Zo richtte blogger Mirjam de drie kamers van haar kroost in

Kinderkamers inrichten - het blijkt een vak apart. Zoeken naar de juiste materialen, meubels en accessoires. Verf of de muur of toch liever behang? En ben je in een keer tevreden, of grijp je elke mogelijkheid aan om toch weer te veranderen? Mirjam Hart, blogger en moeder van drie, is een ervaren rot als het over kinderkamers gaat. Voor Noah, Eli en Filou maakte ze prachtige ruimtes. In dit gastblog tekent ze tips en ervaringen op.

Door: Mirjam Hart

Interieurstyling is een grote hobby van mij. Het allerleukste vind ik het inrichten van een kinderkamer. Ik denk dat dit komt omdat je bij een kinderkamer net iets meer fantasie kunt gebruiken - er zijn minder ‘regels’. Ook heeft een kinderkamer vaak meer functies dan een gewone slaapkamer. In een kinderkamer mag ook een speelhoek komen, een plek om te lezen of uit te rusten. En dan heb je nog de praktische zaken zoals een slaapplek en opbergruimte. Met drie kinderen en een verhuizing heb ik genoeg excuses gehad om aan mijn veranderdrang toe te geven.

Zo richtte blogger Mirjam de drie kamers van haar kroost in

De tienerkamer inrichten

De kamer van onze oudste was mijn eerste stylingproject in het nieuwe huis. Ik wilde de slaapkamer van Noah als verrassing inrichten. Natuurlijk wel zoveel mogelijk naar zijn smaak. Samen maakten we een bord op Pinterest aan. Hier verzamelde Noah alle ideeën voor zijn nieuwe kamer. Het thema werd al snel duidelijk: Het moest een sportieve kamer worden. Een hoogslaper met een klimmuur en ingebouwde inloopkast eronder, vond hij wel een goed idee. Ook wilde hij een grote muursticker: zijn naam in graffiti, een doodskop of een voetbaldoel. Daarnaast was een plek voor zijn pettenverzameling en schoenenverzameling ook heel belangrijk.

Zo richtte blogger Mirjam de drie kamers van haar kroost in
Bed: IKEA via Marktplaats | trapeze: Bol.com | vitrinekastje: Sissy-Boy | behang: Karwei

Bed: IKEA via Marktplaats | trapeze: Bol.com | vitrinekastje: Sissy-Boy | behang: Karwei

Ik ben aan de slag gegaan met zijn ideeën. Zo kwam er een pegboard (gemaakt door Huisgeluk) aan de muur, dat hij zelf heel gemakkelijk kan veranderen. Hier kan hij al zijn petten kwijt en op het bankje eronder staan zijn tieneressentials: haargel, deo en zijn luchtjes.

Een hoogslaper maken vonden wij net iets teveel werk. Daarom kochten we een tweepersoons hoogslaper via Marktplaats met een bureau eronder. Een fijne plek waar Noah ongestoord zijn huiswerk kan maken. Hier bewaart hij ook zijn stenencollectie in een mooi vitrinekastje en liggen hier zijn knutselspullen, want Noah tekent graag.

Pegboard: via Huisgeluk.nl | behang: Karwei | zitzak: Xoft Living | bankje: Intratuin

Pegboard: via Huisgeluk.nl | behang: Karwei | zitzak: Xoft Living | bankje: Intratuin

Zo richtte blogger Mirjam de drie kamers van haar kroost in

Het sportieve element in de kamer is de trapeze met ringen geworden. Noah hangt hier vaak aan, maar ook zijn kleine broertje vindt het maar wat interessant om hiermee te spelen.

In de kamer was al een grote inbouwkast met ruimte voor zijn sneakers. Op een van de deuren prijkt nu een grote skull. Een sticker die wij vonden bij de kringloopwinkel. De tienerkamer is de enige kamer in huis waar ik niets aan mag veranderen. Dat doet hij liever zelf. Hij verruilde laatst alle kleine cactussen voor twee grote planten. Een nep-monstera en een grote palm. Gelijk heeft íe. Staat veel leuker!

De kleuterkamer make-over

Voor de kamer van Eli had ik ook al wel duidelijk wat ik wilde doen: een junglekamer moest het worden voor onze kleine avonturier. Maar ik merkte al snel dat de kamer niet naar m’n zin was. De grijze verf op de muur leek eerder blauw en de kale witte muren vond ik totaal niet passen bij ons vrolijke drukke mannetje. In samenwerking met Flexa maakte ik er een stoere en kleurrijke junglekamer van.

