Snelle zelfmaker: je favoriete droogbloemen ingelijst in een handomdraai

DIY

Er zijn tal van manieren om te decoreren met droogbloemen. In een vaas, aan de muur, als bloemstuk of in een lijst. Spullen voor deze snelle zelfmaker heb je misschien al in huis. Zo maak je eenvoudig een lijstje voor je favoriete droogbloemen.

Van pampasgras tot gipskruid: droogbloemen doen het eigenlijk altijd goed. Echt sfeermakers met een hele lange levensduur. Voor deze snelle zelfmaker maakte ik gebruik van restmateriaal - oftewel: spullen die over zijn van andere klussen of projecten. Zo hadden we nog een aantal stukken eikenhout over van de bouw van een bureau over en lag er een kleine plaat polycarbonaat - een soort plexiglas - in de schuur te wachten op een nieuwe bestemming. Heb je geen restmateriaal in huis? Kies dan bij voorkeur voor polycarbonaat, omdat dit makkelijker op maat te zagen is dan plexiglas.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen: 4x deze toffe DIY’s maak je van (restjes) bouwmaterialen

droogbloemen, hout en plexiglas

Wat heb je nodig?

  • Twee stukjes (rest)hout

  • Twee stukjes plexiglas of polycarbonaat

  • Droogbloemen

  • Decoupeerzaag of cirkelzaag

  • Schilderstape

  • Veiligheidsbril

Zo ga je te werk

1. Formaat bepalen

Bepaal de grootte en vorm van je lijst. Wil je een vierkante variant of maak je ‘m langwerpig? Zorg dat de houten houders iets breder blijven dan het plexiglas.

sleuf zagen in hout

2. Hout zagen

Zaag twee stukken hout op dezelfde maat. Bepaal de breedte van de sleuf aan de hand van de plaatdikte van het glas. Zijn je platen twee millimeter dik? Houd dan vier millimeter aan bij het uitfrezen van de sleuf. De diepte van de sleuf is afhankelijk van de hoogte van je lijst. Hoe hoger, hoe dieper de sleuf moet worden. Ik heb in dit voorbeeld gekozen voor een sleufdiepte van een halve centimeter.

3. Polycarbonaat zagen

Nu kun je de plaat polycarbonaat op maat zagen. Hiervoor kun je een decoupeerzaag of cirkelzaag gebruiken. Werk altijd met een veiligheidsbril als je polycarbonaat gaat zagen. Laat de beschermfolie zitten en plak schilderstape op de lijn waar je gaat zagen. Zo voorkom je kartelige randjes of krassen op de plaat. Zorg tijdens het zagen voor voldoende ondersteuning en zet het toerental niet te hoog.

houten lijstje voor droogbloemen
gipskruid inlijsten
gedroogd gipskruid als decoratie

4. Inlijsten

Verwijder de beschermfolie en neem de plaatjes af met een droge doek. Leg je favoriete droogbloemen op de plaat en druk de tweede erop. Klem tussen de houten houders en klaar ben je!

Wat vind jij van deze snelle zelfmaker?

Vorige
Vorige

Houten wandpaneel maken? Zo doe je dat (met eenvoudig stappenplan)

Volgende
Volgende

Luie tuinier? Blogger Mirjam geeft vijf duurzame tuintips