Van appeltjesgroen tot barok: de zoektocht naar mijn eigen (woon)stijl

Geregeld krijg ik verzoeken om huizen of kamers te (re)stylen bij onbekenden, vrienden of kennissen. De reden? Ze hebben geen idee waar ze moeten beginnen of zijn bang om fouten te maken. In dit blog deel ik mijn eigen zoektocht en interieurtransformatie. 

Omdat ik veel vragen krijg over dit onderwerp, tekende ik mijn ervaringen op. Door de jaren heen heb ik met verschillende woonstijlen geëxperimenteerd. In het eerste appartement (30 m2) waar mijn vriend en ik woonden, werd naar hartenlust gewerkt met kleur en vorm. Een appeltjesgroene wand met dito kussens op de bank is daar een goed voorbeeld van. Als ik de foto’s bekijk, ontdek ik een mix tussen twee stijlen: enerzijds kleurrijk anderzijds modern en strak (kijk maar naar die hippe eethoek). Heel eigen. 

Riviera Maison en brocante
Het tweede appartement volgde na een halfjaar - en in woonoppervlak gingen we er flink op vooruit. Zo’n 60 m2 met tuin. In deze woning kon ik mijn draai qua inrichting moeilijk vinden. In de vijf jaar dat we daar woonden hebben we twee keer een muur opengebroken en weer dichtgemaakt en heeft het bed in alle kamers gestaan. Het kleurenpalet in onze benedenwoning was heel sober: veel zwart, bruin en grijs aangevuld met met Riviera Maison-achtige meubels en veel zilverkleurige accessoires. In die periode ontstond mijn liefde voor de brocantestijl.

Klassiek en robuust
Sinds twee jaar wonen we in onze huidige woning (100 m2) - een koophuis met twee verdiepingen. Inmiddels is alleen de eettafel nog hetzelfde, en stiekem ben ik ook alweer op zoek naar een alternatief. In dit huis begonnen we vrij klassiek met grote, robuuste meubels. Ook hier zie je brocante terugkomen. Stukje bij beetje is er meer lucht gekomen in de kamers door te werken met een rustige basis: witte muren en een houten vloer. De meubels zijn lichter van kleur en subtieler van vorm waardoor het geheel zachter wordt en ruimer oogt. Op de foto's hieronder zie je duidelijk de verschillen:

Minimalistisch
Mijn huidige woonstijl zou ik omschrijven als minimalistisch wit met natuurlijke materialen, Scandinavische invloeden en een toefje vintage. Momenteel ben ik erg tevreden, maar het kan zo weer veranderen. Proberen, experimenteren en tot de conclusie komen dat het toch niet helemaal is wat je verwachtte. Nou en? Zorg dat je een pot latex in huis hebt en laat je creativiteit de vrije loop!

Wat is jouw woonstijl?