Renovatieplannen? Met deze 7 tips overleef jij je verbouwing

Verbouwen is een life-event en kan flink wat stress met zich meebrengen. Veelal begin je vol goede moed, maar naarmate de weken of maanden verstrijken merk je vaak dat je minder flexibel wordt. Vermoeidheid, leven in de troep, tegenslag… het hoort er allemaal bij. Met deze zeven tips zorg jij ervoor dat je goed beslagen ten ijs komt en het een stuk langer kunt volhouden.

Door de oververhitte woningmarkt kiezen steeds meer huiseigenaren voor een verbouwing. Zo ook wij - dat zal geen nieuws meer zijn. Afgelopen voorjaar gingen we van start. Inmiddels is het eind september en komt het einde langzaam in zicht. Na een halfjaar in de troep te hebben geleefd, wil ik een aantal tips met jullie delen die mij hebben geholpen bij onze monsterverbouwing. Want uiteindelijk is dat het wel: een renovatie van proportie. En dat hebben we best een beetje onderschat. Dus ben je aan het verbouwen of heb je plannen om te starten? Lees dan mee!

Misschien vind je dit ook leuk: Hoe duur was je verbouwing? - en vijf andere vragen

1. Verzamel de juiste vakmensen

Als je - net als wij - je verbouwing zelf coördineert, is het belangrijk dat je een team met fijne mensen verzamelt. Kies voor vakidioten met kennis van zaken en een gezonde dosis enthousiasme. Dat werkt namelijk aanstekelijk! Toen wij met verschillende aannemers om tafel zaten, stuitten we op een man die overal problemen zag. Na elke vraag van onze kant volgde een zucht en een lange stilte. Dit kon niet, dat werkte niet, zoiets was onmogelijk… Hij had weinig zin in de klus, zo leek het. Na het kennismakingsgesprek voelde ik me helemaal leeggezogen. Hij bleek weliswaar erg kundig en had jarenlange ervaring, maar ik wilde absoluut niet met hem in zee vanwege zijn instelling en energie. Bedenk je dat de vakmensen die je kiest weken of misschien wel maandenlang bij je over de vloer komen. Voelt het niet goed? Niet doen! De bouwwereld stikt van de beunhazen, betaal liever wat meer voor een vakman.


Verbouwen met kinderen? Zorg dat er een plek in huis is waar gespeeld kan worden. Terwijl wij wekenlang in een soort bomvol magazijn sliepen, bleef de kamer van onze peuter vrijwel onaangeroerd. Daar kon ze naar hartenlust spelen met haar eigen spulletjes - en daar heeft ze dankbaar gebruik van gemaakt.

2. Doe niet alles zelf

Tenzij je zelf aannemer bent natuurlijk. Mijn metgezel is handig en heeft het vak deels van zijn vader afgekeken. Maar aan constructieve werkzaamheden, leiding- of loodgieterswerk en metselen wilde hij zijn vingers niet branden. Wel koos hij ervoor de elektra in onze nieuwe badkamer eigenhandig te laten aanleggen, maar dat heeft hij wel laten checken door een elektricien. Veel zelf doen kan kostenbesparend zijn, maar het kan ook tegen je werken. Maak keuzes, ook dan hou je het langer vol.

3. Zorg voor een kostenoverzicht

Want echt, als je gaat verbouwen vliegt het geld je portemonnee uit. Een buisje hier, gipsplaatje daar, nieuw kozijntje, stukje glas… en het arbeidsloon, laten we dat niet vergeten. Tijdens het verbouwen stuit je altijd op onvoorziene kosten. Calculeer deze in. Zorg vooraf voor een duidelijke financiele planning met verwachte kosten en hou je overzicht bij. Voeg nieuwe facturen en bonnetjes direct toe. Bij renovatiewerkzaamheden aan ons plafond bleek dat er een gasleiding door het huis liep zonder mantel. Dat betekent dat, bij een gaslek, de ruimte tussen twee verdiepingen zich kan vullen met gas. De kans dat je dat ruikt is klein, maar ontploffingsgevaar is er wel degelijk. Als je dat hoort slaap je gelijk minder lekker. Onze ketel bleek ook aan het einde van zijn latijn, dus ook die kosten kwamen erbij. We zijn nog niet klaar, maar zoals het er nu naar uitziet zijn we al 5.000 euro over ons budget heen.


