tot €1.000

Volgende
Volgende

Zo creëer je meer privacy met hout beton tuinschermen