Meer sfeer creëren door de juiste verlichting: zo doe je dat

Verlichting is niet alleen noodzakelijk vanuit praktisch oogpunt, ook als het gaat om sfeer creeren zijn lampen en lichtbronnen onmisbaar. Met dimbare led-inbouwspots bijvoorbeeld geef je de ruimte een compleet andere uitstraling. Wat kun je zoal nog meer met (led) verlichting? Je leest het in dit artikel.

Als het gaat om verlichting in een woning dan komen veel mensen niet verder dan een mooie eettafellamp, een eyecatcher op de gang en enkele mooie schemerlampen in de woonkamer. Herkenbaar? Dat kan beter! Met dimbare led-inbouwspots kun je de sfeer in een ruimte met één druk op te knop aanpassen.

Sfeerverlichting en bijzondere lichteffecten

Geen type verlichting is zo veelzijdig als ledverlichting. Welke type verlichting kies jij? Mix en match, laat je niet tegenhouden door aanwezige verlichting; oude en nieuwe verlichtingspunten kunnen zo geplaatst worden dat zij elkaar versterken. Het fijne van ledverlichting is niet alleen de mogelijkheid tot het creëren van bijzondere verlichting, ook de energiekosten zijn relatief laag. Worden we blij van, niet waar? Drie tips voor het gebruik van sfeervolle verlichting:

Tip 1: Kies voor led inbouwspots

Inbouwspots liggen verzonken in het plafond en zijn te dimmen. Je kiest dus zelf voor de gewenste lichtsterkte. Ook bestaat de mogelijkheid om te kiezen voor led inbouwspots die gericht kunnen worden naar verschillende zijdes met behulp van een afstandsbediening. Hiervoor zijn beweegbare armaturen of koppen nodig, die de richting van het licht kunnen veranderen. In veel gevallen kun je de spots zelf installeren. Wil je led-inbouwspots kopen en ben je niet zo handig? Roep dan de hulp in van een elektricien.

Pixabay.com | jatocreate

Tip 2: Laat led strips plaatsen

Led strips hebben misschien niet je eerste voorkeur, maar deze lichtbron is multifunctioneel. In verreweg de meeste gevallen kiest men ervoor om de led strip verborgen te plaatsen, zodat je nooit tegen de led strip zelf aankijkt, maar wel het spannende lichtspel ervan kunt zien.

Suggesties voor led strips:

  • Onder de traptreden. Zo ontstaat er een prachtig verlichte trap, zonder dat men direct in het licht kijkt.

  • Onder keukenkastjes, hier bieden led strips hetzelfde effect.

  • Op kasten in de woonkamer.

  • Langs een verzonken plafond.

Dit zijn enkele voorbeelden: je kunt led strips plaatsen waar je maar wilt. Zorg er altijd wel voor dat de strips zo strak mogelijk geplaatst worden. Dat geeft het mooiste effect.

Tip 3: Ga voor kleur

Standaard verlichting varieert van wit tot warm geel licht, maar met led lampen kun je alle kanten op. Dergelijke verlichting is met een afstandsbediening te regelen, dus je hoeft niet meer van de bank te komen.. Je kunt niet alleen de lichtsterkte instellen, maar ook het kleurverloop. Wil je verlichting met één vaste kleur, zoals groen of paars, of kies je voor een kleurenspektakel waarbij tinten elkaar afwisselen? Nét even anders. Iets voor jou?

Vorige
Vorige

Houten tafel opknappen, behandelen of onderhouden: zo doe je dat

Volgende
Volgende

Je huis een luxe boost geven: zo pak je dat aan (in drie stappen)