Hoe onderhoud ik mijn houten garagedeur? Dit zijn de do’s and don’ts

Heb je een houten garagedeur of overweeg je een houten garagedeur te kopen? Dan is regelmatig onderhoud nodig om de deur netjes te houden. Dit komt doordat hout een natuurlijk product is wat onder weersomstandigheden kan gaan werken. In dit artikel: de do’s en don’ts voor het onderhouden van je houten garagedeur.

Do’s voor het onderhouden van een houten garagedeur

  • Om zo lang mogelijk te genieten van een goed werkende houten garagedeuren is regelmatig onderhoud cruciaal. Let hierbij op de volgende zaken:

  • Inspecteer de garagedeur regelmatig: controleer het hout op scheuren, barstjes of andere beschadigingen. Heb je schade? Zorg dat dit zo snel mogelijk wordt hersteld.

  • Schilder of lak de garagedeur elk jaar: om het hout te beschermen tegen weersinvloeden en om de deur in goede staat te houden moet een houten garagedeur regelmatig worden geschilderd of gelakt. Hoe vaak dit nodig is hangt af van de weersinvloeden waaraan de deur wordt blootgesteld. Zo vereist een houten garagedeur onder een afdak minder snel onderhoud dan een deur die volledig in de zon hangt en direct regen vangt. Het is daarom aan te raden om dit zelf goed in de gaten te houden.

  • Controleer de deur regelmatig op rot: als je houtrot ziet, moet je dit onmiddellijk verwijderen en herstellen om verdere schade te voorkomen.

  • Houd er rekening mee dat de houten garagedeur kan uitzetten en krimpen onder diverse weersomstandigheden. Om de garagedeur soepel te kunnen open en sluiten kan het zijn dat je de scharnieren periodiek opnieuw moet (laten) afstellen.

  • Verwijder vlekken zo snel mogelijk. Gebruik hiervoor een vlekkenverwijderaar die speciaal voor hout is gemaakt.

Dont’s voor het onderhouden van een houten garagedeur

Het niet onderhouden van uw houten garagedeur verkort de levensduur van het hout. Laat het niet op zijn beloop, maar plan een jaarlijks onderhoudsmoment. Hoe beter het onderhoud, hoe langer de levensduur van je garagedeur.

Waarom een houten garagedeur?

Ondanks dat houten garagedeuren onderhoud vereisen zijn ze populair bij huiseigenaren vanwege het traditionele uiterlijk. Hout is een bewerkelijk product waardoor er een volledig op maat gemaakte garagedeur gemaakt kan worden die qua stijl aansluit bij de woning. Ongeacht de gewenste stijl.

Meer weten?

Meer weten over houten garagedeuren? Bekijk dan eens de website van Different Doors. Zij zijn expert op het gebied van houten garagedeuren en hebben in het verleden al vele mooie projecten gerealiseerd.

Vorige
Vorige

4x dit zijn de voordelen van openslaande garagedeuren

Volgende
Volgende

Van organische vormen tot pasteltinten: dit zijn de trends voor komend seizoen