Probeer je flexibel op te stellen richting de bouwmensen die bij je over de vloer komen. Geef ze de ruimte om af en toe ‘s avonds door te gaan als dat uitkomt. Of reserveer een zaterdag om de bouwmensen hun gang te laten gaan. Bij ons is er geregeld ‘s avonds doorgewerkt - en dan werd er (waar mogelijk) zo weinig mogelijk herrie gemaakt. Zo kon onze peuter gewoon gaan slapen.

4. Werk met deadlines

Een verbouwing plannen is niet makkelijk, de bouw maakt gouden tijden mee. Vaklui vliegen van hot naar her, komen om in het werk en doen kleine klusjes veelal ‘even snel tussendoor’. Maar als de aannemer niet komt om een wand dicht te maken, moet de stukadoor ook een week opgeschoven worden. En de droogtijd van het stucwerk komt dan weer in het geding als de schilder komt. Noem maar op. Werk met deadlines en geef jezelf ruimte. Ik heb continue voor vijf, zes dagen speling gezorgd bij het plannen. Als de loodgieter dan toch niet op maandag kon, was het geen probleem als zijn werkzaamheden woensdag werden afgerond. Wel irritant natuurlijk, als iedereen doet wat hem het beste uitkomt. Bijt op je tong, je hebt ze (helaas) hard nodig.


We zijn nog niet klaar met onze verbouwing, maar zoals het er nu naar uitziet zijn we al €5.000 over ons budget heen. Maak vooraf een kostenoverzicht en houd het bij.

5. Zorg bijtijds voor vergunningen

Online kun je checken of je voor de werkzaamheden aan jouw woning een vergunning nodig hebt. Zo wilden wij een raam in de zijgevel van onze hoekwoning plaatsen - en hoewel deze gevel niet direct aan de straat grenst (er zit nog een zijtuin tussen), was het wel bepalend voor het straatbeeld. Prima. De digitale schets die ik zelf aanleverde bleek niet voldoende: we moesten met een technisch tekenaar om tafel die ook constructieberekeningen maakte. Daarna duurde het nog acht weken voor de gemeente ons voorstel had beoordeeld. Note to self: begin daar gewoon veel- en veel eerder mee. Als je tussentijds aanpassingen moet doen, mag je weer achteraan aansluiten. De week voor het raam in onze zijgevel geplaatst zou worden, hadden we de vergunning binnen. Oef.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen: Van rommelhok naar droombadkamer

6. Wees betrokken én geef ruimte

Controleer het werk van de vaklui en hou ze aan de gemaakte afspraken. Onder tijdsdruk kan soms voor de makkelijke weg gekozen worden, is mijn ervaring. Heb je afgesproken dat leidingen ingefreesd worden? Neem dan geen genoegen met leidingen op de muur. Hou de vorderingen goed in de gaten, zodat je op tijd kunt ingrijpen wanneer dat nodig is. Communiceer duidelijk en wees eerlijk. Zorg er tegelijkertijd voor dat je mensen niet voor de voeten loopt en hou de werkplek zo opgeruimd mogelijk. Driekwart van de vaklui die bij ons over de vloer kwamen, maakten er een grote zwijnenstal van. Neem voor lief dat je tot halverwege de avond aan het opruimen bent. Het hoort er een beetje bij…

7. Stop met schoonmaken

Ja echt. Het heeft totaal geen zin om elke dag de stofzuiger uit de meterkast te toveren. Achter je rug dwarrelt het met dezelfde gang weer neer. Het hoognodige (lees: toilet, aanrecht en badkamer) doe je natuurlijk wel. In het begin van onze verbouwing bleef ik stoïcijns elke dag opruimen en schoonmaken. Om de dag erna zwaar gefrustreerd toe te kijken hoe onze woning weer in een slagveld veranderde. Let it go. Komt wel weer.

Heb jij nog tips om je verbouwing zo relaxt mogelijk door te komen? Deel ze in de comments!