Zonwerend én waterdicht: alles over het lamellendak in de tuin

Droom je van een overkapping of pergola en houd je van een mediterraan sfeertje? Dan is een lamellendak misschien wel iets voor jou. Zowel zonwerend als waterdicht - én een blikvanger in de tuin. Benieuwd? In dit artikel lees je alles over het lamellendak.

Wat is een lamellendak?

Misschien ken je de standaard lamellen wel. Deze worden veelal gebruikt als raamdecoratie om lichtinval binnenshuis te reguleren. Jaloezieën werken op dezelfde manier: je draait ze open als je meer licht wenst en doet ze weer dicht als het buiten donker wordt. Een lamellendak heeft dezelfde functie. De lamellen, lange latten, zijn veelal gemaakt van hout of aluminium en kunnen in een gewenste richting gedraaid worden. Zo bepaal je niet alleen de lichtinval, maar kun je ook inspelen op regen, zon en wind.

Lamellendak waterdicht?

Een lamellendak kun je waterdicht maken door deze helemaal dicht te draaien. Sommige varianten zijn ook volledig spatwaterdicht. Zo geniet je met elk weertype van het buitenleven. Het lamellendak kun je gebruiken op de veranda, maar het is ook mogelijk om een schaduwhoekje te creëren bij een pergola. Met het lamellendak kun je alle kanten op. Is het warm? Met de lamellen schuin, wordt het zonlicht gereflecteerd. Daarmee creëer je niet alleen een waanzinnig schaduwpatroon (hallo vakantiegevoel!) maar ontstaat ook een fijne luchtstroom. Ook op hele warme dagen blijft het zo goed toeven in de tuin.

Waar kun je een lamellendak voor gebruiken?

Het lamellendak kun je gebruiken bij je zonneterras, maar een winterbestendige tuinkamer hoort ook tot de mogelijkheden. De meeste lamellendaken zijn voorzien van een geïntegreerde waterafvoer, waardoor overtollig regenwater eenvoudig wordt afgevoerd.

De voordelen van een lamellendak:

  • Zelf lichtinval reguleren: wil je in de zon zitten of liever in de schaduw?

  • Elk seizoen genieten van buiten.

  • Eenvoudig waterdicht te maken.

  • Keuze uit verschillende kleuren en uitvoeringen: van landelijk tot modern.

  • Toepasbaar op zowel veranda als pergola, maar ook in een tuinkamer.

  • Met name modellen van aluminium hebben een lange levensduur.

Lamellendak met verlichting

Je kunt je pergola of overkapping natuurlijk zelf van lampen voorzien, maar wist je dat het lamellendak ook met ingebouwde led-verlichting wordt geleverd? Zowel in de constructie als in de lamellen zijn lampjes mogelijk. Voeg daar glaswanden of windvaste screens aan toe en je hebt een waanzinnige ‘woonkamer’ in de tuin. Het lamellendak wordt volledig op maat gemaakt. Wat mij betreft eentje voor op de wensenlijst: een lamellendak geeft je tuin die fijne vakantievibe en is, naast praktisch, ook nog eens heel mooi. Wat wil je nog meer?

Beeld: via avalon-outdoorliving.nl.

Vorige
Vorige

Warm de winter door: vijf voordelen van elektrische kachels

Volgende
Volgende

Ga jij je woning verbouwen? Vergeet het dak niet!