6x broodnodige essentials voor jouw ideale thuiswerkplek

Thuiswerken: voor de een is het een zegen, de ander zit liever op kantoor. En hoewel we weer vaker buiten de deur werken, is arbeid vanuit huis anno 2022 niet meer weg te denken. Hoe zorg je voor een fijne thuiswerkplek? En welke essentials mogen niet ontbreken? Zes tips.

Werken aan de eettafel, met een laptop op de bank, een vergadering bijwonen vanuit de keuken: aan het begin van de thuiswerkperiode gebeurde het volop. Ook ikzelf, overigens voor de crisis al fervent thuiswerker, maakte mij daar schuldig aan. Toch is het slim om een ruimte in te richten tot (permanent) thuiskantoor, waar je minder kans hebt op afleiding en gefocust kunt werken. Wij kozen er destijds voor om de zolder, die ook dienst doet als logeerkamer, om te bouwen tot thuiskantoor. Maar met de ruimte alleen ben je er nog niet. In dit artikel deel ik mijn eigen essentials voor de thuiswerkplek. Lees je mee?

Essential 1: daglicht

Gevalletje je hebt het of niet, maar daglicht is in mijn optiek onmisbaar op een werkplek. In ons eerste huis heb ik enige tijd in een soort kelderkast gewerkt, maar dat was niet bevorderlijk voor mijn productiviteit én humeur. Even de werkplek kunnen luchten is ook een must. Is het onmogelijk om natuurlijk licht naar je werkplek te halen? Dan zou je daglichtlampen kunnen overwegen.

Essential 2: een fijn bureau

En wat een bureau dan fijn maakt is natuurlijk subjectief. Wil je veel geld investeren omdat je het leeuwendeel van je werkzaamheden thuis doet? Kies dan voor een verstelbaar zit/sta bureau. Ergonomisch verantwoord en minder kans op lichamelijke klachten doordat je kunt wisselen qua houding. Gebruik je losse schermen? Dan heb je een bureau nodig dat voldoende ruimte biedt. Zelf heb ik niet veel ruimte nodig; ik werk enkel op mijn laptop. Daarom koos ik voor een bescheiden bureau met lades voor mijn pennen, schriften en schrijfblokken. Wanneer je, net als ik, zonder losse schermen werkt, is een laptopstandaard aan te raden.

kantoor aan huis met nis in de muur

Essential 3: een goede stoel

Een goede bureaustoel is nodig om je werkdag zonder rugpijn en nekklachten door te komen. Kies voor een exemplaar dat in hoogte verstelbaar is, zodat je deze kunt afstemmen op je bureau. Overigens hoeft een ergonomische bureaustoel ook geen fortuin te kosten, een solide tweedehands stoel is ook een optie. Mijn werkplek scoorde ik overigens bij IKEA en die bevalt helemaal prima.

Essential 4: opbergmogelijkheden

Niks remt mijn productiviteit meer dan een troep in mijn thuiskantoor. Opruimen dus! Lades zijn daarvoor ideaal, je legt je spullen erin en je ziet het niet meer. Ook handig: mooie opbergbakken of echte kantoororganizers voor je papieren, pennen en ander prul. Hoe minder spullen, hoe minder afleiding.

inspirerend kantoor met lichte kleuren

Essential 5: een (moderne) printer

Niet altijd even duurzaam, maar soms wel broodnodig: een moderne printer maakt het thuiswerken net een beetje makkelijker. Vorig jaar kocht ik een nieuw exemplaar, omdat bleek dat ik toch niet zonder kon. Nadeel van sporadisch printergebruik is dat deze altijd leeg is wanneer je een label of inspiratieplaatje wilt uitdraaien. Tip! Dan is HP instant Ink wellicht ook iets voor jou. Een soort inkt-assistent die cartridges toestuurt voor jij het laatste printje hebt uitgedraaid. Zo’n printabonnement afsluiten bespaart uiteindelijk tijd, geld en - misschien wel het belangrijkst: frustratie. Ook ideaal als je weinig print (zoals ik).

Essential 6: sfeermakers

Uiteindelijk werk je het prettigst in een thuiskantoor dat er gezellig uitziet. Draag zorg voor de aankleding! Hang een leuk prikbord op met foto’s, gebruik een muur als pinboard voor knipsels en scheursels, zet een mooie lamp op je bureau en voeg een boeket (droog)bloemen of een plant toe. Et voila! Klaar is je ideale thuiswerkplek!

Vorige
Vorige

Wat kost een visgraat vloer? Dit zijn de verschillen tussen hout, laminaat en pvc

Volgende
Volgende

Kostbaar vs Koopje: bespaar ruim €300 op deze organische wandspiegel