Behang: Creative Lab Amsterdam | bed: Little Dreamers

Behang: Creative Lab Amsterdam | bed: Little Dreamers

Muurkleur: Peacock Pride van Flexa | olifantenpoef: Kwantum | hinkelbaan: Moonwalk Teddybear

Muurkleur: Peacock Pride van Flexa | olifantenpoef: Kwantum | hinkelbaan: Moonwalk Teddybear

Eli wilde het liefst een roze kamer, net als zijn zusje. De dieren mochten blijven en hij wilde wel iets meer olifanten, want dat waren nu zijn lievelingsdieren. Het behang van CreativeLab Amsterdam vond ik meteen heel goed passen bij wat ik in m’n hoofd had. Een roze kamer vond ik een minder strak plan. Niet dat ik vind dat jongetjes geen roze kamers mogen, maar ik weet uit ervaring dat die roze fase snel voorbij is als ze eenmaal naar school gaan. Dus kozen we twee andere stoere kleuren en vulden we dit aan met een aantal roze accessoires. En extra accessoires met olifanten erop.

Omdat Eli de trapeze in Noahs kamer zo geweldig vindt, mocht hij ook iets sportiefs om mee te spelen in z’n kamer. Het werd het klimrek van Kaos. Hier kunnen we ook meteen de voorraad knuffels opbergen.

Na de make-over moest ik wel even wennen. Eli vond zijn kamer meteen geweldig, maar ik vond de overgang van licht naar donker best heftig. Bovendien komen deze kleuren nergens in ons huis terug. Een paar weken heb ik lopen twijfelen wat ik nou met het kamertje moest.

Zo richtte blogger Mirjam de drie kamers van haar kroost in
Olifantenposter: Mumble Jungle Design | lijsten: Desenio

Olifantenposter: Mumble Jungle Design | lijsten: Desenio

Opeens wist ik dat het vooral de nieuwe kleur van de kledingkast (van grijs naar geel) mij tegenstond. En aangezien we de kast toch niet handig vonden qua indeling, mocht ik iets nieuws uitzoeken. Nu hangen er vier IVAR kasten in de kleuterkamer en ben ik helemaal tevreden. Het blijft een lastig kamertje om te fotograferen, vind ik. Maar het past wel goed bij onze kleuter en daar gaat het om.

De babykamer stylen

Voor de babykamer heb ik helemaal de vrije hand. Filou kan immers niet zeggen wat zij mooi en niet mooi vindt. Ik wilde heel graag een bohemian sfeertje in de babykamer brengen. Dit lukte al aardig met ons vintage vloerkleed en rieten accessoires. Maar ook hier had ik het idee dat er iets niet klopte. Het was te kaal en sober naar mijn idee. Niet echt een kinderkamersfeertje. Dus toen Flexa vroeg of ik aan de slag wilde met de nieuwste trendkleur, Spiced Honey, zei ik gelijk ja.

Behang: Beau van Kwantum | gouden rekje: Karwei | commode: IKEA via Marktplaats | mand: Return to Sender

Behang: Beau van Kwantum | gouden rekje: Karwei | commode: IKEA via Marktplaats | mand: Return to Sender

Muurkleuren: Spiced Honey en Pink Nudity van Flexa | Vlaggenlijn: Afkes | Konijn: Fabels out of Vintage

Muurkleuren: Spiced Honey en Pink Nudity van Flexa | Vlaggenlijn: Afkes | Konijn: Fabels out of Vintage

De commode en het ledikant kregen een likje verf. Ook de muren kregen allemaal een andere look. Drie muren werden roze en een andere muur kreeg een gezellig behangetje met bloemenprint.

In de kast (onze oude tv-kast, waarvan we een garderobekast maakten door er een douchestang in te hangen) hangen de kleertjes hoog en bewaren we speelgoed laag, zodat de kleine dame er zelf bij kan.

Ledikant: IKEA via Marktplaats | stoeltje: kringloop

Ledikant: IKEA via Marktplaats | stoeltje: kringloop

Boekenrek: Flisat IKEA | vloerkleedje: Doing Goods via Little Dreamers

Boekenrek: Flisat IKEA | vloerkleedje: Doing Goods via Little Dreamers

In een mand naast de commode bewaren we ook wat knuffeltjes en naast haar bedje staat een rekje met voorleesboeken. Niet dat Filou veel gebruik maakt van deze ruimte. Het liefst speelt zij in de kamer van Eli, want die heeft veel interessanter speelgoed.

Het plan is wel om te zijner tijd ook nog een klein speelhoekje in deze kamer te maken. Als de commode weg kan, komt hier misschien een klein bureautje of zetten we hier de tipi tent neer, die nu beneden staat. Dan heeft Filou ook een plekje waar ze even alleen kan spelen als ze hier behoefte aan heeft.

Meer van Mirjam lezen? Ze deelde eerder haar zeven favorieten. Naast moeder is ze fulltime blogger bij Een goed verhaal, waar ze o.a. schrijft over duurzaamheid, interieur en leven met kids. Mirjam heeft ook een prachtig Instagramaccount.