Doe maar duurzaam: besparen door je dak te isoleren

Het (beter) isoleren van je huis staat waarschijnlijk niet bovenaan je wensenlijstje, maar je bespaart er wel een hoop energie mee. En dat is, met de stijgende energiekosten, geen overbodige luxe. Maar hoe isoleer je het dak van je woning? Kun je dat zelf doen? In dit artikel lees je alles over dakisolatie.

Energie besparen willen we anno 2022 allemaal. Is het niet om het milieu te redden, dan is het wel voor de eigen portemonnee. Een van de moeilijkste plekken om je huis goed te isoleren, misschien wel de moeilijkste plek, is het dak van je huis. En daar gaat een hoop warmte verloren.

Welke isolatie voor mijn dak?

Allereerst is het belangrijk om te kijken wat er al aan isolatie gedaan is in jouw dak. Hoe ouder je huis, hoe minder kans dat er bestaande isolatie aanwezig is. Doordat het zo moeilijk is om een dak goed te isoleren, zijn er in het verleden nogal wat slechte manieren van isoleren gebruikt. Voor je met dakisolatie aan de slag kunt, is het belangrijk om de structuur van het dak te bestuderen en uit te zoeken welk soort isolatiemateriaal geschikt is voor jouw dak.

Isolatiewaarde

Het belangrijkste bij het kiezen van een isolatiemateriaal is de dikte en de isolatiewaarde. De dikte is belangrijk omdat in veel daken weinig ruimte is, zeker bij de hoeken van het dak. Zorg ervoor dat je een isolatiemateriaal kiest dat niet te hoog is. De isolatiewaarde is het belangrijkst bij het uitkiezen van een isolatiemateriaal. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe beter het materiaal isoleert.

Platte daken

Platte daken zijn het makkelijkst te isoleren doordat er minder hoeken en andere lastige plekken zijn dan bij schuine daken. Het isoleren van een plat dak wordt meestal van buitenaf gedaan. Ook beschermt isolatie vanaf de buitenkant het dak meer tegen weer en wind. Vanuit binnen isoleren is een stuk goedkoper, maar werkt minder goed dan isoleren vanaf buiten.

Schuine daken

Een schuin dak isoleren brengt een stuk meer uitdagingen met zich mee dan een plat dak isoleren. Ten eerste is het belangrijk om te beslissen of je met of zonder onderdak wil werken. Met onderdak zul je de beste resultaten behalen. De reden waarom schuine daken lastiger zijn is natuurlijk omdat er meer plekken zijn waar het moeilijker is om de isolatiemateriaal aan te brengen. Het dak is bij schuine daken makkelijker en goedkoper te isoleren vanaf binnen.

Is jouw huis (al) voorzien van dakisolatie?

Vorige
Vorige

Bespaar op je energierekening met (gehuurde) zonnepanelen

Volgende
Volgende

Sfeer creëren in je woonkamer? Ga aan de slag met… hout!