Laminaatvloer zelf leggen? Met deze tips en tricks gaat het je lukken

Wie een nieuwe, fraaie laminaatvloer heeft gekocht zal doorgaans kiezen voor een professional die de vloer netjes en vakkundig legt. Maar wist je dat je net zo goed een laminaatvloer zélf kunt leggen? In dit artikel vind je tips en tricks om zelf mee aan de slag te gaan.

Kliklaminaat leggen, hoe doe je dat?

Het grote voordeel van pvc kliklaminaat is dat deze vloer altijd mee te verhuizen is. Dit type vloer leg je niet definitief; dankzij het handige kliksysteem liggen de laminaatdelen perfect langs elkaar en superstrak, maar haal je ze er te zijner tijd ook weer moeiteloos uit. Tip: maak verschillende pakken laminaat open en gebruik planken uit alle pakketten; zo voorkom je (minieme) kleurverschillen die er mogelijk kunnen zijn per pakket. En natuurlijk leg je laminaat in de lengte van de kamer, zodat de ruimte optisch groter lijkt.

Stap 1: de ondervloer

Je kunt voor een ondervloer kiezen die past bij de ondergrond (beton of hout bijvoorbeeld) en die past bij de vloer (laminaat). Kies de juiste dikte en kies optioneel voor een specifieke geluiddempende werking. Heb je eenmaal de juiste ondervloer gekocht dan plaats je ze zo:

  • Plaats de eerste rij platen in een hoek, waarbij de korte kanten tegen elkaar aan liggen.

  • Vervolgens leg je de laatste plaat (die te lang is) bovenop de al gelegde plaat en snijd de onderste plaat met een stanleymes op maat. Dit stuk op maat kun je dan gebruiken om de rij af te maken.

  • Begin de tweede rij met het overgebleven stuk ondervloer ga op deze wijze verder tot de laatste rij.

Stap 2: de eerste rij

Je begint in de hoek van de ruimte en legt de eerste rij kliklaminaat langs de wand. Zorg dat je afstandhouders plaatst tussen de muur en het laminaat met een ruimte van 1 cm, aangezien laminaat ruimte nodig heeft om te kunnen uitzetten bij luchtvochtigheid schommelingen. Plaats het kliklaminaat met de groef naar de muur en de 'meszijde' naar de kamer. Gebruik een handzaag of laminaatzaag (aanrader!) voor het op maat maken.

Stap 3: vervolg rij twee

De tweede rij laminaat klik je nu aan de eerste rij vast. Op deze wijze ga je door totdat je de hele vloer hebt gelegd. Zorg ervoor dat de planken goed in elkaar zijn geklikt, hiervoor kun je voorzichtig een aanslagblok en hamer gebruiken.

Stap 4: op maat snijden

Nu volgt het lastigste klusje; het op maat snijden van hoekjes, leidingen, inkepingen en wat je dan ook tegen mag komen. Meet en markeer echt nauwkeurig de vorm van de inkeping op het kliklaminaat. Nu kun je de lijnen volgen en de inkepingen uitzagen.

Stap 5: de afwerking

Wanneer je klaar bent met het leggen van het kliklaminaat, verwijder dan de afstandhouders en plaats de plinten op de randen van het laminaat, zodat de centimeter ruimte niet langer zichtbaar is. Gebruik als het even kan plinten met een plakrand. Plinten zijn gewoon te knippen met een plintenschaar.

Direct aan de slag? Je vindt de mooiste eigentijdse kliklaminaat vloeren binnen de collectie van Floorinq.nl - een aanrader voor het moderne interieur.

Vorige
Vorige

Van schilderij tot artwork: zo koop je kunst die bij je past

Volgende
Volgende

6x basisbenodigdheden voor een geslaagde verbouwing