Met deze tips word ook jij een goede kringloopshopper

Kringloopshoppen is een van mijn favoriete bezigheden en als het even lukt bezoek ik mijn lievelingszaken wekelijks. Na publicatie van mijn blog over afdankertjes en straatvondsten kreeg ik veel vragen over mijn tweedehandsvondsten en struintactiek. In dit blog teken ik mijn eigen tips en ervaringen op.

Mijn kennismaking met de kringloop vond twee jaar geleden plaats. Voor die tijd had ik niks met tweedehands winkels omdat ik het associeerde met smoezelig uitziende meubels en muf ruikende (be)kleding. Toen een vriendin mij uitnodigde mee te gaan ging ik overstag. Ik kocht voor het eerst spullen die door een ander waren gebruikt. Smerig? In tegendeel.

Straatvondst: oud keukentrapje. De vaas kocht ik bij de kringloop

Schatzoeken
Al gauw bloeide mijn liefde voor oud spul op en werd ik een fervent bezoeker van die vestiging. Inmiddels heb ik drie of vier favoriete winkels, die ik allemaal inmiddels op mijn duimpje ken. Kringloopshoppen is schatzoeken – vooraf weet je niet waar je tegenaan loopt. Dat maakt ’t voor de gemiddelde interieurfanaat een fantastische ‘sport’.

Eerste bezoek?
Als je voor het eerst naar de kringloop gaat weet je misschien niet waar je moet beginnen. Om jezelf een beetje te helpen, kun je van te voren bedenken waarnaar je op zoek bent, wat je nodig hebt (of niet) en binnen welk kleurenpalet je wilt kijken. Houd je niet van rood of geel? In veel kringloopwinkels worden spullen op kleur gesorteerd waardoor je bepaalde hoeken direct kunt overslaan. 

Kringloopvondst: Perzisch tapijtje met mooie, sleetse plekken

Kringloopvondst: Perzisch tapijtje met mooie, sleetse plekken

Wat neem ik wel/niet mee?
Kringloopwinkels hebben vaak een enorm aanbod voor enorm lage prijzen. Vazen voor tachtig cent, complete serviezen voor een paar euro en de mooiste vloerkleden scoor je voor luttele tientjes. Voor mijzelf geldt de regel: niet direct enthousiast? Dan laat ik ’t staan. Zo voorkom je dat de helft van je aankopen naar zolder verdwijnt. Dat is zonde!

Lees: Afdankertjes en straatvondsten deel 2

Tips:

  • Bedenk vooraf in welk kleurenpalet je wilt zoeken;

  • Bepaal wat je eventueel nodig hebt en waar je al tig exemplaren van bezit;

  • Neem alleen artikelen mee waar je direct enthousiast over bent. Zo voorkom je miskopen!

  • Neem de tijd. Soms is er op het eerste gezicht niets interessants te vinden, maar loop je onverhoopt toch tegen een pareltje aan!