Hoe koop en onderhoud je een buitentapijt? (met handige tips)

Een buitentapijt is tegenwoordig een musthave voor in de tuin, omdat we onze buitenruimtes willen omtoveren tot gezellige plekken die net zo sfeervol zijn als binnen. Maar het kopen van vloerkleden voor buiten kan lastig zijn. Hoe weet je of het bestand is tegen het weer en of je het het hele jaar buiten kunt laten liggen?

In de zoektocht naar een buitentapijt voor je veranda of terras zijn er een aantal uitdagingen. In dit artikel lees je handige oplossingen voor het kiezen en onderhouden van een buitentapijt.

Functionaliteit

Let goed op de functionaliteit bij het kiezen van een buitentapijt. Het moet bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Als je het op een zonnige plek wilt leggen, kies dan voor een tapijt dat UV-bestendig is, zodat de kleuren niet vervagen. Denk ook na over hoe het tapijt past bij je terras en meubels, zodat het een mooie toevoeging is aan de ruimte.

Vorm en maat kiezen

Bedenk waar je het wilt neerleggen en hoe groot het moet zijn. Denk na over hoe het eruit zal zien en hoe het bij je meubels past. In vergelijking met vloerkleden voor binnen zijn buitentapijten meestal niet zo duur, dus je kunt gerust een wat groter formaat kiezen voor extra comfort. Je kunt ook verschillende vormen en patronen combineren. Er zijn eigenlijk geen regels, dus je kunt je creativiteit de vrije loop laten en experimenteren met verschillende opties.

Schoonmaken

Sommige buitentapijten gemaakt van natuurlijke materialen kunnen in de wasmachine worden schoongemaakt, wat het reinigen ervan gemakkelijk maakt en zorgt voor extra comfort tijdens het zitten. Een synthetisch ontwerp kan eenvoudig worden afgespoeld met een hogedrukspuit van een tuinslang. Als het tapijt om welke reden dan ook een onaangename geur heeft, kun je een klein beetje zeep of tapijtreiniger gebruiken, maar doe dit niet op het gras als je wasmiddel gebruikt. Voordat je het tapijt aanschaft, is het verstandig om de instructies om te wassen op de website van de fabrikant te lezen, zodat je weet hoe je het op de juiste manier kunt schoonmaken.

Het hele jaar door buiten laten liggen

Een buitentapijt gemaakt van synthetische materialen is speciaal ontworpen om bestand te zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Het heeft vochtbestendige vezels, een oppervlak dat gemakkelijk schoon te maken is en het droogt snel. Tapijten gemaakt van natuurlijke materialen zijn meestal ook bestand tegen het weer, maar ze kunnen meer vocht opnemen. Als ze langdurig aan het weer worden blootgesteld, kan dit leiden tot schimmel of meeldauw. Om de levensduur van je tapijt te verlengen, kun je het tijdens de wintermaanden opbergen wanneer je het niet gebruikt. Op die manier blijft het tapijt in goede staat en kun je er langer van genieten.

Vorige
Vorige

Het puntje op de i: waarom een vloerkleed niet mag ontbreken in je woonkamer

Volgende
Volgende

Vijf tips voor een vliegende start met je moestuin