Houten tafel opknappen, behandelen of onderhouden: zo doe je dat

Houten tafels zijn echte sfeermakers in huis - je hebt er jarenlang plezier van. Om ervoor te zorgen dat een houten tafel mooi blijft, moet je hem zo nu en dan behandelen. Weet je niet hoe je dit moet doen? Geen probleem, onderstaand stappenplan helpt je hier een handje bij. Ook ideaal als je vergeeld hout wil behandelen.

Stap 1: schoonmaken


Voor je een tafel kunt behandelen, moet je ervoor zorgen dat hij goed schoon is. Je kunt hier het beste een vochtige doek voor gebruiken. Stof en ander vuil dat op het tafelblad ligt blijft dan aan de doek plakken. Is de tafel erg vies? Spoel de doek dan tussentijds uit. Als de poten van de tafel ook van hout zijn, moet je niet vergeten om deze ook af te nemen. Het valt misschien niet op, maar ook aan de tafelpoten kan veel vuil zitten. Wacht altijd tot de tafel volledig droog is voordat je doorgaat naar stap twee.

Stap 2: schuren


Is jouw houten tafel helemaal droog? Dan is het tijd om ‘m op te schuren. Zo werk je ruwe plekken weg en open je poriën van het hout. Dit laatste is belangrijk voor de afwerking, want dit wordt beter opgenomen als de poriën geopend zijn. Voor het schuren van een houten tafel kun je een schuurmachine gebruiken, maar in veel gevallen is schuurpapier al voldoende. Een houten tafel zonder schade hoeft maar lichtjes opgeschuurd te worden. Ga je met schuurpapier aan de slag? Gebruik dan eerst een grove korrel (bijvoorbeeld 120) en stap daarna over op een fijne korrel (bijvoorbeeld 220).

Stap 3: afwerken


Nadat je een houten tafel geschuurd hebt, ben je aangekomen bij het afwerken. Voordat je hiermee begint, moet je eerst een afwerking kiezen. Je kunt een houtolie kopen, maar ook voor vernis, lak of was kiezen. Verdiep je goed in de verschillende mogelijkheden, want alleen dan lukt het je om de beste afwerking voor jouw houten tafel te vinden.


Heb je olie gekocht om jouw houten tafel af te werken? Kijk dan eerst hoe je dit aanbrengt. Voor het aanbrengen van de meeste houten tafel oliën gebruik je een kwast of een zachte, pluisvrije doek. Werk altijd met de houtnerf mee en verdeel de olie gelijkmatig. Laat de olie vervolgens drogen. Ben je niet tevreden met het resultaat? Schuur eventueel ruwe plekken dan op en breng een tweede laag aan.

Stap 4: onderhouden


Heb je jouw tafel behandeld? Denk dan niet dat je er nooit meer naar om hoeft te kijken. Om de tafel mooi te houden, moet je hem namelijk ook regelmatig onderhouden. Maak hem zo nu en dan schoon en werk hem opnieuw af om krassen en/of beschadigingen te herstellen.

Vorige
Vorige

Van temperatuur tot dimmers: alles over het gebruik van verlichting

Volgende
Volgende

Meer sfeer creëren door de juiste verlichting: zo doe je dat