Sfeer creëren in je woonkamer? Ga aan de slag met… hout!

De woonkamer is de ruimte in je huis waar je kunt ontspannen en jezelf kunt zijn. Je wilt dat het er warm en gezellig is, zodat als je gasten te eten krijgt of als je gewoon wat rondhangt met je familie, het voelt als thuis. Maar hoe geef jij je woonkamer zo’n vibe? Ga aan de slag met hout!

Het creëren van een gezellige sfeer in je woonkamer hoeft niet veel geld te kosten en kan worden gedaan door het kiezen van de juiste meubelstukken en het decoreren met natuurlijke materialen zoals hout of bamboe. Ook kan je kiezen voor decoratie of raambekleding zoals jaloezieën of in-between gordijnen.

Een stijl kiezen

Het eerste waar je aan moet denken, is de stijl van jouw woonkamer. Dit kan een van de belangrijkste beslissingen zijn die je neemt, omdat het de rest van de kamer zal beïnvloeden - van de keuze van meubels tot de keuze van decoratie.

Als je al een stijl hebt die werkt voor jou en jouw gezin, dan is dat geweldig! Zo niet, neem dan de tijd om na te denken over de sfeer die je in deze ruimte wilt creëren. Moet het functioneel zijn? Leuk? Ontspannen? Je kunt ook bedenken hoe vaak gasten langskomen en wat voor activiteiten ze doen als ze er zijn. Al deze dingen zullen helpen om te bepalen welke stijlen waarschijnlijk het beste werken voor jouw behoeften.

Hout past goed in elk interieur

Hout is een natuurlijk materiaal dat goed past in elk interieur. Hout is een duurzaam materiaal, waardoor het gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden is. Omdat hout zo'n veelzijdig product is, kan je creatief zijn met de manier waarop je het in jouw woonkamer gebruikt. Als je wilt dat jouw woonkamer een industriële uitstraling heeft of juist rustieke charme, overweeg dan het gebruik van teruggewonnen hout voor de muren en vloeren.

Als de sfeer in jouw woonkamer neigt naar moderne luxe, kies dan gepolijst hardhout of lichtgekleurd hout dat het licht weerkaatst en meer ruimte creëert. Een decoratie van hout die jouw woonkamer bijvoorbeeld al veel sfeer kan geven zijn houten jaloezieën. Niet alleen zien deze er goed uit, maar ze zijn ook nog eens functioneel!

Verschillende soorten hout

Bamboe, ceder, essen en eiken zijn allemaal goede keuzes voor de sfeer in jouw woonkamer. Elk van deze houtsoorten heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus je zult een soort moeten kiezen die voor jou het beste werkt.

Bamboe is een zeer populaire keuze vanwege zijn neutraliteit. Het heeft geen sterke geuren of kleuren die zouden kunnen botsen met de rest van uw inrichting - het past overal bij! Echter, zoals de meeste houtsoorten (en vooral de soorten die gebruikt worden in meubels), heeft bamboe de neiging om gemakkelijk te splinteren wanneer het in vorm wordt gesneden of geschuurd.

Hou jij van hout in huis?

Vorige
Vorige

Doe maar duurzaam: besparen door je dak te isoleren

Volgende
Volgende

Van grenen tot douglas: welk tuinhout kies je voor welke klus?