Keuken opknappen met €100: dit kun je allemaal doen

Wil jij je keuken opknappen met een klein budget? Er is meer mogelijk dan je denkt! Als de basis nog goed is kun je met deze tips zeker uit de voeten. sevencouches ging aan de slag met een budget van €100. Dit is het resultaat.

Keuken opknappen goedkoop

Voor wij onze houten keuken kochten waren we flink aan het verbouwen. Toen we net in dit huis kwamen wonen was er geen geld meer voor een nieuwe keuken. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om je kookdomein te personaliseren. In dit artikel laat ik zien hoe ik dat aanpakte én zie je dat je met weinig kosten toch een groot verschil kunt maken.

Keuken renovatie kosten

Vanaf dag een wist ik het zeker: die keuken moet eruit. Ja, het aanrechtblad was oké. En het grote gasfornuis, ook prima. Maar verder kon ik niets bedenken waardoor dit een blijvertje zou moeten zijn. Te landelijk, smoezelige frontjes, grove greepjes. Toen we eindelijk de sleutel kregen en van de ene in de andere (extra) klus rolden wisten we: die keuken blijft erin. De benedenverdieping laten we zoals hij is. Eerst wonen. De kosten voor verbouwen vallen altijd hoger uit dan je vooraf had ingeschat. In ons geval was dat niet anders. De keuken kreeg een andere plek op het prioriteitenlijstje: niet onze smaak, wel functioneel.

Een impressie:

landelijke keuken in de kleur creme
keuken met bovenkastjes

Keuken zonder bovenkastjes

Leuk idee, eerst wonen, maar vraag een interieurliefhebber hoekjes onaangeroerd te laten en het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Elke keer als ik naar keuken wandelde baalde ik. Van de greepjes. Van de frontjes. Van de bovenkastjes en overdaad aan spotjes. In een opwelling liet ik mijn vader de bovenkastjes demonteren. Een verademing! De keuken kreeg lucht - het aanzien veranderde direct. Dat smaakte naar meer. De grijze wand kreeg, na het vullen van de gaten, een frisse laag latex. Knapt op!

keuken zonder bovenkastjes
gaatjes voor greepjes
hoekkeuken wit

Stappenplan keuken opknappen

Het plan om mijn keuken low budget te pimpen:

  • Bovenkastjes verwijderen;

  • Greepjes verwijderen en vernieuwen;

  • Frontjes schilderen.

Het verwijderen van de greepjes leverde een hoop nieuw werk op. De bestaande gaten moesten meermalen worden gevuld en opgeschuurd. Tenzij je een greepje naar wens vindt dat exact dezelfde maat heeft. Mij lukte dat niet. Voor het pimpen van de frontjes had ik een simpele wens: het moest niet te moeilijk of te tijdrovend zijn. Voor deze klus koos ik ervoor met zwarte krijtverf te werken. Goed ontvetten en licht opschuren bleek voldoende. De frontjes zijn voorzien van twee lagen krijtverf.

keuken budgetvriendelijk opknappen
houten greepjes

Houten greepjes

Om de frontjes te beschermen tegen beschadigingen en (vet)spetters, doe je er goed aan de frontjes te behandelen met een lak. Ik koos voor parketlak omdat deze sterk en matterend is. De grove greepjes maakten plaats voor houten exemplaren die matchen met het aanrechtblad. De muur boven het aanrecht is voorzien van een oude plank elders uit het huis om servies, glazen en snuisterijen op te etaleren. Het ziet er niet alleen leuk uit, maar is ook gewoon erg praktisch. 

zwarte keuken met houten greepjes
zwarte keuken zonder bovenkastjes

Kosten keuken opknappen

Een overzicht van de gemaakte kosten voor deze restyling. Lakroller, kwasten, schuurpapier en ontvetter had ik al in huis, deze zijn niet opgenomen in kostenplaatje.
Kleine pot krijtverf (500 ml): €25,-
Parketlak Glitsa (mat): €16,-
Houten greepjes (14 stuks, Gamma) á €2,99: €41,86
Plankdragers (3 stuks) á €1,65: €4,95

Totaal: €87,81

Wat vind jij van het resultaat?


Misschien vind je dit ook leuk:

Vorige
Vorige

Zelf je droomtuin realiseren? Zo ga je te werk

Volgende
Volgende

sevencouches verhuist: terugblik op vijf weken klussen (slot)