Smalle kerstboom? Dit exemplaar is ideaal voor de kleine(re) woonkamer

Ben jij op zoek naar een smalle kerstboom voor je woonkamer? Dan is de Omorika misschien wat voor je. Dit exemplaar heeft van nature een smalle, hoge vorm waardoor hij weinig ruimte inneemt. Zo heb je wel de hoogte, maar niet de breedte. Ideaal dus!

Smalle kerstboom: Omorika

Misschien ken je het euvel: je gaat (met je gezin) op pad voor een kerstboom en thuis kom je erachter dat ‘ie best wat kleiner kon. Bij de kweker of het tuincentrum leek de boom een stuk compacter. Herkenbaar? Twee jaar op rij hadden wij een boom in huis die eigenlijk nét te breed was. Onze woonkamer is niet klein, maar heeft een versmalling bij de eettafel en loze hoekjes hebben we niet. De boom staat hier dus een stuk de kamer in. Met een Nordmann van anderhalve meter omtrek bleek dat niet zo handig.

Smalle kerstboom Omorika in woonkamer met witte schommel en kachel

Kerstboom met kluit

Dit jaar ben ik daarom op zoek gegaan naar een boom die lang én smal is. Per toeval stuitte ik op de Omorika, ook wel de Servische spar genoemd. Deze boom dijt van nature niet uit, maar gaat wel de hoogte in. De Omorika lijkt een beetje op de fijnspar, alleen is dit exemplaar wat verfijnder. De naalden zijn dun. De Omorika heeft fijne wortels en wordt het vaakst verkocht met kluit. Deze boom kan na de kerst makkelijk herplant worden. Doe dat wel direct na de kerstdagen, mits het niet heeft gevroren.

Woonkamer met smalle kerstboom Omorika met verlichting schommel kachel en rotan manden en kruk
Smalle kerstboom Omorika met verlichting en ster

Smalle kerstboom met verlichting

Het zal geen verrassing zijn dat ik van een minimalistische boom houd. Ik heb dit jaar gekozen voor enkel verlichting - en er zitten aardig wat lampjes in. Heb je nog geen lichtsnoer? Houd er dan rekening mee dat er minder lichtjes in een smalle boom passen. Je kunt voor een smalle kerstboom dus prima af met een korter lichtsnoer. Beetje spuitsneeuw erin, een piek erop en een mooie pot om de kluit heen. Je kunt ook een oud gordijn of reep stof gebruiken om rond de pot te leggen. Eventueel pakjes er omheen en klaar ben je. Meer heb je niet nodig. Toch?

Omorika kerstboom: mijn ervaring

Wij hebben onze boom gescoord bij Praxis. De bomen worden over het algemeen ingedeeld in twee verschillende lengtematen. Voor de grootste, met een lengte tot 2.00 meter, hebben we 22 euro betaald. Opvallend bij het uitzoeken van de boom was dat de Omorika een stuk minder vol oogt dan bijvoorbeeld de Nordmann. Voor mij geen probleem, dat vind ik juist wel wat hebben. Eventuele gaten of korte takken vallen wel sneller op. Je kunt de boom eventueel bijknippen om dat probleem op te lossen (heb ik ook gedaan).

Woonkamer met schommel kachel en smalle kerstboom Omorika
Dennen appel in Omorika kerstboom

Help! Omorika kerstboom zonder kluit?

Bij thuiskomst bleek dat onze boom was losgeraakt van de kluit. We hebben noodgedwongen de stam recht afgezaagd en deze in een kerstboomstandaard gezet met een goede laag water. Na twee nachten acclimatiseren in de garage hebben we de boom naar binnen getild. De eerste nacht binnen heeft de boom flink wat naalden verloren, daarna leek het beter te gaan. Ik ben benieuwd of we het redden tot de feestdagen… Wordt vervolgd!

Vorige
Vorige

Lamp ophangen? Met de slimme Lightswing kun je letterlijk alle kanten op

Volgende
Volgende

Muurverf op hout: met deze tips kom je tot een mooi resultaat ( + mijn ervaring na twee jaar)