Je eigen (kleine) moestuin maken? Zo pak je dat aan

Lekker elk seizoen groenten uit je eigen tuin eten: heerlijk. Een moestuintje is voor veel Nederlanders een ontspannen hobby. Maar hoe begin je daar eigenlijk aan? Met deze tips helpen we je op weg.

Tip 1: klein beginnen

Als je nog niet zeker weet of dit een leuke hobby voor je is, dan is het aan te raden om klein te beginnen. Een grote lap grond moet je immers onderhouden. Niet iedereen heeft daar tijd voor. Duurt het te lang, dan gaat het je al snel tegenstaan. Begin daarom liever eerst met een paar potten of wat eetbare planten in je borders.

 Radijsjes of tomaten zijn bijvoorbeeld handig om mee te beginnen. Neem niet te veel hooi op je vork, want voor je het weet lijkt je moestuintje op een jungle met onkruid.

Tip 2: plek bepalen

Waar wil je je moestuin aanleggen? Het geheim van een succesvolle moestuin is de ligging. Het is belangrijk dat je moestuin beschermd is tegen de wind. Probeer daarom zo veel mogelijk gebruik te maken van je schuttingen, heggen en warme muren in de tuin.

 Het is handig als er een kraan in de buurt is. Je planten hebben immers voldoende water nodig. Denk ook aan ruimte om je gereedschappen op te bergen of een composthoop te beginnen.

Tip 3: verhoogde bedden gebruiken

Zonder goede grond groeit er niets. Heb je een wat zware (klei)grond of is de kwaliteit van je grond niet heel goed, dan kunnen verhoogde bedden een oplossing bieden.

 Vul je bedden altijd met moestuingrond, compost en genoeg voeding. Op die manier blijft het water niet staan en kun je zelf de vruchtbaarheid van de grond controleren. Een toptip voor beginnende tuinders.

Tip 4: verbouwen wat je lekker vindt

Verbouw alleen wat je lekker vindt, wat in de supermarkt duur is, of wat het lekkerst smaakt als je het net hebt geoogst. Het is jammer om veel te verbouwen, terwijl je het eigenlijk niet nodig hebt. Natuurlijk kun je wel altijd iets weggeven. Kijk goed naar de soort groenten die je gaat verbouwen en of ze lang houdbaar zijn. Sommige groenten kun je, maar moeilijk bewaren. Daarvan moet je dus niet te veel kweken.

Hoe veel tijd kun je besteden?

De ene plant vraagt meer aandacht dan de andere. Bedenk van tevoren hoeveel tijd je wilt tuinieren. Tomaten moet je bijvoorbeeld steunen, dieven en water geven, terwijl spinazie of sperziebonen vrij lang zonder al te veel verzorging kunnen. Het is een goed idee om klein en bescheiden te beginnen en later meer soorten toe te voegen.

Vorige
Vorige

Van hout tot metaal of kunststof: zo vind je de juiste voordeur

Volgende
Volgende

De luxe van een goede zonnewering: wat past bij jou?