Van grenen tot douglas: welk tuinhout kies je voor welke klus?

Voor het bouwen van een mooi vlonderterras of een degelijke schutting heb je een legio aan houtsoorten waaruit je kunt kiezen. Elke houtsoort heeft zijn voordelen. Welk type hout kies je voor welke klus? Een overzicht.

Bij het uitzoeken van het juiste hout voor het juiste project, is het in ieder geval van belang dat het materiaal weerbestendig is, duurzaam én dat het er mooi uitziet, zodat je er lang plezier aan beleefd.

Diverse houtsoorten

Voor het plaatsen van een schutting heb je allerlei soorten tuinhout. Een populaire soort is op dit moment douglas hout. Het wordt meestal gebruikt bij het maken van schuttingen, maar ook bij zwaardere constructies zoals een veranda of afdak. Douglas is een duurzame houtsoort en gaat decennialang mee. Planken met Zweeds rabatprofiel bijvoorbeeld zijn erg mooi, maar ook prijzig.

Budgetvriendelijk tuinhout

Heb je een klein(er) budget, dan kun je kiezen voor geïmpregneerd hout. Dit is grenen of vurenhout met een beschermlaag, waardoor de planken of balken beter bestand zijn tegen invloeden van buitenaf. Dit type hout leent zich het beste voor een schutting of tuinhek, maar je kunt er ook je veranda mee betimmeren. Dit tuinhout kun je ook beitsen.


Vlonderplanken

Droom je van een mooi terras in je achtertuin? Gebruik dan vlonderplanken of - wanneer je een balkon hebt - vlondertegels. Composiet wordt tegenwoordig ook veel gebruikt. Het voordeel van dit materiaal is dat composiet niet kan werken, zoals bij hout wel het geval is. Composiet is tevens kleurvast; je hebt dus geen last van verkleuring door zon of regen. Voor de meer exotische look zijn er de bamboe vlonderplanken. Zowel tegels als de planken zijn per stuk te verkrijgen, maar er zijn ook totaalpakketten te bestellen.

Kies zelf jouw tuinhout

Welk type tuinhout je uiteindelijk kiest hangt af van verschillende factoren. Wil je het hout beitsen of laat je het vergrijzen? Een schutting van douglas is meer duurzaam dan een omheining van geïmpregneerd hout, maar het prijsverschil loopt flink op. Op den duur vergrijst al het tuinhout wanneer je het niet behandeld.

Welk type tuinhout is jouw favoriet?

Vorige
Vorige

Sfeer creëren in je woonkamer? Ga aan de slag met… hout!

Volgende
Volgende

Waterbestendig en duurzaam: 4x de voordelen van een PVC vloer