Keukeninspiratie: een nieuwe look met een klein budget

Verbouwen - het kost altijd meer tijd en geld dan je vooraf had ingeschat. In ons geval was dat niet anders. De keuken kreeg een andere plek op het prioriteitenlijstje: niet onze smaak, wel functioneel. Met een aantal simpele ingrepen creëerde ik een nieuwe (betaalbare) look.

Vanaf dag een wist ik het zeker: die keuken moet eruit. Ja, het aanrechtblad was oké. En het grote gasfornuis, ook prima. Maar verder kon ik niets bedenken waardoor dit een blijvertje zou moeten zijn. Te landelijk, beigekleurige frontjes, grove greepjes. We maakten plannen. Verschillende schetsen en opstellingen passeerden de revue. Meermalen bestookten we de vorige eigenaar met flitsbezoekjes om hoekjes, hoogtes en dieptes in te meten, maar tot een concreet plan kwam het niet. Toen we eindelijk de sleutel kregen en van de ene in de andere (extra) klus rolden wisten we: die keuken blijft erin. De benedenverdieping laten we zoals hij is. Eerst wonen.

IMG_5169.jpg
IMG_5414.jpg

Groot verschil
Leuk idee, eerst wonen, maar vraag een interieurliefhebber hoekjes onaangeroerd te laten en het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Elke keer als ik naar keuken wandelde baalde ik. Van de greepjes. Van de frontjes. Van de bovenkastjes en overdaad aan spotjes. In een opwelling liet ik mijn vader de bovenkastjes demonteren. Een verademing! De keuken kreeg lucht - het aanzien veranderde direct. Dat smaakte naar meer. De grijze wand kreeg, na het vullen van de gaten, een frisse laag latex. Knapt op!

IMG_0939.jpg
IMG_0945.jpg
IMG_0948.jpg

Niet te moeilijk doen
Het verwijderen van de greepjes leverde een hoop nieuw werk op. De bestaande gaten moesten meermalen worden gevuld en opgeschuurd. Tenzij je een greepje naar wens vindt dat exact dezelfde maat heeft. Mij lukte dat niet. Voor het pimpen van de frontjes had ik een simpele wens: het moest niet te moeilijk of te tijdrovend zijn. Ontvetten, schuren, gronden, schilderen - het was niet aan mij besteed. Voor deze klus koos ik ervoor met krijtverf te werken. Licht opschuren en goed ontvetten is voldoende. De frontjes zijn voorzien van twee lagen krijtverf.

IMG_1233.jpg
IMG_1222.jpg

Houten greepjes
Om de frontjes te beschermen tegen beschadigingen en (vet)spetters, doe je er goed aan de frontjes te behandelen met een lak. Ik koos voor parketlak omdat deze sterk en matterend is. De grove greepjes maakten plaats voor houten exemplaren die matchen met het aanrechtblad. De muur boven het aanrecht is voorzien van een oude plank om servies, glazen en snuisterijen op te etaleren. Het ziet er niet alleen leuk uit, maar is ook gewoon erg praktisch. 

IMG_4596.jpg
IMG_4648.jpg

Bonnetje
Een overzicht van de gemaakte kosten voor deze restyling. Lakroller, kwasten, schuurpapier en ontvetter had ik al in huis, deze zijn niet opgenomen in kostenplaatje.
Kleine pot krijtverf (500 ml): €11,99
Parketlak Rambo (mat): €13,50
Houten greepjes (14 stuks) á €2,99: 

Totaal: €67,35

Wat vind jij van het resultaat?