Hoe vind je de juiste bank voor jouw interieur? Vier tips

Het is misschien wel een van de belangrijkste meubelstukken in huis: de bank. Je deelt ‘m met je partner, kinderen, huisdieren, visite… Maar hoe vind je de bank die bij jouw interieur en woonwensen past? sevencouches verzamelde vier tips.

Het is een loungeplek, een speelhoek, ontbijtgelegenheid en borrelhoekje in een. De plek waar je na een lange werkdag neerploft om je favoriete serie te bekijken. De bank speelt een belangrijke rol in het interieur. Het aanschaffen van een nieuw exemplaar kan behoorlijk wat keuzestress opleveren. Kies je voor een hoekbank? Een chaise longue? Of combineer je liever een 2-zitsbank met een fauteuil? Een bank is niet alleen duur, maar ook bepalend voor de sfeer in je interieur. Hier kun je op letten als je een nieuwe bank gaat aanschaffen.

grijze bank met houten salontafel

1. Het formaat van de bank

Een open deur? Misschien, maar je zal niet de eerste zijn die een enorme zetel laat thuisbezorgen terwijl deze in de showroom een stuk kleiner leek. Een bank moet in de ruimte passen - en niet alleen op papier. Zo kochten wij ooit een prachtige bank op een veiling voor ons nieuwe huis. De sleutel hadden we nog niet in ons bezit, maar wel een plattegrond met maten. De bank had een diepte van een meter en onze woonkamer was ruim drie meter breed. Op papier geen probleem, in werkelijkheid was het geen gezicht.

Bekijk vooral goed hoeveel ruimte je hebt voor de bank. Tip: gebruik stukken karton, tuinkussens, verhuisdozen of eetkamerstoelen om de maten uit te zetten op de vloer. Je kunt ook schilderstape gebruiken om de contouren zichtbaar te maken. Zo krijg je een idee hoeveel ruimte de bank gaat innemen.

Andersom geldt overigens hetzelfde: heb je een grote, ruime woonkamer - kies dan niet voor een kleine bank. Ga voor een groot exemplaar of combineer verschillende elementen met een modulaire bank.

2. Stof en model bank

Als je weet hoeveel ruimte je hebt voor een bank, is het tijd om je woonwensen concreet te maken. Heb je een groot gezin of liggen jullie graag languit? Dan is een hoekbank ideaal. In plaats daarvan kun je ook twee 2-zitsbanken combineren. Wanneer je kinderen of huisdieren hebt, denk dan goed na over de stof die je kiest. Een bank met afneembare hoezen is ideaal, evenals een stof die je eenvoudig kunt reinigen. Bepaalde stoffen zijn makkelijker schoon te maken, denk aan velours of gemêleerd textiel. (Imitatie)leer is ook een goede optie.

woonkamer met grote ramen

3. Zitbank of plofbank?

Ook de functie van de bank is cruciaal in de zoektocht naar een nieuw exemplaar. Een bank met een diepe zit nodigt uit tot hangen en relaxen. Heerlijk - maar niet als je een zitbank wenst. Test verschillende modellen uit en kijk wat jij fijn vindt. Hoe hard of zacht een bank is hangt af van vulling en vering. Wij kozen voor een bank die er precies tussenin zit: je kunt er prima op zitten, maar ook goed op liggen.

4. Kleur bepalen

Het kiezen van de juiste kleur bank voor jouw woonkamer kan lastig zijn. De hoeveelheid daglicht in je woonkamer is een belangrijke factor, evenals kleuren op wanden en de vloer. Twijfel je? Vraag dan een kleurenstaal mee en probeer deze thuis uit. Banken met prints zijn hartstikke hip, maar ook trendgevoelig. Een exemplaar met een tijgerprint ben je mogelijk sneller zat dan een tijdloos exemplaar in een neutrale tint. Vind je een effen bank saai? Met sierkussens en een plaid tover je elke bank eenvoudig om tot eyecatcher.

Vorige
Vorige

Van stuken tot betimmeren: dit kun je doen met een lelijke buitenmuur

Volgende
Volgende

Houten wandpaneel maken? Zo doe je dat (met eenvoudig stappenplan)