Je droomkeuken ontwerpen? Ga aan de slag met deze tips

Droom je van een kookeiland of een enorme u-keuken maar heb je geen idee hoe je met die ideeën aan de slag kunt? Met de tips uit dit artikel zet jij in no-time jouw droomkeuken op papier.

In een keuken verwacht je doorgaans een koelkast en een fornuis. Voor je fornuis wil je misschien twee, vier of zelfs zes ‘pitjes’. Wil je elektrisch koken? Of heb je voorkeur voor gas? Heb je een oven nodig? Hoe groot moet je koelkast zijn? Hoeveel vriesruimte heb je nodig? Wil je een vaatwasser? Breng je wensen in kaart en bepaal je budget. Denk ook na over kleinere apparaten zoals magnetrons, koffiezetapparaten of een blender.

Indeling en doorstroming

Als je weet welke apparaten je wilt, denk dan na over de indeling. Wat komt waar? Als je veel kookt, wil je vlotte toegang van de koelkast naar de gootsteen naar het fornuis en weer terug - ook wel de werkdriehoek genoemd.

In de keuken wil je ervoor zorgen dat er genoeg ruimte is om veilig te kunnen koken. Richt de driehoek zo in dat de koelkast makkelijk bereikbaar is.

Functionele opbergruimte

Naast je apparaten heeft ook keukengerei, servies, bestek en je kruidenrek een plekje nodig. Zorg voor een logische indeling: zet kruiden bij het fornuis en je werkruimte. Glazen en mokken plaats je tactisch bij de koelkast en het koffiezetapparaat. Schoonmaakspullen onder de gootsteen. Het gebruik van kruiden etiketten kan een goed idee zijn om alles te ordenen.

Hoogte van de oven of magnetron

De meeste huishoudens hebben een oven of (losse) magnetron. Deze kun je laten inbouwen op onder je kookplaat of op ooghoogte in een kastenwand. Afhankelijk van de samenstelling van je huishouden, moet je rekening houden met de geschikte hoogte en installatie. 



Stopcontacten

Niet onbelangrijk in de keuken: nadenken over stopcontacten. Bij het plannen van de plaatsing van je kleinere apparaten wil je ervoor zorgen dat er voldoende stopcontacten in de buurt zijn. Je zou ook USB-poorten kunnen installeren voor het opladen van apparaten en zelfs extra stopcontacten in een lade kunnen plaatsen als je geen wandcontactdozen op de muur wilt.

Ruimte rondom apparaten

Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om te werken. Heb je een kleine keuken, zorg dan voor voldoende opbergmogelijkheden. Berg alleen het hoognodige op in de keukenkastjes en bewaar je voorraad in een andere kast. Maak gebruik van de hoogte als je die hebt: werk bijvoorbeeld met planken, een wandkast of bovenkastjes. Met een slimme indeling maak jij zelf de keuken van je dromen! Zelf een keuken ontwerp maken? Hier lees je hoe je dat doet.

Vorige
Vorige

Duurzaam en onderhoudsvrij: alles over kunstbloemen

Volgende
Volgende

Van hout tot metaal of kunststof: zo vind je de juiste voordeur