6x tips voor het inrichten van een kleine woning, studentenkamer of tiny house

Nederlandse huizen worden steeds compacter: we wonen immers met steeds meer mensen op hetzelfde aantal vierkante meters. Ook een klein huis, chalet of studentenkamer kun je groots laten lijken met deze zes tips.

1. Splitsen maar

Een studentenkamer of kleine woonkamer deel je makkelijk op door gebruik te maken van een roomdivider, kamerscherm of (open) kast. Door de ruimte ‘op te knippen’ creëer je rust. En rust geeft weer ruimte!

2. Benut de ruimte

Een opgeruimd huis woont prettig, helemaal als je een kleine leefruimte hebt. Kies bijvoorbeeld voor een kast die je aan de wand kunt bevestigen. Vorig jaar kocht ik kast IVAR: slecht dertig centimeter diep én enorm veel ruimte voor je papieren, servies of speelgoed. Doordat je ‘m aan de wand bevestigt houd je de vloer vrij. En dat oogt weer ruimtelijker.

houten wanden in een tinyhouse

3. Op hoge poten

Kies voor een bank die op poten staat zodat je er onder kunt kijken. Een zitmeubel tot de grond oogt snel massief. Hoge poten maken het geheel lekker luchtig.

Klein wonen en dicht bij huis recreëren is hip! Afgelopen zomer stond Instagram vol met plaatjes van interieurfanaten die hun (sta)caravan hadden gepimpt. Ook tiny houses en chalets winnen aan populariteit. Deels komt dat doordat we bewuster leven en consumeren, maar ook door de enorme schaarste op de woningmarkt.
— Funfact

4. Less is more

Wees selectief als je gaat decoreren. Less is more! Kies liever voor een paar pronkstukken, dan houd je het geheel mooi in balans. Zwerft er (veel) speelgoed rond? Verzamel alles in een hoekje of hang ergens meerdere planken op waar je toffe manden op kwijt kunt. Zo gepakt en zo weer opgeborgen.

tinyhouse met houten bekleden en erker

5. Spiegelen

Een grote spiegel kan je kleine woning een flinke boost geven. Spiegels laten elke ruimte optisch groter lijken. Heb je een laag plafond? Kies dan voor een verticale spiegel. Hang je ‘m horizontaal op, dan wek je de suggestie dat je kamer een stuk breder is. Woon je in een donkere ruimte? Zorg dan dat de spiegel het daglicht kan weerkaatsen. Wereld van verschil!

decoratie in de vensterbank

6. Kleurenpalet

Ja klopt - witte wanden geven een ruimtelijk gevoel. Een licht kleurenpalet kan heel goed werken. Maar er zijn ook donkere kleurtinten die de ruimte juist diepte geven, waardoor het net weer een stukje groter lijkt. Let wel: hiervoor moet er wel voldoende daglicht binnenkomen. Experimenteer!

Ben je na het lezen van bovenstaande tips enthousiast geworden over het wonen of recreëren in een kleine ruimte? Misschien is een tiny house iets voor je. Je kunt ook een chalet kopen bij Stekelbos. Er zijn een hoop mogelijkheden!

Heb jij nog tips om je woonruimte (optisch) te vergroten? Deel ze in de comments!

Vorige
Vorige

De zeven favorieten van… Mariëlle Mulder (@studio_leve)

Volgende
Volgende

De zeven favorieten van... Rowena Donker (@rohouseproud)