Industrieel of vintage? Ontdek je woonstijl in vijf stappen

Je eigen stijl ontdekken of creëren - hoe doe je dat? Soms heb je al een voorliefde voor Scandinavisch, vintage of industrieel, maar vaak merk je vanzelf wat je mooi vindt door te proberen. Zo heb ik een appartement gehad met appeltjesgroene wanden (ja echt!) en brocante meubels. Ilse van Interiortwin kent het euvel en schreef er een eBook over. In dit gastblog deelt ze tips om je woonstijl te ontdekken.

Door: Ilse van Elleswijk

Weet jij wat je eigen woonstijl is? Misschien komen er begrippen in je op als industrieel, Scandinavisch of vintage. Maar eigenlijk zegt dit niet zoveel. Grote kans dat jij een heel ander beeld hebt bij industrieel hebt dan ik. Dat is niet erg, maar het is wel belangrijk dat je goed weet wat jouw woonstijl voor jou betekent. Je hebt vast weleens gehad dat je iets kocht wat achteraf niet bij jouw interieur bleek te passen. Of misschien heb je juist geen idee wat je moet kopen omdat je alles mooi vindt. Zonde - en niet nodig als je een goed beeld van jouw woonstijl hebt.

Maar hoe krijg je nou een goed beeld van je woonstijl? En zorg je ervoor dat je de juiste spullen voor je huis koopt? Ik heb een handig stappenplan ontwikkeld waarmee je een duidelijk beeld krijgt van jouw woonstijl.

Industrieel of vintage? Ontdek je woonstijl in vijf stappen

Stappenplan Ontdek je eigen woonstijl

Stap 1
Zoek plaatjes in tijdschriften die je inspireren en scheur deze uit. Het is belangrijk dat je echt met tijdschriften aan de slag gaat en niet met bijvoorbeeld Pinterest. Door beelden uit tijdschriften te scheuren voel je beter of iets bij je past dan vanaf een beeldscherm.

Stap 2
Als het goed is heb je heel veel plaatjes uitgescheurd. Probeer hier stapels van te maken op bijvoorbeeld kleur, materiaal of vorm. Zo krijg je een duidelijker beeld wat jou het meest in een plaatje aanspreekt en waarom je iets hebt uitgescheurd.

Stap 3
Je favoriete plaatjes plak je nu op een stuk papier of karton. Dit wordt je moodboard. Als het goed is heb je nu een duidelijker beeld welke kleuren, vormen en materialen jou aanspreken.

Stap 4
Kijk aan de hand van het moodboard eens kritisch naar je interieur. Welke spullen passen nog bij de stijl die jou aanspreekt? En welke niet meer? Kan je deze spullen recyclen met bijvoorbeeld verf om ze te laten passen bij jouw woonstijl?

Stap 5
Als laatste: winkelen! Het is handig om een foto te maken van je moodboard zodat je deze bij de hand hebt. Je zult zien dat je een stuk gerichter op zoek gaat en een betere selectie kunt maken. Wat past wel bij je en wat niet?

Industrieel of vintage? Ontdek je woonstijl in vijf stappen

Tijdens de workshop ‘Ontdek je eigen Woonstijl’ heb ik al tientallen cursisten geholpen bij het visualiseren van hun woonstijl door een moodboard te maken. Veel succes!

In het eBook van Ilse gaat ze nog wat dieper in op bovenstaande stappen. Downloaden is gratis.