Overstappen van gaskachel naar houtkachel? Hier moet je op letten

Heb jij een gaskachel in huis? Dan kun je dit jaar een gepeperde rekening verwachten om er warmpjes bij te (blijven) zitten. Een houtkachel is een goed alternatief. In dit artikel lees je hoe je de overstap kun maken.

Het is handig om eerst stil te staan bij waar je rekening mee moet houden bij het switchen van warmtebron. Gebruik je de kachel voor de sier en heb je ook centrale verwarming? Of dient je gas- of houtkachel als belangrijkste warmtebron? Breng je wensen in kaart. Waar je bij je gaskachel bijvoorbeeld gewend bent om met hooguit een knopje en wellicht een wieltje je kachel aan te krijgen, gaat dat niet zo makkelijk bij houtkachels.

Van gas naar hout

Voor houtkachels heb je vanzelfsprekend hout nodig. Als je hout op de juiste manier stookt, hebben omwonenden in principe geen last van jouw houtkachel. Goed stoken betekent zorgen voor een goede verbrandingstemperatuur en droog hout. Een houthok is onmisbaar wanneer je voor een houtkachel kiest. Hout wordt vaak per kuub verkocht. Hou er rekening mee dat je niet zomaar alles in de kachel kunt gooien. En bestel je een kuub hout dat niet gedroogd is? Dan moet het een jaar of twee droog buiten liggen voor het geschikt is om te verbranden.

Regels en buren

Ook dien je rekening te houden met de omgeving. Sommige gemeenten hebben namelijk bepaalde regels over houtkachels en ook je buren kunnen hier last aan ondervinden. Belangrijk is dus om eerst uit te zoeken of dit alles mogelijk is. Laat je informeren door een specialist.

Rookkanalen en installatie

Voor installatie van een houtkachel is een schoorsteen onmisbaar. Het rookkanaal voor gaskachels is niet automatisch ook geschikt voor houtkachels. Het kan zijn dat het rookkanaal vervangen moet worden. Bepaal ook of je een vrijstaande, inbouw- of inzet houtkachel wilt. Zo kan je bijvoorbeeld de ombouw van je oude inbouw gaskachel gebruiken om een inzet houtkachel in te plaatsen, zodat je niet te veel tijd kwijt zal zijn aan verbouwen.

Andere opties

Kan je geen houtkachel kopen omdat je bijvoorbeeld geen schoorsteen hebt? Dan zal je ook nog veel plezier kunnen beleven aan elektrische kachels. Of - als je de kamer niet per se hoeft op te warmen - een bio ethanol-haard. Sfeervol en gezellig!Is de warmte van je huis afhankelijk van de warmte van de gaskachel? Dan kan je ook voor modernere opties, gaan zoals pelletkachels.

Heb jij een houtkachel? Waarom wel/niet?


Vorige
Vorige

Voorbereid verbouwen: do’s en don’ts bij het huren van een afvalcontainer

Volgende
Volgende

Ga je verhuizen? Zo sluit je eenvoudig online jouw woonverzekeringen af