Vijf tips voor een vliegende start met je moestuin

Het wordt steeds populairder om zo duurzaam mogelijk te leven. In dit kader beginnen veel mensen met een eigen moestuin. Maar hoe begin je daar eigenlijk mee? In dit artikel vind je vijf tips om vliegend van start te gaan met je moestuin.

Zon of (half)schaduw?

Allereerst is het kiezen van een locatie voor je moestuin erg belangrijk. Je wil een plek die goed aansluit bij de behoeften van wat je gaat verbouwen. De meeste groenten en fruit hebben veel zon nodig, maar te veel wind is dan niet erg. Heb je nu toevallig een tuin met weinig zonlicht, pas daar dan je producten op aan. Sommige planten hebben namelijk aan halfschaduw genoeg.

Wanneer begin je?

Het kan lastig zijn om te bepalen wanneer het ideale moment is om met een moestuin te beginnen. Vlak na de vorst is een goed uitgangspunt. Zo zullen je producten niet bevriezen en heeft alles genoeg tijd om te groeien. Wil je volledig onafhankelijk zijn van het weer? Dan is een tuinkas een goede oplossing. Zo kun je eigenhandig een seizoen vervroegen of verlengen. Ook kan je met tuinkassen groenten en fruit kweken dat eigenlijk niet zou kunnen in een ‘kouder’ klimaat. Een tuinkas creëert dus meer mogelijkheden.

Compostbak

Wat veel mensen vergeten is een compostbak, terwijl dit juist bijzonder handig is in een moestuin. Een plek waar je je tuinafval kan weggooien en hergebruiken. Dit is gemakkelijk én je maakt geen extra kosten.

Moestuin dagboek

Misschien wat minder nodig, maar niet minder leuk: een moestuin dagboek. Hierin kun je bijhouden wanneer iets is gezaaid, het groeiproces en uiteindelijk wanneer je ze kan oogsten. Zo een dagboek kun je zo gek maken als je wil. Mooie tekeningen of gedroogde bloemen van groenten en fruit. Of updates en aantekeningen. Je kan er helemaal je eigen ding van maken.

De oogst bewaren

Dan heb je eindelijk je eigen moestuin van de grond af opgebouwd, maar wat doe je dan met de oogst? Een moestuin kan erg veel oogst in één keer geven. Hoe bewaar je zoiets? Het is natuurlijk zonde om weg te gooien. Eigenlijk zijn er drie veelgebruikte opties. Je kan de oogst invriezen, fermenteren of inmaken. Fermenteren is simpelweg luchtdicht afsluiten, zodat de bacteriën er niet kunnen groeien. Als je groenten inmaakt, leg je ze in water met zout, suiker, zuur of een combinatie. Hierdoor blijven de groenten langer goed, en krijgen ze extra smaak. De mogelijkheden zijn eindeloos! Meer lezen over een moestuin beginnen?

Vorige
Vorige

Hoe koop en onderhoud je een buitentapijt? (met handige tips)

Volgende
Volgende

Badkamerrenovatie: hoeveel tijd kost het?