Inspiratie: zo tover jij je saaie boekenkast om tot eyecatcher

Enkele jaren geleden heb ik mijn boekenkast de deur uitgedaan: ik vond het ding niet praktisch en pakte er nooit een boek uit. De kast bleek vooral geschikt om brieven, rommeltjes en sleutels op neer te kwakken. Inmiddels heb ik wel weer behoefte aan ruimte om boeken te etaleren: mijn verzameling woon- en stijlboeken is de laatste jaren flink gegroeid. Puur decoratief, maar het geeft de ruimte wel sfeer.

Van oudsher is de boekenkast een soort statussymbool. Een goedgevulde boekenkast betekende vaak goed geschoolde bewoners. Dat is goed voor te stellen: een imposante kast vol literatuur geeft toch een bepaalde flair. Lange tijd had ik een boekenkast van IKEA in de kamer staan, waar ik ook administratie in bewaarde. Door de jaren heen slonk het aantal boeken en kwam er steeds meer ruimte voor prullaria. Passend bij de huidige tijdsgeest: door de komst van digitale boeken zijn de kasten minder nodig geworden. Steeds vaker delen boeken dan ook een plank met foto’s en andere persoonlijke spullen.

Op de zolder, ingericht als kantoor, zijn twee flinke nissen gebouwd. De perfecte plek om mijn mooiste boeken te combineren met dito vondsten.

Geïnspireerd? Met onderstaande tips kun je zelf aan de slag.

Inspiratie: zo tover jij je saaie boekenkast om tot eyecatcher
Inspiratie: zo tover jij je saaie boekenkast om tot eyecatcher

Tip 1: Kies een kast die bij je stijl past

Of geef ‘m een make-over. Met kleine veranderingen krijgt je kast een Scandinavische look of maak jij je boekenkast industrieel. Zorg dat de kast in je interieur past.

Tip 2: Groeperen

Heb je een rommelige boekenkast? Maak groepjes. Zet boeken op kleur en plaats boeken met dezelfde grootte bij elkaar. Ook fijn: zorg dat alle ruggen tegen elkaar aanstaan. Kies ervoor om fotolijsten bij elkaar te zetten. Niet allemaal op dezelfde plank, maar her en der een paar. Door die groepjes te vormen, creëer je rust in het geheel.

Inspiratie: zo tover jij je saaie boekenkast om tot eyecatcher

Tip 3: Less is more

Niet elke plank of ieder hoekje hoeft gevuld te worden. Lege plekken zorgen letterlijk voor ruimte en overzicht.

Inspiratie: zo tover jij je saaie boekenkast om tot eyecatcher

Tip 4: Uitlichten

Zorg voor een goede balans tussen boeken en accessoires of planten. Je kunt ervoor kiezen om je favoriete boek(en) ‘uit te lichten’ door een boekenstandaard neer te zetten. Dat maakt het geheel spannend om naar te kijken!

Heb jij nog tips? Deel ze in de comments!