Schilderen zonder te schuren? sevencouches test houtverf van Moose Färg

Biologische houtverf, vriendelijk voor het milieu, duurzaam geproduceerd én makkelijk in gebruik - dat is de houtverf van Moose Färg. Grondverf of een primer is niet nodig en bij onbehandeld hout is ook schuren geen pre. sevencouches neemt de proef op de som en test deze Zweedse houtverf.

Lezers van het eerste uur weten hoe ik te werk ga: ik ben een impulsieve, snelle klusser met weinig geduld. Mijn ronde designtafel van Martin Visser staat nog altijd in een hoek van de garage te wachten op een rigoureuze opknapbeurt. Dat duurt me te lang, dus begin ik er niet aan. Schuren, ontvetten, gronden, licht opschuren, de eerste laag, een tweede laag… Dat kan makkelijker. Toch?

IVAR kasten schilderen

Toen Moose Färg mij vroeg om haar biologisch geproduceerde houtverf te testen hoefde ik daar geen twee keer over na te denken. De IVAR kasten in de kleuterkamer wachten al een jaar op een likje verf. Het grenenhout, dat ooit een lichte kleur had, is inmiddels donker geworden. Ik koos voor Norrland vit, sneeuwwit, omdat deze het dichtst bij de kleur komt die de rest van het houtwerk in huize sevencouches heeft (RAL9016). Ook fijn: de Nederlandse eigenaren van Moose Färg kunnen je adviseren over kleuren, effecten en houtsoorten. Het verven van een schuur of veranda vraagt een andere voorbereiding dan die van een onbehandelde, houten kast. Laat je vooraf informeren.

Wat is Zweedse houtverf?

De verf van Moose Färg is gebaseerd op een eeuwenoud recept, waarin natuurlijke grondstoffen als stijfsel, lijnolie en aardpigment de boventoon voeren. Deze combinatie maakt de verf mat. De kleurenkaart van Moose Färg bestaat veelal uit typische Zweedse kleuren als rood, wit, zwart en blauw. Zit jouw kleur er niet bij? Dan is het mogelijk om een kleurcode op te sturen. Moose Färg mengt het voor je. Ideaal. Deze Zweedse houtverf is zowel buiten als binnen te gebruiken. De geschatte levensduur voor buiten: vijf jaar. Binnen blijft de verf nog langer goed.

ivar kast in de kinderkamer

Welke verf koos ik?

Op basis van de informatie die ik over mijn klus aan Moose Färg heb doorgegeven, kreeg ik het advies om mijn kast eerst te schilderen met Moose F, een verf speciaal voor geschaafd en geïmpregneerd hout. Daarna zou ik de kast kunnen schilderen met Moose RDM, voor hout dat veel te verduren heeft of intensief gebruikt wordt. Denk aan (kast)deuren of kozijnen.

verfpotten van moose farg
norrland vit van moose farg

Eerste indruk van de houtverf

De potten van Moose Färg zijn niet van blik, maar van een soort kunststof. Het type verf staat duidelijk aangegeven op de bovenkant van de pot. Handig. Alle varianten zijn te verdunnen met water, maar dat heb ik niet gedaan. Ik ben begonnen, zoals geadviseerd, met de F variant, speciaal voor geïmpregneerd hout. De verf ruikt niet. Een verademing! Met een platte kwast breng je de verf eenvoudig en snel aan op het hout. Opvallend: de verf lijkt direct te drogen en druipt niet. Binnen een halfuur is de hele kast voorzien van een eerste laag.

kast schilderen met kwast
verfpot met kwast

Links: twee lagen verf. Rechts: resultaat na één laag.

kast wit schilderen zonder schuren

Zichtbare houtstructuur

Met de RDM verf (Ram, Dörr och Möbel, oftewel: raam, deur of meubel) doe ik twee lagen, al moet ik zeggen dat de verf na de eerste laag al meer dan voldoende dekt. Ik ben benieuwd of het effect van de zichtbare houtstructuur ook na twee lagen in tact blijft. Dat gebeurt. Deze verf legt geen laagje over het hout, maar laat het materiaal ademen. Het matte effect vind ik prachtig - precies zoals ik het graag zie. De verf droogt mooi egaal op. Ik heb voor beide verfsoorten gebruik gemaakt van een platte kwast. Als je dat te grof vindt, kun je ook aan de slag met een roller.

Voordelen van Zweedse houtverf:

  • Praktisch: te gebruiken op vrijwel elk soort hout;

  • Goede dekking: in principe zijn twee lagen voldoende;

  • Makkelijk te verwijderen: van de vloer én uit je kleding;

  • Ruikt niet: geen chemische lucht in huis;

  • Makkelijk in gebruik: geen gedoe met primers, grondverf of schuurmachines. Wel even goed ontvetten.

kinderkamer met roze muur en witte kast
gouden lessenaar in kinderkamer

Conclusie

Ben je op zoek naar een matte verf, die bijzonder makkelijk is in gebruik én milieuvriendelijk wordt gemaakt dan zit je bij Moose Färg goed. In zeven jaar sevencouches heb ik een hoop verfsoorten voorbij zien komen, maar dit is zonder twijfel een van mijn favorieten. Nog niet eerder heb ik een verf gezien die de houtstructuur zo mooi laat uitkomen en tegelijkertijd betaalbaar is. Want dat is uiteindelijk ook een vette plus. Aanrader!

Vorige
Vorige

Van keukenkast tot fotolijst: zo voeg je meer hout toe aan je interieur

Volgende
Volgende

Dit zijn de woontrends voor 2022 en zo pas je deze toe in je interieur