Vloerverwarming als alternatief voor radiatoren?

Eind vorige maand deelde ik een sneak peek van onze verbouwplannen voor komende periode. Inmiddels zijn de eerste spullen voor de aanbouw van de nieuwe badkamer geleverd. Ook de keuken is besteld en er is gestart met voorbereidingen voor de vloeren. Zowel de badkamer als de volledige benedenverdieping wordt voorzien van een laag microbeton met vloerverwarming. Dag radiatoren!

Vooral op de benedenverdieping zijn de radiatoren een doorn in het oog. Het zijn er veel - vijf stuks - verspreid over zo’n vijfenveertig vierkante meter. Onder het raam aan de voorkant hangt een hele lange, bij de openslaande deuren hangt er een pontificaal op de wand (waarom?!), bij de keuken hangt er een en de hal wordt verwarmd door twee verschillende radiatoren. In eerste instantie kozen we ervoor om eiken parket in visgraat motief te laten leggen (onze zolder ligt er vol mee), maar toen we verliefd werden op een keuken van eikenhout wilden we alternatieven onderzoeken. Daarnaast is een visgraatvloer heel bepalend voor de ruimte en wilde ik eigenlijk dolgraag eens iets anders proberen.

Vloerverwarming als alternatief voor radiatoren (beeld: Norm Architects)

Imperfecte vloer

In ons vorige huis hadden we een prachtige tapisvloer van massief eikenhout en dat paste eigenlijk overal bij. Bij de visgraatvloer kreeg ik mijn twijfels. Zeker na het zien van een vloer van microbeton - niet te verwarren met een gietvloer. Wat een waanzinnig effect gaf dat! Microbeton wordt niet gegoten maar gesmeerd en oogt een beetje als stucwerk. Het is dan ook niet glad afgewerkt, er blijven ‘vegen’ zichtbaar. Voordeel is dat vuiltjes en beschadigingen amper zichtbaar zijn. Ik vind het waanzinnig mooi, zo’n imperfecte vloer. Maakt het wat speelser.

Vloerverwarming als alternatief voor radiatoren (beeld: Norm Architects)

Hoofdverwarming

Waar een houten vloer isolerend werkt, is dat bij microbeton niet het geval. Die vloeren kunnen steenkoud worden. Daarom gaan we voor de woonkamer en badkamer vloerverwarming bestellen. In de badkamer kiezen we - vanwege het kleine oppervlak - voor elektrische vloerverwarming, op de begane grond wordt het de hoofdverwarming. Dat betekent dat we afscheid gaan nemen van de radiatoren daar. Ik kan niet wachten!

Beeld: Norm Architects